11.5.2024 | Svátek má Svatava


Diskuse k článku

VELKÁ BRITÁNIE: Po brexitu nižší daně a prosperita

Rozhodnutí Britů odejít z Evropské unie vyvolalo nejprve paniku. Padne libra? Zvýší se daně? Ztratí Británie přístup na trh EU? Nyní se vše vrací do normálu a Británii čeká dobrá budoucnost bez EU.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Frauknecht 29.7.2016 9:31

Re: Dobre napsany clanek

Copak že to Norsko "platí jak mourovaté" :-)))?

A drobnůstka - proč by Británie měla řešit "mračna výjimek", když nebude v EU?

K. Frauknecht 29.7.2016 9:17

Re: Být panem Machem,

:-))

P. Han 29.7.2016 8:40

Re: Být panem Machem,

Ještě že nejste panem Machem.

M. Valenta 29.7.2016 8:26

Být panem Machem,

tak s tou ódou na brexit ještě pár měsíců (možná roků)posečkám a raději se věnuji neohroženému boji proti "eu-espézetkám".

M. Šejna 29.7.2016 7:53

herr Schwarz

"odpadlík" z EU si osamostatněním ekonomicky určitě nepohorší. Ale jenom tehdy, pokud si volný přístup na společný trh EU náležitě zaplatí. A dále jen tehdy, když jeho výrobky budou i dále splňovat regulační normy EU.

Pokud Britové splní tyhle dvě základní podmínky, pak získají ony "jiné hodnoty", po kterých tak touží. Ovšem jen tehdy, když pochopí, že prachy jsou až na prvním místě.

M. Šejna 29.7.2016 7:46

agitka pana Macha

Velká Británie ještě Evropskou unii neopustila a zdá se, že jen tak neopustí, na což pan Mach jaksi zapomněl. Stejně tak zapomněl vysvětlit důvod, proč to těm Britům tak dlouho trvá a bude trvat. Prý proto, jak tvrdí samotní Britové, aby si nejprve vyjednali na Unii co nejvíce výhod a aby ten jejich odchod z EU byl pro ně ekonomicky co nejméně nevýhodný.

A to je právě ten úplný opak agitačního článku pana Macha. Kdyby bylo členství v EU pro Británii tak nevýhodné, zdrhli by z Unie co nejrychleji, jak by to jen šlo. Nezdrhají.

Ale hlavně nám pan Mach zapomněl sdělit, že Švýcarsko, Norsko a Island si svou účast ve volném obchodu z EU musejí docela dost draze zaplatit, takže pokud chce mít podobná privilegia i Británie, pak na poplatcích do pokladny EU vůbec neušetří. A navíc bude muset dodržovat evropské normy i v budoucnu, protože na evropském trhu lze prodávat jen takové zboží, které evropské normy splňuje.

J. Schwarz 29.7.2016 7:21

Re: No, nevim,

Jawohl, Herr Zitny... není zajímavé, že posledním argumentem eurohujerů je že si "odpadlík" osamostatněním "ekonomicky pohorší"? Ekonomickým propadem hrozí právě ti, co jinak neochvějně hlásají "jiné hodnoty než prachy", ovšem jakmile někdo opravdu dá přednost oněm "jiným hodnotám" najednou jsou prachy až na prvním místě...

J. Žitný 29.7.2016 6:09

Navic by bylo fajn,

kdyby se Mach misto sepisovani agitek naucil anglicky, tak nemusel cist prispevky na E15.cz (co to, k.rva, je za zdroj?), ale primo u kovare:

http://www.wsj.com/articles/osborne-pleads-with-big-banks-to-stay-in-u-k-1467895836

V tom pripade by ale nemohl lzive tvrdit, ze banky vydaly prohlaseni, ze 'Londyn neopusti'.

A formulace, ze libra v roce 2011 stala 27 korun, je taky kouzelna.....v roce 1992 (pred zari 1992, nez ji knockoutoval Soros) stala 60 korun, no a co? Dulezite je, ze po referendu spadla strme vuci ostatnim menam, tim ji trhy vyjadrily neduveru.

J. Žitný 29.7.2016 5:56

No, nevim,

spise nez informace na ceskem E15 (?) bez odkazu na zdroj, bych bral jako bernou minci komentar na Financial Times, ktery je dosti pesimisticky:

https://next.ft.com/content/a3a92744-3a52-11e6-9a05-82a9b15a8ee7

A uz vubec je nesmysl porovnavat kurz GBP vuci korune, koruna jako mena statu z 'emerging markets' nema na menovych trzich dostatecne objemy a vypovidajici hodnotu. Staci se podivat na kurz libry vuci euru - vice nez 1.3 eura za liru pred referendem, pote pad, viz graf:

http://finance.yahoo.com/chart/gbpeur=x?ltr=1

Trhy proste libre a britske ekonomice neveri, byt samozrejme je jeste, dle meho nazoru, prilis brzy na seriozni hodnoceni. Mach prilis spoleha na to, ze tvrde jadro Putinovcu, ktere si udelalo svuj diskusni klub na Bolsevickem Psu, lehce - a jako obvykle - opije rohlikem.

K. Pavlik 29.7.2016 3:34

Dobre napsany clanek

Autor vyborne manipuluje s daty a s informacemi - nelze nez obdivovat.Napriklad mne to trvalo dost dlouho nez jsem pochopil zvlastnost historickeho kurzu ceske koruny. Tez malickost ze Norsko plati do Bruselu jak mourovate (aspon si to myslim) z clanku tak nejak necisi a rozhodne si nemyslim ze to chce delat Britanie. Britanie ma mracna vyjimek v EU - bude zajimave jak se to bude resit.