3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Babišovo podnikání

K této malé poznámce mne inspirovalo to, co jsem se v poslední době dozvěděl o podnikání pana Andreje Babiše. Na víc bych si netroufl, podotýkám, že se psaní o ekonomice a zejména podnikání cíleně vyhýbám: nikdy jsem nepodnikal a už se k tomu ani nechystám (nemám na to buňky).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Vondráček 23.3.2017 10:39

Lubošova perla

"A státní dotace, různé odpočty a „šetření na daních“ nejsou problémem Babiše, ale těch, kteří je navrhli a kteří je zákonem schválili. "

Podle této logiky je Nobel viníkem většiny atentátů :-)

R. Divín 23.3.2017 11:07

Re: Lubošova perla

pane Vondráčerk, kdysi jeden ministr průmyslu odklonil soukromé peníze v rozvodovém řízení. Státní kasa neutrpěla jediným haléřem. Ministr Kocourek musel opustit post. To stejné je kauza Drobil, Kauza Promopro spojená nesmyslně s Vondrou, pád Topolánkovy vlády Nečasovy vlády. 400 obrněnců s Ištvanem a Šlachtou zařídilo pády vlád. Babiš a Faltýnek jsou mafiáni jiného kalibru. Lhát, vymlouvat se a sugerovat nesmysly. Čestné jednáná nečekejte. Oni neví co je čest. Mají úkol převzetí absolutní moci v této zemi. A v tom jim nějaké finanční machinace nemůžou zabránit. Kruh polistopadové strategie se uzavírá. LOutkovodiči z Kremlu netrpí sentimentem. Oni mají svoje pravidla hry. Kapitalismus porazí kapitálem. A miliardář Babiš je pouhý pěšák v té hře.

K. Luboš 23.3.2017 11:14

Re: Lubošova perla

Nezabývejte se vůbec logikou, na ni fakt nemáte!

Ale zkusím to ještě jednou:

Uznáváte základní právní princip, že na člověka, kterému nebyl prokázána vina, se musí pohlížet jako na nevinného?

A uznáváte základní právní princip, že nikdo nemusí prokazovat svoji nevinu, ale naopak vina musí být prokázána? Ano, anebo ne?

A myslíte, že takovým důkazem může být tvrzení, že je to přece jasné, že to vědí všichni, že to všichni říkají anebo že to psali v novinách...?

R. Divín 23.3.2017 11:24

Re: Lubošova perla

platí ten princip u vás i na kalouska? V případě babišovin jsou na stole prokazatelná fakta, vycházíme z jeho propletených výmluv. Na jedné straně judikáty na druhé nechuť daňové správy cokoliv podnikat. A to je už varovný signál, kam až to došlo. Zatím má Babiš Kobru, daňovou správu a jako premiér bude mít i tajné služby!!!

Z. Velínský 23.3.2017 11:33

Re: Lubošova perla

Ano, základní princip civilizované kulturní společnosti je, že podezřelý darebák dostane možnost dokázat, že není darebák. Jenže takový základní princip má jednu premisu. Že jde o civilizovanou kulturní společnost, složenou ze samých civilizovaných kulturních jedinců. Tedy že ve výsledku je většina podobných podezření jenom nedorozumnění a že darebáci většinou vůbec nejsou darebáci.

Pokud se ve společnosti výrazně zvýší počet nekulturních gaunerů, musíte přestat argumentovat základním principem, který takoví gauneři ve velké míře zneužívají. Společnost se pak logicky začne bránit sekáním rukou, popravami a exemplárními tresty. Není to dobře, ale jinak to nejde.

Z. Velínský 23.3.2017 9:10

Veksláctví není podnikání

Ono to bude záměnou pojmů, vážení. Školní výuka o podnikání se zabývá především skutečným podnikáním. Tj. když někdo něco umí, jak to prodat okolní společnosti tak, aby z toho měla společnost užitek a ten, kdo prodává, aby neumřel hlady. To není Babišův případ. Babiš není ani perfektní zemědělec, ani skvělý naftař, ani odborník na potravinářství, ani vynikající hoteliér. Jediné, co Babiš umí, je ošulit zákazníka, stát, konkurenci, všechny. Za socialismu se jim říkalo veksláci.

J. Schwarz 23.3.2017 8:55

Pane Doležale,

je tu Babiš jediným miliardářem / multimilionářem / ? Jak to, že politiky nezajímá i podnikání a původ majetků těch druhých? Jak to, že politiky začalo zajímat jeho podnikání až v momentě, kdy jim začal foukat do kaše? Silně mi to připomíná případ Chodorkovského a JUKOSu, kdy byl dotyčný zatčen a obviněn z daňových úniků až když vyhlásil úmysl jít do politiky. Ani v Rusku "orgány" ostatní oligarchové nějak nezaujali. Konečně proč by neměli své majetky "rozkrýt" i politici? Ať jdou příkladem. Fencl, Zgarba, Palas, nakonec i Paroubek...

