21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

ÚSPĚCH: ODS se chlubí něčím, za co opravdu nemůže

„Dobré zprávy! Náš tlak na zemědělce, potravináře a obchodníky se vyplácí!“ Tento a podobné výroky dává Petr Fiala, předseda vlády a ODS, na sociální sítě. Připisuje si zásluhy za zářijový pokles cen zemědělských výrobců o 16 procent.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 25.9.2023 4:37

V oběhu je příliš mnoho peněz, varuje ekonom

Množství peněz v ekonomice rekordne roste. I to stojí za skutečností, že inflace sice klesá, ale snadno se může na delší dobu usadit nad dvouprocentním cílem ČNB, varuje ekonom Petr Sklenář z J&T Banky.

Zatímco meziroční vývoj peněžní zásoby ve Spojených státech a eurozóně celkem zřetelně klesá, v Česku je trend opačný. Prudce rostoucí počet peněz kolujících v ekonomice může snadno zhatit plány České národní banky (ČNB) nejen ohledně návratu inflace k jejímu dvouprocentnímu cíli už během první poloviny příštího roku, s čímž počítá guvernér Aleš Michl, ale také s jejím dlouhodobým udržením kolem této hodnoty.

Zásoba peněz je jednoduše množství peněz, které jsou v oběhu v ekonomice. Čím více je těchto peněz, tím více lidé mohou utrácet za zboží a služby, což zvyšuje poptávku po nich, a tím pádem i jejich ceny.

Takzvaný „peněžní agregát M2“, který zahrnuje mince, bankovky a vklady na účtech, podle údajů ČNB za prvních sedm měsíců roku vzrostl o 9,25 procenta, což představuje historicky nejvyšší nárůst. Devítiprocentní růst pak můžeme vidět i v meziročním srovnání za červenec. ... (pokračování v článku)

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-ekonom-vysoka-inflace-tu-muze-zakorenit-v-obehu-je-totiz-prilis-penez-237185

M. Kocián 25.9.2023 8:02

Ano, snaha ochudit příliš bohaté evropské občany a vyřešit tak množství problémů je zjevná. Patrně se to nakonec i podaří, ale Evropa není ostrov a nic se tím nevyřeší.