25.4.2024 | Svátek má Marek


UKRAJINA: Petroruble a jeden nápad

26.3.2022

Vladimír Putin se snaží obejít sankce. Nebude za plyn brát dolary, ale ruble. Proč, když potřebuje dolary? Zjednodušeně proto, že ty ruble budou muset kupci někde koupit – za dolary, například. Ale když bude poptávka po rublu, stoupne jeho cena (která je teď rekordně nízko).

Hezky to komentoval Tomáš Marek na stránce Viktora Janiše:

„Kurz a inflace souvisejí, nemusí ale souviset fatálně a úměrně. Ten vztah může být i silně asymetrický. Devalvace měny nebo pokles plovoucího kurzu skutečně zvyšuje příjmy z exportu, a posiluje tedy rozpočet a příjmy domácích společností z exportu. Pokud je dovoz marginální, což v Rusku nastává, tak ani dovoz inflace přes slabý kurz vlastní měny nemusí být problém. Což platí v případě, že jsem schopen pokrýt alespoň všechny nejpodstatnější spotřebitelské oblasti. To ale Rusko není a nikdy v dohledné budoucnosti nebude. Z toho plyne, že dovoz inflace bude relativně silný. Navíc v prostředí poměrně rozsáhlých sankcí přichází další okolnost - sankce se dají obcházet, ale platím za to buď tím, že kupuju méně vyspělou produkci, nebo platím síť zprostředkovatelů a tím dál silně všechno prodražím. Takže posílím inflační vliv.

Prodej plynu a ropy za ruble je snaha přenést břímě intervencí pro udržení alespoň nějaké hodnoty měny z národní banky na kupující. Ti musí jít na trh a nakoupit ruble, aby mohli zaplatit ropu a plyn. Pokud jsem už předtím zakázal vlastním občanům v podstatě kupovat cizí měnu a podnikům jsem přikázal odvádět 80 procent tržby v cizí měně nuceně za ruble národní bance, pak stabilizuji kurz a posílám ho přirozeně nahoru. Ale má to spoustu dalších ale. Například to může fungovat jen v případě, že mám komu prodávat ropu a plyn. Končí topná sezóna, hlavní odběratele jsem nasral, vcelku jasně dávají najevo, že obchody buď zastaví, nebo hodně omezí. Léto jde proti mně.

Ropy je ve skutečnosti dost a až si sedne zvířený prach, tak se ukáže, že když Arabové trochu rozeběhnou kola turbín, tak výpadek mojí ropy vcelku nahradí. Líp jsem na tom u plynu, ale ten je strašně sezónní věc a sezóna právě končí.

Pak je tu jedna věc, která mi hraje do noty. Vzato krutopřísně platí, že jediný, kdo má ruble, je národní banka - když to navlíknu dost dobře, tak budu mít alespoň nějakou dobu kurz rublu v hrsti. Ale těch dalších souvislostí je milion - například moc nevíme, jaký objem dluhopisů vlády je možné platit v rublech a u jakého objemu to nejde. Když nebudu platit, tak se ze zmrazených aktiv v cizině bude odlupovat, protože si na ně po nějakých drobných problémech u arbitráže sáhnou věřitelé. A tak dál. Každopádně a shrnuto: středně a dlouhodobě to může udělat všelicos, krátkodobě stabilizuji kurz rublu, aby se úplně nepoložil.“

Hezky je to rozebráno také tady.

Co by mohl Západ udělat:

1) Nic. Dál platit za plyn a financovat tím válku na Ukrajině. Asi nejhorší možnost.

2) Přestat platit za plyn. Nedodržet dohodu. Putin buď bude dodávat dál (s tím, že po válce dostane zaplaceno), nebo dodávat přestane. Nemá infrastrukturu na dodávky 100 % jinam, těžba se nedá „vypnout“ a plyn nemůžete nasypat na hromadu jako uhlí. Takže ho bude muset vypustit a zapálit – a nedostane ani dolar ani rubl a bude ho to stát náklady (které sice může zkusit vymáhat z titulu nedodržené dohody, ale víte, jak to chodí).

3) Udělat jako odpověď něco jiného. Například zřídit účet, kam se budou platby poukazovat s tím, že se vyplatí po válce. S tím by se dalo spojit ještě něco (viz dále).

Předtím vám vysvětlím dva právní pojmy (i když je možná znáte). Započtení – když někomu dlužíte a on zas dluží vám, tak si částky navzájem odečtete a zaplatíte si jen ten rozdíl. Postoupení pohledávky – někdo vám dluží, a vy tu pohledávku (ten jeho dluh vůči vám) někomu postoupíte dál, třeba prodáte. Pak už dluží jemu, vy máte své peníze zpátky (nebo aspoň část) a nový věřitel si to s dlužníkem vyřídí (třeba započtením). Proč to říkám? Je to jen takový nápad do debaty, bez záruky za správnost, nevěnuji se mezinárodnímu obchodu a neznám obsah smluv. Jen uvažuji o principech a možnostech.

Rusko rozpoutalo útočnou válku, to je protiprávní. Způsobuje Ukrajině materiální škody na civilním majetku, i to je protiprávní. Logicky by mělo Ukrajině nahradit škody. To samozřejmě Rusko nebude chtít.

Západ má Rusku platit za plyn. Co kdyby Západ buď platil za ruský plyn přímo Ukrajině s tím, že tím umazává ruský dluh za škody (že si od Ukrajiny koupil část pohledávky na náhradu škody a započetl svůj dluh za plyn)? Nebo by zřídil účet, kam se ta částka deponuje a pak se zaplatí škody Ukrajině a co zbyde, patří Rusku? Nebyla by to „proradnost Západu“, tedy zjevné nedodržení smlouvy (i kdyby to tak Putin doma prodal). I v tom druhém případě by peníze zjevně od odběratelů odešly a ležely by na nějakém účtu, kde by byly specifikovány podmínky, za kterých se vyplatí. Motivovalo by to Rusko nezvyšovat ukrajinské škody a neprodlužovat válku. Naopak by je to příliš nemotivovalo k vypnutí plynu. Jen tak přemýšlím, jak by se dalo zároveň dodržet dohodu, zároveň motivovat Rusko a zároveň pomoct Ukrajině. Platit západními penězi za ruský plyn reparace Ukrajině. Co myslíte, šlo by to?

******

Převzato se svolením autora z jeho Facebooku, kde publikuje zcela neformálně pro své přátele a jejich přátele na Facebooku, takže to je co nejvíc srozumitelné, krátké a většinou bez zdrojů, které se ale dají snadno dohledat a doplnit.