J. Schwarz 23.3.2017 9:11

Re: Pane Doležale,

A pokud jde o dotace, tak Babišovy firmy "čerpají", to ano, ale Babiš dotace ani nevymyslel, ani je nepropaguje jako úžasný nástroj k řešení všeho možného i nemožného.

M. Moravcová 23.3.2017 9:15

Re: Pane Doležale,

nevymyslel. Ale zneužívá a neoprávněně, podvodně, vylhanými důvody, čerpá. A blázni mu to vesele financují.

J. Schwarz 23.3.2017 9:37

Re: Pane Doležale,

Váš argument jsem už slyšel, i když se objevuje v trochu jiném kontextu jako obvinění těch, co odmítají daně a "solidární pojištění" že služeb z daní a pojištění hrazených sami využívají. A prý tak "káží vodu a pijí víno". Tento argument je účelově demagogický, neboť být přinucen zaplatit a potom "z morálních důvodů" zaplacené nevyužívat je blbost a ne morální výšina. Stejný argument se používá v případě euroskeptiků, pokud sedí v EP? A proč by tam neseděli, když jejich voliči ten EP / nedobrovolně / spolufinancují? Aby se tam pakovali a všech možností propagovat své postoje využívali jen eurohujeři?

V. Vaclavik 23.3.2017 9:59

Re: Pane Doležale,

" Tento argument je účelově demagogický, neboť být přinucen zaplatit a potom "z morálních důvodů" zaplacené nevyužívat je blbost a ne morální výšina. "

Pane Schwarzi, presne takhle jsem uz kolikrat argumentoval, souhlasim s tim, ALE, je to ono ale. Pokud bych se dostal do pozice v politice, kdy bych mel nejakou vahu, pak bych se hlasite ozyval a zasazoval se o to, aby tyto veci, jako v pripade tech dotaci, byly zrusene. Jedina pak bych ospravedlnil jako moralni to dosavadni 'cerpani' a jine vyuzivani vseho, co nas prerozdelovaci stat nabizi.

A to ten pan o kterem je tu rec, NEDELA!! A proto je to hajzlik, ktery dobre vi, na jake strane ma chleba namazany a nemini se jakkoli angazovat za zruseni cehokoli pro neho vyhodneho. Proto z vas vase brani se za neho cini uzitecneho hlupaka.

J. Schwarz 23.3.2017 9:39

Re: Pane Doležale,

A mimochodem, jiné důvody než neoprávněné, vylhané a podvodné k čerpání dotací neexistují.

M. Vondráček 23.3.2017 9:48

Re: Pane Doležale,

Ale je jediným z miliardářů, kdo je ministrem financí a rozhoduje o dotacích , má pod palce finanční správu ...

Je také jediným, který říká , že všichni kradou :-)

J. Vintr 23.3.2017 10:20

Re: Pane Doležale,

Jestliže je člověk ministrem financí a zároveň šidí stát na daních o stamiliony, je to důvod se jeho "podnikáním" se zabývat. Je pravda, že se s tím měla veřejnost seznámit už v době, kdy Babiš kandidoval a je pravda, že se Babiš nikdy neměl stát ministrem. A je pravda, že měl okamžitě po té, co byly informace o jeho "podnikání" zveřejněny, skončit ve vládní funkci. Tohle všechno se nestalo a nestalo se to zřejmě proto, že Babiš díky svým penězům a stykům drží všechny, kteří by v jeho případě mohli konat, v hrsti (na rozdíl těch, kteří až tolik peněz a styků neměli).

D. Polanský 23.3.2017 8:30

Když už jste studoval Smitha

tak snad víte, že Adam Smith navrhoval zrušení dědictví, aby se vytvořily základní podmínky pro rovnost podmínek. Zkuste to prosadit, a pak Babišův majetek propadne státu. Jinak jak poznat z textu vaše představa o podnikání je velice naivní. Kupte si obyčejnou trafiku a zkuste ji úspěšně provozovat.

V. Vaclavik 23.3.2017 9:39

Re: Když už jste studoval Smitha

Jenze to zruseni dedictvi zrejme melo byt resenim nejake pasalikove nerovnosti, podobne jako byla rozbita aristokracie a jeji majetky, ktere nevznikly ani nahodou nejak trzne, ale byly nahromadene a udrzovane pomoci nasili na poddanych.

