29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Aleš P. 21.3.2006 9:34

K článku

Člověk by až řekl ,že některým  blbům vadí že naše ekonomika vůbec roste a hledají argumenty jak tuto celkem dobrou zprávu očernit jen  z důvodu že to oznámil ministr Sobotka
M. Zima 20.3.2006 11:07

Pane Blaho, osobně těm 6-ti%-tům zcela nevěřím,

jak známo, mluví proti tomu nejenom vývoj mezd, ale i chybějící tlak na Čk, ..., a především je toto číslo závislé na volbě vyhodnocovací metody, čímž je prakticky, při troše dobré vůle, možný každý výsledek.
BTW: Dále považuji za příčinu momentálního oživení české ekonomiky, pro Vás možná překvapivě, MS ve fotbale, lépe řečeno způsob, jakým německá vláda s tímto eventem operuje. (V Česku skončila část miliard nesmyslně napumpovaných v souvislosti s MS do německé ekonomiky v naději na oživení vnitřní poptávky.)
Vládík 20.3.2006 14:11

Re: Pane Blaho, osobně těm 6-ti%-tům zcela nevěřím,

Bylo by možné popsat vadu v metodice, případně uvést důvody, proč je údaj ČSÚ nevěrohodný (např: na takový růst má jen Slovensko, Slovinsko a Maďarsko,  blízko Polsko, ale ČR na něj nemá). Mimochodem - odhadnete, o kolik narost HDP jen díky 100 tis. automobilů z Kolína a růstem výroby ve Škodovce?  Jen pro zajímavost (jistě jste kvalifikován k takovému odhadu, když umíte posoudit celkový růst HDP).  Pokud nevěříte jen proto, že vyslovil pochybnost váš oblíbený politik, bylo by korektní tento fakt v příspěvku poznamenat.
M. Zima 20.3.2006 16:44

Ale ale, teď budu ještě podezírán, že věřím

nějakému politikovi. Nejde o vadu v metodice, ale o volbu metodiky a o tendenční aplikaci. Každý to dnes známe z EBITDA, každý víme, jak "počítají" čeští experti národní dluh, jak zacházejí s dluhopisy, jak dlouho onanuje taková veličina, jako Sobotka nad eskapádami bank a jak idiotské návrhy si vymyslel, ...Organisace a systematické jednání prostě není českou silnou stránkou, naopak převládá emotivní tah k účelové interpretaci.
Možná, že to nebudete chtít uznat, ale vývoj ekonomiky je skutečně možno posoudit již při jízdě na dálnici, nebo procházkou centrem města. Jak se opakovaně ukázalo, je takto získaný údaj mnohdy spolehlivější, nežli předvolební statistika.
Vladimír Hrubý 20.3.2006 17:28

Re: Ale ale, teď budu ještě podezírán, že věřím

EBIT a další ukazatele jsou ukazatele pohříchu podnikové. Že by někdo chtěl tyto ukazatele ohýbat?   Muj dotaz byl, v čem je zvolená metodika chybná, jaká by byla správná.
M. Zima 20.3.2006 20:18

Pane Hrubý, Vaše na první pohled logická otázka

ztrácí bohužel rychle smysl, a k tomu stačí, když se podíváte na ostatní komentáře. => Při použití v EU majoritně aplikované metody určení HDP dostanete ještě příznivější výsledek. A obě metody jsou "správné".
Já bych ale vzhledem k Česku viděl největší problém v kvalitě a hodnocení dat. Dnešní české vedení není schopné pochopit, jak dalece se do bilančních údajů podniků promítá vliv okrajových podmínek, jako daňový a mzdový spád, podhodnocení koruny, ohodnocení importů, a např. i momentální mocenské vztahy v managementech západních koncernů, ....  Doufám, že se neurazíte, ale Vaše osobní poznámka o EBITu jenom potvrzuje český naivní přístup k věci.  Jestli Vám dobře rozumím, chcete, abych věřil Sobotkovi a spol. Ale to nemohu, protože pan Sobotka patří kvůli jeho motivačním programům pro managery před soud.
Napsal bych Vám o tom všem článek, ale je to zbytečné, v Česku to nikdo neuveřejní a nikdo to nechce slyšet, Češi se stále ještě s nadšením nechávají obelhávat a oblbovat, mají v tom velkou tradici. Stačí jim úroveň presentovaná v úvodnících NP a odborníci z KSČM (jako právě Ransdorf v ČT).
www racek 20.3.2006 16:12

Re: Pane Blaho, osobně těm 6-ti%-tům zcela nevěřím,

hele, zimo, kdyby jsme použili metodiku německou, vyjde nám něco přes 7 %, víš? i tohle už je známo.
M. Zima 20.3.2006 16:50

a kdybyste si to nechali

vyhodnotit od správných expertů, bylo by z toho hned třeba 9%. Nevím, co máte, Profesor také pravidelně vypočítával pro UV KSČ, kdy předhoní kapitalismus a dnes se nechává oslavovat za jeho restauraci, jde pouze o okrajové podmínky a hned to vše vypadá úplně jinak.
hodne neRath 20.3.2006 10:28

strucne receno....

