4.6.2024 | Svátek má Dalibor


Diskuse k článku

VELKÁ BRITÁNIE: Po brexitu nižší daně a prosperita

Rozhodnutí Britů odejít z Evropské unie vyvolalo nejprve paniku. Padne libra? Zvýší se daně? Ztratí Británie přístup na trh EU? Nyní se vše vrací do normálu a Británii čeká dobrá budoucnost bez EU.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 30.7.2016 2:15

Re: Navic by bylo fajn,

:-)

J. Žitný 29.7.2016 5:56

No, nevim,

spise nez informace na ceskem E15 (?) bez odkazu na zdroj, bych bral jako bernou minci komentar na Financial Times, ktery je dosti pesimisticky:

https://next.ft.com/content/a3a92744-3a52-11e6-9a05-82a9b15a8ee7

A uz vubec je nesmysl porovnavat kurz GBP vuci korune, koruna jako mena statu z 'emerging markets' nema na menovych trzich dostatecne objemy a vypovidajici hodnotu. Staci se podivat na kurz libry vuci euru - vice nez 1.3 eura za liru pred referendem, pote pad, viz graf:

http://finance.yahoo.com/chart/gbpeur=x?ltr=1

Trhy proste libre a britske ekonomice neveri, byt samozrejme je jeste, dle meho nazoru, prilis brzy na seriozni hodnoceni. Mach prilis spoleha na to, ze tvrde jadro Putinovcu, ktere si udelalo svuj diskusni klub na Bolsevickem Psu, lehce - a jako obvykle - opije rohlikem.

J. Schwarz 29.7.2016 7:21

Re: No, nevim,

Jawohl, Herr Zitny... není zajímavé, že posledním argumentem eurohujerů je že si "odpadlík" osamostatněním "ekonomicky pohorší"? Ekonomickým propadem hrozí právě ti, co jinak neochvějně hlásají "jiné hodnoty než prachy", ovšem jakmile někdo opravdu dá přednost oněm "jiným hodnotám" najednou jsou prachy až na prvním místě...

M. Šejna 29.7.2016 7:53

herr Schwarz

"odpadlík" z EU si osamostatněním ekonomicky určitě nepohorší. Ale jenom tehdy, pokud si volný přístup na společný trh EU náležitě zaplatí. A dále jen tehdy, když jeho výrobky budou i dále splňovat regulační normy EU.

Pokud Britové splní tyhle dvě základní podmínky, pak získají ony "jiné hodnoty", po kterých tak touží. Ovšem jen tehdy, když pochopí, že prachy jsou až na prvním místě.

K. Frauknecht 29.7.2016 9:34

Re: No, je zjevné,

že ekonomika Vás zajímá, ale rozhodně to není Vaše parketa, tak nebuďte oslíkem :-)). Už jste byl v německém Lidlu?

M. Šejna 29.7.2016 10:38

jistě, pane Frauknechte

do německého Lidlu jezdit nehodlám, protože jsem narozdíl od vás ekonomický oslík, který si dokázal spočítat, že nákum ve tři kilometry vzáleném českém Lidlu je pro mě levnější, než stejný nákup ve 120 km vzdáleném nejbližším německém Lidlu.

Možná, že až přestanu být ekonomickým oslíkem, začnu si pro housky a jogurt létat letadlem do Lidlu v Dráždanech, jako laureát Nobelovy ceny za ekonomiku Frauknecht.

R. Langer 29.7.2016 11:11

Re: No, je zjevné,

V Německém Lidlu nebyl, a doteď evidentně nepochopil, proč jsme se o něm vlastně bavili. Tak klasika... :-)

L. Novák 30.7.2016 2:27

Re: No, nevim,

"...Staci se podivat na kurz libry vuci euru - vice nez 1.3 eura za liru pred referendem, pote pad, viz graf:

http://finance.yahoo.com/chart/gbpeur=x?ltr=1

..."

Tomuhle říkáte seriózní argumenty? Panika na trhu a krátkodobý pokles směnné hodnoty libry? 8-O

K. Pavlik 29.7.2016 3:34

Dobre napsany clanek

Autor vyborne manipuluje s daty a s informacemi - nelze nez obdivovat.Napriklad mne to trvalo dost dlouho nez jsem pochopil zvlastnost historickeho kurzu ceske koruny. Tez malickost ze Norsko plati do Bruselu jak mourovate (aspon si to myslim) z clanku tak nejak necisi a rozhodne si nemyslim ze to chce delat Britanie. Britanie ma mracna vyjimek v EU - bude zajimave jak se to bude resit.

K. Frauknecht 29.7.2016 9:31

Re: Dobre napsany clanek

Copak že to Norsko "platí jak mourovaté" :-)))?

A drobnůstka - proč by Británie měla řešit "mračna výjimek", když nebude v EU?