17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

UKRAJINA: Petroruble a jeden nápad

Vladimír Putin se snaží obejít sankce. Nebude za plyn brát dolary, ale ruble. Proč, když potřebuje dolary? Zjednodušeně proto, že ty ruble budou muset kupci někde koupit – za dolary, například. Ale když bude poptávka po rublu, stoupne jeho cena (která je teď rekordně nízko).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Beneš 26.3.2022 9:06

O co méně chytrolíni o věci vědí, o to revolučnější jsou jejich výkřiky volající po zastavení odběru energií z Ruska. Hurá! Kupředu do propasti!

L. Beneš 26.3.2022 9:03

....a navíc nám "naše" rafinerie už nepatří. Jako vlastně už vůbec nic. Vše rozdáno nebo levně rozprodáno. Materiální odraz politiky pravdy a lásky.

J. Pankovic 26.3.2022 9:03

Voni sou hlava, herr Wachmeister!

Nebo spíš na hlavu!!

Nechcete dělat raději ředitele Vesmíru?:-)

L. Beneš 26.3.2022 8:58

Vraťte se do první třídy. Nebo snad raději do mateřské školky?

L. Beneš 26.3.2022 8:57

Vy jste s tím zastavením plynovodu klepl hřebíček na hlavičku. Lžou ráno, lžou v poledne, lžou večer i v noci. Lžou prostě pořád.

F. Navrátil 26.3.2022 8:57

Autor tvrdí, že ropy a plynu je dost. Potom by měl vysvětlit raketový nárůst jejich cen.

S. Ševeček 26.3.2022 8:41

za sto tisíc jsem koupil ruble a za týde nato je prodal - zisk 25 tisíc

R. Vacek 26.3.2022 8:27

Ach jo. Pokud takové nesmysly mají i naši politici, tak zchudneme ještě více.

Celý svět jde cestou vytváření zón volného obchodu, odstraňuje bariéry. V Asii máme od roku 2020 největší takovou zónu 15 zemí (Čína, Vietnam, Jižni Korea, Japonsko, ...) s 2.2 mld obyvatel a prťavá EU dělá co může, aby její význam ještě klesl. Zbavuje se přirozeného zdroje surovin a celý svět opět kouká s otevřenou pusou, co to v té Evropě provádějí.

EU by se měla rychle vzpamatovat a v rámci Evropy vytvořit takovou zónu včetně Ruska (a samozřejmě Ukrajiny). A nastavit i bezpečnostní poměry, aby se státy cítily bezpečně.

A. Renjascu 26.3.2022 8:24

Jj vím, jak jsem už uvedl, není to legrace, jak si mnozí jednoduše představují. Stačí jedno špatné rozhodnutí a můžeme v EU spustit novodobou chudobu z které se budeme dostávat spousty let. Jinak v IKL máme tuším 5% podíl, což opravdu není mnoho.

V. Novak 26.3.2022 8:17

Ropovod IKL (je to docela sranda - ropovod zvaný "Interconnector Ingolstadt Litvínov" vede z Vohburgu do Nelahozevsi ;-D) je nám celkem k ničemu, protože ani v Ingosltadtu ani ve Vohburgu an der Donau se ropa netěží, ale musí se tam dopravit ropovode TAL - a ten nám nepatří a záleží na majitelích, koho nechají ho využít. Většinou ho využívají sami.

No a v Terstu se taky netěží, přečerpává se tam ropa z tankerů. Velmi mnoho z Novorossijska...

V. Novak 26.3.2022 8:08

Tedy vy máte představy - prý "konec zimy, plynu netřeba".

Ale třeba!

Třeba na plnění zásobníků - ony totiž plynovody jsou dimenzovány na průměrný průtok. V zimě plánovitě nestačí, je potřeba doplňovat ze zásobníků - u nás jsou zásobníky (nikoli naše) na cca 90 dnů průměrné zimní spotřeby. Ty jsou ovšem touto dobou skoro prázdné - nepočítám technologický plyn, který tam být prostě musí - a 1. dubna začíná sezóna vtláčení. Tedy odebírá se pořád více-méně stejné množství, jenom se neposílá do distribuce, ale do země do zásobníků.

Protože jinak se ne zima, ale už podzim zeptá...

P. Hák 26.3.2022 8:06

Vy si, pane autore, fakt myslíte, že Rusko bude dodávat plyn zadarmo/na úvěr, aby mohl Západ posílat platby za plyn Ukrajině na boj s Ruskem? Pro Rusko je pořád lepší nemít od Západu nic než ještě financovat boj proti sobě.

Jinak plynovod se samozřejmě zastavit dá - celé měsíce se tvrdilo, že to Rusko udělalo, a naši demokratičtí novináři přece nelžou.