KSCSSD podporuje velky, predevsim zahranicni kapital a zcela dusi mistni OSVC a male podniky. Proc? treba to bude moznou vysi vsimneho.....
Mirek Šejna 20.3.2006 10:58

Re: strucne receno....

Zákon o investičních pobídkách měří všem stejně. Loni dostalo investiční pobídku asi 30 ryze českých firem. Dělat selekci mezi firmami žádajícími o pobídku podle státní příslušnosti nebo podle velikosti nelze, protože rovnost příležitostí kontroluje EU.
www racek 20.3.2006 16:13

Re: Re: strucne receno....

to máš marný, šejno, oni dstejně melo a melou furt to samý ...
a stejně mi není jasné, jak socani dusí živnostníky, máme jich něco přes milion, prý nejvíc na světě... he he he
Ladislav N. 20.3.2006 16:29

Re: Re: Re: strucne receno....

Jasně, jak vás Racku znám, hned byste jim se socany "přiškrtil" už tak jejich "vysoké" marže... Jo, ta komunistická závist, to je postižení až do hrobu...
ok 20.3.2006 9:34

je to navrat do prirozeneho stavu

je to navrat do prirozeneho stavu - automobilovy prumysl odpovida tradicim ceskeho hospodarstvi, a muzeme byt jen radi - nebo snad maji investice do auto prumyslu smerovat do Rumunska? Je zjevne, ze Cechy jsou v tomto smeru dobre misto. Proste to neni nahoda.
A automobily, to je take vseobecne strojirenstvi, vysoka kvalifikace, zkusenosti, ktere se daji prenest do jine, specialnejsi strojirenske vyroby.
To ze jsme tranzitni zeme pro evropskou dopravu samozrejme s poctem vozu vyrobenych v Cechach vubec nesouvisi. Bylo by tomu tak i kdybychom se zivili pestovanim bananu.
damian.frach@atlas.cz 20.3.2006 9:55

Re: je to navrat do prirozeneho stavu

problem je v tom, ze uz v soucasnosti je Skoda Auto zodpovedna za 10% nebo vice ceskeho HDP; Toyota/Peugeot/Citroen v Koline pridaji dalsich par procent. kdyz se pak objevi v automobilovem businesse recese (rekneme 30%), muze ceske HDP klesnout o 3%, mozna i vice -> nezamestnanost -> podpora v nezamestnanosti
Mirek Šejna 20.3.2006 10:15

Damiane,

nepleťte si objem českého vývozu s českým HDP. Škoda se opravdu podílí asi 10% na českém vývozu. Na českém HDP se ale podílí podstatně méně.
damian.frach@atlas.cz 20.3.2006 14:17

Re: Damiane,

sorac, moje chyba, je to jen 1%; Kolin ma mit okolo 1-2% taky
Kadlík 20.3.2006 10:59

Re: je to navrat do prirozeneho stavu

Jde ovšem o to,že se naše země nikterak nepodílí na vývoji a konstrukci těchto automobilů.Jsou to jen montážní závody(možná s vyjímkou Škodovky),kde každého příchozí zaučí na lince dělat pár věcí a tím to končí.Jsme levná pracovní síla a až skončí období dańových prázdnin,investor se klidně přestěhuje někam,kde bude levněji.A pak,babo raď.
ok 20.3.2006 12:34

Re: Re: je to navrat do prirozeneho stavu

A jste si jisty, ze se odstehuji do Rumunska nebo do Zaporozi? Opravdu jsou ti Zaporozci tak dobri? Opravdu to je jen bezducha montaz, na ktere se neda nic zkazit? A co mali nezavisli subdodavatele? Budou to Zaporozci umet?
Zapominate na tesnou provazanost ceske ekonomiky s Nemeckem. Proste jen prejedete Krusne hory (vlastne to ani zadne hory nejsou, jen takove kopecky). Sasko je prosperujici region, ktery navazal na predvalecne tradice. Dokud se bude prepravovat hmota, tak takovou vyhodu Rumuni nabidnout nemuzou.
Kadlík 20.3.2006 16:26