M. Šejna 23.3.2017 8:11

pane Doležale

evidentně jste nedával ve škole pozor, když jste studoval tu politickou ekonomii kapitalismu. Ale pokud se domníváte, že Babiš bohatne tím, že obchoduje sám se sebou, tak ho zkuste napodobit. Vyrobte pár výrobků a pak je sám sobě prodejte. No a pak nám tu napište, jak jste z toho zbohatnul.

M. Prokop 23.3.2017 8:21

Re: pane Doležale

Šejno, Šejno ...

Ironie je na vás moc, chce trochu představivosti.

M. Těhanová 23.3.2017 8:28

Re: pane Doležale

Je vidět, že jste opravdu tupý. Pan Doležal nepíše o skutečném obchodování se skutečnými produkty, ale o Babišově obchodování svých firem mezi sebou. Zkuste nad psaným textem trochu přemýšlet pane Šejno.

P. Lenc 23.3.2017 8:48

Re: pane Doležale

On není tupý.On je socialista.

M. Šejna 23.3.2017 9:45

Lenci

ja jsem sice socialista, ale ještě nejsem tak ekonomicky tupý, jako místní "kapitalisté" typu Lenc, Těhanová a Prokop, kteří si myslí, že vydělají hromadu peněz na tom, když budou mít víc firem, které budou mezi sebou navzájem obchodovat.

Poradím vám, Lenci, jedno moje socialistické tajemství, které vy coby kapitalista neznáte: zkuste něco z těch výrobků prodat jiným firmám, nikoli vlastním, pak z vás možná bude bohatý kapitalista a nikoli Psí žvanil.

M. Prokop 23.3.2017 13:31

Re: Lenci

To jste zase něco nepochopil, ala Šimek IQ 066. To je vaše tvrzení, ne moje.

M. Prokop 23.3.2017 13:30

Re: pane Doležale

Tupý socialista by to mohlo řešit. :-P

M. Šejna 23.3.2017 9:37

pro nevychovanou pavlačovou drbnu Těhanovou

pokud si tahle drbna myslí jako "ekonom" Doležal, že Babiš vydělává desítky stovky milionů na tom, že prodává výrobky jedné své firmy druhé své firmě, tak je jasné, kdo je tady tupý.

Tak ať pavlačová štěkna Těhanová sama založí dvě firmy které budou mezi sebou obchodovat. Jsme zvědavem, kolik na to Těhanová vydělá.

M. Vondráček 23.3.2017 9:49

Re: pro nevychovanou pavlačovou drbnu Těhanovou

Víte co je to nadsázka a ironie člověče :-) :-)

A. Nový 23.3.2017 10:16

Re: pro nevychovanou pavlačovou drbnu Těhanovou

Šejno, Vy nevíte o čem je řeč a jen blbě žvaníte. Babiš neprodává výrobky jedné své firmy druhé své firmě, tak je jasné, kdo je tady tupý. Když nejste schopen sám si zjitit o co u Babiše jde, tak Vám, nejchytřejšímu z nejchytřejších, napovím odkazem.

http://archiv.ihned.cz/c1-65667520-operace-afeed-cz-babis-vyvedl-majetek-z-agrofertu-do-sve-firmy-kterou-soucasne-holdingu-prodal-zpet

M. Prokop 23.3.2017 13:32

Tupý Šejno,

neprodává výrobky (nebo asi prodává, ale v tom problém není), prodává firmy.

J. Vintr 23.3.2017 10:28

Re: pane Doležale

Každý neměl tu možnost "koupit" za tři miliony (které neměl) firmu s hodnotou několika set milionů. A většině lidí by neprošlo padělání úřední listiny, na základě níž se tento skvělý "obchod" uskutečnil...

A Babiš sice nebohatne přímo tím, že obchoduje sám ze sebou, ale "ojebává" tím stát na daních (o hodně velké částky).

O. Rychlík 23.3.2017 15:16

Re: pane Doležale

Máte pravdu, pan Doležal asi ve škole pozor nedával, ale možná právě proto "trefil hřebík na hlavičku". Ve standardní tržní ekonomice by samozřejmě nic takového nebylo možné. Taková tady ovšem ( a bohužel už ani nikde jinde není). Pan Doležal si všiml, že úspěch a bohatství pana Babiše silně připomíná způsoby podnikání ( byť v jiné rovině ) Milla Mildebindera z Hlavy XXII. Nebo snad někdo zaznamenal, že by pan Babiše někdy něco užitečného vyrobil, či vymyslel?

Š. Hašek 23.3.2017 7:18

Když se tvořila

vládní koalice (pro štěstí a rozkvět všeho lidu ČR), byl Andrej vítaným parťákem. Volič, který si pamatuje, to není vhodný volič do dnešní doby .......

Pane Doležale, co jste prosím chtěl říci?