A. Renjascu 26.3.2022 8:03

Není to tak jednoduché, jak si představujete. Naše rafinerie jsou stavěné na ruskou ropu a jejích předělání na jinou je investice v řádu několika miliard. Navíc ropovod z Ingolstadtu nemá dostatečnou kapacitu a navíc nám "naše" rafinerie už nepatří. Pokud jde o plyn, tak nejde jen o sezónní vytápění, ale i o ohřev vody ale to, že cca 13% elektřiny je vyráběno z plynu. LNG plyn je více než třikrát dražší než ten ruský a nemáme vyřešenou jeho dopravu do ČR . Ostatní země EU na tom jsou mnohdy ještě hůře, protože německá závislost na nikotinu plynu je 55% a italská 46% a i Maďarsko je někde přes 50%. Všechno to jsou věci, které lze řešit, ale ne rychle, spíše je to na několik let a kdoví jaké za tu dobu budou vztahy s Ruskem a kdo bude sedět v Kremlu. Navíc saúdskoarabskou těžbu dlouhodobě ohrožují jemenské milice, které na jejich vrty střílí rakety. Je to prostě složité a bude to bolet. Optimisté očekávají, že plyn stoupne domacnostem o 30% a pesimisté mluví o 100%. Ekonomika je křehká věc a zdražení jedné suroviny spustí inflační kaskádu a záhay zastaví úplně růst ekonomiky.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-zachrani-cesko-ropa-ze-zapadu-bez-sance-rika-expert-191541

D. Rajninec 26.3.2022 7:25

Dúfam , že EU na ten Putinov diabolský plán nepristúpi ! A začne systematický na začiatkok po 10% mesačne znižovať odber ropy z Ruska .

Myslím , že Putin zníženie o 50% už pocíti tak , že začne kňučať a prilezie z prosíkom . Neberme to tak , že my berieme skoro všetku ropu z Ruska ! My nie sme celá EU !

D. Rajninec 26.3.2022 7:19

Stále sa hovorí -nedá sa , nedá sa !

V podstate najsilnejšia ekomonika svete EU ; čo v podstete aj je ! A necháme sa vydierať nejakým ekomonickým trpazlíkom. Je to iba naša pohodlnosť , keď dedinský obchodník nám predáva o 50% drahšie len preto , že je na našej ulici ! A sme lenivý vybrať sa 15km km autom do Lidlu , Kauflandu kde si ten istý tovar kúpime o 30% lacnejšie. Nie sme leniví , sme hlupáci.

Ropy je vo svete prebytok , ale tu niekto manipuluje s jej cenou ako by bol nedostatok. Pri sú sú chudobné štáty čo žažia ropu ; nie každý je Saudská arábia; . Treba ich motivovať , urobiť dlhodobé zmluvy ako EU , na pár milionov barelov denne aj za cenu , že sa im poskytnú dotácie na ťažbu .

Pri tom celý humbuk je okolo cca 3-4 milionoch baelov/deň čo ide z Ruska . OPEC ťaží asi 100 milionov a ďaľších 100 milionov ťažia nečlenovoa OPECu /Rzsko, USA , Norsko , VB pár ďaľších/. Pri tom sa Irán a Venezuela držia v mrazáku , na ľavici hanby! On:-Pi by dokázali nahradiť ruskú ropu na trhu za 2-3 mesiace!

EU by malo konečne dospieť , postaviť sa na vlastné nohy a neodvolávať sa stále na tatka USA !

EU dáva na zbrojenie ročne viac ako 400 miliárd USD ! Pri tom máme z rusa bobky !

Nie Putin by mal na nás púšťať hrůzu ,

ale Putin by mal mať hrůzu , že ako sa vyspí jeho západný sused ! Ako "hračku" mu dnes zoberie !

J. Václavík 26.3.2022 6:41

Převraťte to. Rubl až dosud žádnou hodnotu neměl, protože ji nepodpíral vlastním zbožím. Toto je jeden ze základních způsobů, jak Západ vyžírá ostatní svět. Rusové do toho šlápli.

R. Langer 26.3.2022 5:11

No, ony obchodují v západních měnách proto, protože vlastně žádnou svou měnu, která by měla nějakou hodnotu, sami nemají. ;-)

M. Grundmann 26.3.2022 3:08

Rusko chce být placeno v rublech z toho důvodu, že veškeré platby v dolarech a eurech jsou kontrolovány západními bankami a tedy jsou tyto měny k placení pro Rusko nepoužitelné. Rusko nic dodávat na úvěr Západu také nebude. Také se nebude u žádné západní instituce s nikým soudit, protože to nemá smysl.

Aby Západ mohl platit rubly, bude muset je nějak získat. A získat je bude moci pouze prodejem nějakého zboží Rusku. Nakoupit ruble za dolary nebude moci, protože bezhotovostní dolary budou Rusům úplně na nic a v hotovosti dnes již možné rozumně platit nejde. Rusové totiž nebudou moci jednoduše za ruble nakupovat západní měny a ani je používat. Západ bude tedy muset všechny obchody s Ruskem vypořádat v rublech, protože si sám znemožnil sankcemi platby ve vlastních měnách.

Osobně si myslím, že by takto měly postupovat všechny nezápadní státy a zbavit se tak politické kontroly své ekonomiky ze strany západních států prostřednictvím západních bank, které nic těmto zemím nepřinášejí. Politika a finance nejdou dohromady. Divím se, že k tomu nedošlo už dřív. Nezápadní státy obchodují v západních měnách a mají s tím dnes už jenom samé problémy.