Re: Re: Re: je to navrat do prirozeneho stavu

Samozřejmě,že si nejsem jistý.Neznám poměry v automobilce,ale znám poměry ve výrobě sanitní keramiky,kterou koupil zahraniční investor.Je zde pásová výroba,když dělník přííjde,zaučí se,pak po zaučení udělá zmetek-zaplatí,když se totéž stane vícekráte-odchází.Jednodušší výroba se stěhuje na východ,sem přichází zatím složitější.Převáží s také hmota ze Španělska,Německa,Švýcarska a také z Rumunska.Export pak jde jak na západ,tak na východ.
Není zde žádný vývoj,veškeré technologie jsou sem i s výrobními postupy dodávány.Máte pocit,že je v tom velký rozdíl a že se můžeme popleskávat po ramenou,jak jsme dobří?
 
Stein 20.3.2006 9:04

zbytečnost

Takový článek má mít na konci tabulku se statistickými údaji nebo inernetovské zdroje kde se dají získat jinak je to těžká dojmologie.Autor je buď líný anebo propagandista.
gerontusinza 20.3.2006 13:38

Líný není, jen propagandista. Re: zbytečnost

Nebyl líný napsat článeček, není lenoch. Ví že bude dobře zaplaceno. Zpochybnit lze vše mimo mateřství a i to je schopen takovýto pisálek napadnout.
Ladislav N. 20.3.2006 16:35

Re: Líný není, jen propagandista. Re: zbytečnost

Co myslíte, jak se projeví na HDP a na hospodaření státu, až jednou bude (třeba za těch 55 let, jak si socialisté naplánovali splatnost dluhopisů za dluhy nadělané loni a letos) nutno dluhy splácet? Jak se projeví čtyřicetimiliardové splátky pouhých úroků z dluhů, které socialisté nadělali?
Mirek Šejna 20.3.2006 8:04

Blaho opět perlí

Tohle je politická agitka jak vyšitá. Hlavně ta poezie o pravici, která upraví půdu a vysází záhony pro růže voňavější s ukázněným růstem, na který bude dohlíženo z hlediska ekonomické rozrůzněnosti, mě doslova dojala. Ještě by nám Blaho měl říci, jak se sázení pravicových záhonů projevuje. Jestli má na mysli rovnou daň, tak tenhle záhon žádného rozrůzněného investora neosloví. Blahovi uniká, že investiční pobídky jsou dané zákonem a že zákon nerozlišuje mezi odvětvími. Také mu zcela uniká, že růst průmyslu je způsoben nejen automobilismem, ale ještě výrobou elektoniky. Navíc minulý týden začala jet v Praze naplno investice firmy SUN Microsystems, což je vývoj softwarových aplikací.
dvd 20.3.2006 8:15

Skutečnost,

že je něco dané zákonem ještě neznamená, že je to správné. To říkali komančové také, že nikoho nezavírají za názory, ale za porušování zákonů. A tvrdit, že tyto zákony jsou sračkoidní bylo ovšem rovněž porušování zákonů. --A k té elektronice: hlavně ty moravské obrazovky, není-liž pravda?
karel 20.3.2006 8:25

Re: Skutečnost,

Slyšel jste prosím o firmě Foxconn v Pardubicích (cca 40mld Kč výroby/rok), Panasonic  též v Pardubicích,  o výrobě TV (dnes již jen plazmových) u Macušity v Plzni,  výrobě PC v Rudné u Prahy pro HP-Compaq ? 
jonáš 20.3.2006 9:27

Re: Re: Skutečnost,

Nojo, ale znáte to -- dobré zprávy se nepočítaj.
XxX 20.3.2006 7:51

Co byste navrhoval Vy?

Jakým způsobem byste motivoval investory do jiných odvětví Vy? Nevím jestli zahraniční investoři nevidí ČR jen jako montážní linku. Není lepší něco než nic?
Pavel 20.3.2006 9:46

Re: motivace

Jistě je dobře,že jsou tady investice ze zahraničí.O tom není sporu.Motivaci v budoucnu vidím ve větší mobilitě soukromě podnikajících osob ze zahraničí.To znamená,že bych motivoval především malé a střední firmy.Ukázalo se,že velké firmy ze zahraničí byly namotivovány dostatečně.
Přeji hezký den
Blaho
 
budulinek 20.3.2006 6:27

pekne

diky za tento clanek!