2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Václav Železný 12.3.2007 9:53

Re: Provozní machři

To s tou ucpávkou je skutečně zajímavá teorie. Zřejmě jste nikdy nešrouboval ani zahradní hadici k ventilu. Ono totiž zdaleka není dáno, že pokud něco netěsní při 15MPa, že to sákne už třeba při 1MPa.

Dlabáček 12.3.2007 10:26

Re: Re: Provozní machři

Vážený možná bývalý kolego, sám jsem prováděl několik tlakovek při výstavbě Bohunic a Dukovan přiznám se že ze sekundární strany. Vždy to musela bát spolupráce skupiny sekundáru i primáru. Nevím zda je dnes možno tlakovat za studena ale tenkrát musel být primár i sekundár blízký provozní teplotě. Pokud provádím tlakovku tlakovou vodou není problém se zastavit na různých tlakových úrovních, oddělit tlakované zařízení od zdroje tlaku a nesmí dojít k poklesu jinak nesmím pokračovat do odstranění netěsnosti. Doufám že proti tomuto postupu nemáte připomínky. Pokud je netěsnost malá trvá dlouho únik cca 2 m3 ale každopádně dojde ve zkoušeném prostoru k poklesu tlaku. Jak to že obsluha si této anomálie nevšimla nebo dělá tlakovku se stálým přítokem tlakové vody? To snad potom není tlakovka ale mizerná těsnostní zkouška.

Václav Železný 12.3.2007 10:51

Re: Re: Re: Provozní machři

No, tak proti tomu samozřejmě nic. Spíše přijměte moji omluvu, protože zkušenostma budete v tomto daleko dále. Jenže v tom prvním příspěvku vypadaly některé formulace trochu jako od některých zdejších protitemelínských křiklounů. Proto jsem zareagoval trochu popudlivě. Asi je to tou hysterií, co se zase rozhořela. Jinak mne samotného tyhle příhody na Temelíně taky rozhodně netěší. To asi nikoho z oboru. Já jen doufám, že jsou to jen chyby a ne úmysl. Pořád se myslím ještě nezjistilo, kdo to tak hbitě zásobuje zelené informacemi zevnitř.

Oliver 12.3.2007 14:58

Re: Re: Re: Provozní machři

To klidně mohla být "mizerná těsnostní zkouška". Na Temelíně se dělají dvě zkoušky: na pevnost a na těsnost . Oběma se říká tlaková zkouška (té první TZ na pevnost a druhé TZ na těsnost).

Jirka Fleischhans 12.3.2007 10:03

Re: Provozní machři

Stačí jen číst, cituji ze základního článku " Po skončení všech prací se musí těsnost vyzkoušet a prokázat. Téměř všichni to známe z ústředního topení, kde se po montáži také dělá tlaková zkouška. Na reaktoru a primárním okruhu se tyto zkoušky dělají za studena se sníženým tlakem a pak za teploty cca 260°C s tlakem dokonce mírně převyšujícím provozní tlak 15,6 MPa. Při studené zkoušce byla zjištěna netěsnost na nátrubku pro pohon řídících tyčí,...." . Takže před zvýšování tlaku už byla netěsnost  zjištěna ao dstraněna .

Jinak souhlasím, a v příspěvku jsem také uvedl, že kontrola uzavření odvzdušňovací armatury nebyla podle mého dostačující. Souhlasím i s tím, že celý problém, resp. oba, jsou zřejmě v důsledném (nebo méně nedůsledném) dodržování technologických a provozních předpisů. Velmi tvrdě a důrazně protestuji proti kvalifikaci obou poruch jako ohožení bezpečnosti a už vůbe ne jaderné. Konečně sám fakt, že netěsnosti byly detekovány, potvrzuje, že kontrolní mechanizmy jsou nakonec úspěšné.

Dlabáček 12.3.2007 14:27

Re: Re: Provozní machři

Tak že kde je chyba? Stále mi chybí vyhodnocení. Pokud uteče 2m3 tak to nějakou dobu trvá v ucpávce je možná relativně malá netěsnost. To znamená dlouho si toho nikdo nevšiml. Přeci pár kapek nevadí ale takový přístup je nepřípustný. Bagatelizování provozního šlemdryjánu je opravdu trestuhodné. Opět spoléhání na ochranné systémy je systémově chybné. Nebyli jsme na místě a nevíme zda zde již nefungují různé tlaky na urychlení manipulací ze strany vedení. To by nám měla říci obsluha ale toho se asi nedočkáme. Shrnutí: natlakování na 15,5 MPa trvá cca přes hodinu pokud má obsluha v místním provozním předpisu přikázán trvalý nárůst tlaku do plné hodnoty tak nemá šanci zjistit nějaký únik a to asi bude chyba. Pokud jsou zde prodlevy na určených úrovních tak se dá s předstihem zjistit případná netěsnost. Aby bylo jasno vadí mi ten relativně velký únik. Pokud dojde k úniku na nižším tlaku jedná se řádově o litry. Musíme si uvědomit že se tlakuje vodní plně naplněný systém. Pokud je již ve funkci kompenzátor objemu tak celá zkouška je dost pochybná. To jsem zvědav jak zareaguje provoz pokud se vůbec ozve.

oakman 12.3.2007 9:15

Páni inženýři!!

Hezky jste tu "senzačně odhalil temné pozadí.." jak se nedávno říkávalo. Jednu otázku, prosím. Všichni víme, že JETE je odpradávna stavba, která je na mušce. Jdou po ní pologramotní pěstitelé vepřů z Horních Rakous, jde po ní největší světová popová agentura Greenpeace, nemá na růžích ustláno ani u domácích politiků. Proč v této situaci stejně důkladně a technologicky, jako když zkoušíte tlakové potrubí, neumíte dopředu ohlásit panu kancléři, vládě a parlamentu, že dojde k úniku chladiva, protože budete zkoušet těsnost systému, či že dojde k masívnímu "zamoření" podlahy dihydrogenmonoxide vlivem úklidových prací? Klidně referujte i o úniku methanu na velíně vlivem konzumace fazolí, ale hlavně přestaňte s laickou veřejností hrát informačního betla. Je totiž naprosto jasné, že bez zmíněných otrapů byste se informovat domácí vůbec neobtěžovali. Chtěl bych vás ujistit, že i když naprosto důvěřuji technologii jako takové, jsem na rozpacích nad kulturou dodržování technologických norem na státních bol- i postbolševických šturmoviků a hlavně, při dlouhodobém pozorování vaší rétoriky zjišťuji, že poněkud zapomínáte na jedno základní pravidlo - ručíte za bezpečnost zařízení, které může zabít 6 milionů lidí. Vaše vystupování v médiích mne hluboce znepokojuje, banalizace chyb a bohorovnost odpálila Černobyl, je otázkou do jaké míry jste otrlí vy. I to nejspolehlivější zařízení může doplatit na lidský faktor, JETE nemůže - zabilo by to příliš mnoho lidí. Tuhle jsem seděl v Písku v hospodě a poslouchal místní. Říkali: My jsme za kopcem, nás inžové z věže nevidí, tak pro ně neexistujeme. Jestli to podělají a my to přežijem, tak to nepřežijou oni. Pozor na to! Vox populi, vox Dei!!

dph 12.3.2007 9:31

Re: Páni inženýři!!

a další nedostudovaný zedník,který neví rozdíl mezi Ćernobylem a Temelínem,ale deset piv na posezení zvládne,že

RomanL 12.3.2007 9:39

Re: Páni inženýři!!

Jaké že to "zařízení" může zabít 6 miliónů lidí a kterých a jakým způsobem, prosím - rozveďte to trochu technicky a odborně, moc moc mě to zajímá! Nebo to bylo myšleno jako nadsázka a vtip? Pak na to prosím upozorněte nějakým písemným dodatkem, hloupější spoluobčané by to nemuseli pochopit a mohli by se bát, že už tu máme nějakou raketovou základnu plnou jaderných raket. :-/

Václav Železný 12.3.2007 9:47

Re: Re: Páni inženýři!!

To nic, to je jen další "expert" co dává do roviny jaderný reaktor s jadernou pumou. Hodinky jako holinky, oboje se natahuje.

Sayrayt 12.3.2007 9:54

Re: Páni inženýři!!

Ach jo, alespoň si zjistěte, proč a jak došlo k Černobylu, to nebyla žádná závada, to prostě Rusové dělali s reaktorem takové piczoviny, až se jim to vymklo z ruky. Poměrně dobrý mi připadá článek p. Ing. Kostky http://www.volny.cz/kostka2000/Cernobyl.htm, tak si to nastudujte. Navíc JETE má uplně jinou konstrukci než Černobyl.

Bagr 12.3.2007 10:06

Re: Re: Páni inženýři!!

Z textu "Uskov dále poukázal na fakt, že během výcviku operátorů slyšeli znovu a znovu, že jaderná elektrárna nemůže vybouchnout." ;-D

olaf 12.3.2007 10:54

Pane Bagře

Jaderná elektrárna (Černobyl) skutečně nevybuchla ve smyslu jaderné explose. O to zde kráčí a to je to co bylo stále opakoávno.

Jak vidíte i z vaší strany jde o hru slov (či se slovy). Pokud budete argumentovat slovy, že mrtvým je to jedno mohl bych oponovat slovy, že kdyby se jednalo o nukleární výbuch (myšleno ve stylu atomobé bomby) bylo by to řádově "mediálně zajímavější". Poptejte se v Hirošimě a Nagasaki.

Bagr 12.3.2007 12:02

Re: Pane Bagře

Já to vím, jsem všema deseti pro JE, jen mi to přišlo vtipné. Vždy se opakuje, že havárie je prakticky vyloučena a vždy nastane velké divení. Ale i při určité pravděpodobnosti havárie je JE pro nás jediným dlouhodobě využitelným zdrojem levné energie.

jm0 12.3.2007 18:37

Re: Re: Pane Bagře

jenom technická poznámka:

"jaderná elektrárna nemůže vybouchnout" != "havárie je prakticky vyloučena"

jen tak, pro jistotu

olaf 12.3.2007 11:00

A ještě Bagře

ti mrtví by jistě ocenili to vaše ohromné pobavení (viz váš emotikon). Šibeniční humor by bylo vhodné emotizovat spíše jinak - nebo že by to nebylo tak hrozné??

Bagr 12.3.2007 12:07

Re: A ještě Bagře

Nemusíte se pohoršovat, mrtvým to docela určitě nevadí ;-)

olaf 12.3.2007 10:46

Vážený hlase lidu

Pokud tisíc lidí bude tvrdit, že v žárovce svítí extrakt ze světlušek či anděl těžce trýzněný a napnutý mezi dráty nebude to pravda. Pravdu bude mít jediný pan Edison. A kdo má pravdu? Kdo je hlasem Božím? Demokracii těžko aplikovat na přírodní zákony. I kdyby parlament a senát i refendum zrušilo gravitační zákony tak se skokan z Nuseláku ocitne dole placatý.

Mnohým lidem můžete vysvětlovat a vysvětlovat - někteří nemohou pochopit, jiní nechtějí pochopit, jiní nechtějí slyšet co nechtějí. Ti kteří pochopí bohužel většinou mávnou rukou a naivně si myslí, že to pochopí každý hlupák (když to pochopili oni) a nekřičí. Křičí ti co nechtějí poslouchat a strhnou prvně ty co nemohou pochopit a pak lavinovitě se připojí další nejistí. A ti co tomu rozumí (nebo jsou schopni zhruba pochopit) jen nechápavě koukají. Některé věci prostě nevysvětlíte - zvláště když budete krátit výuku - prodlužovat výtvarku, krátit matiku a fyziku (čí že je to nápad?). Co je důležitější, dokreslit obrázek, nebo se naučit logicky myslet? To je přeci jasná příprava voličů zelených.

Generál von Bahnenhof 12.3.2007 11:05

Tak pokud to může zabít 6 miliónů lidí, mě to VELMI zajímá, takovou

zbraň bych hned zavedl do výroby, to nedokáže ani vodíková bomba, shozená na kterékoliv místo v ČR...

jm0 12.3.2007 18:58

Re: Tak pokud to může zabít 6 miliónů lidí, mě to VELMI zajímá, takovou

.. nepodaří-li se Temelín uzavřít, puknou Rakušani (kromě malých dětí, kterým je to jedno) vzteky .. to by tak těch 6000000 mohlo dát ..

cca 12.3.2007 9:14

jediné

co se vám daří je diskreditace jaderné energetiky, Dukovany tady nejsou nafurt. Jak chcete po "skvělém" Temelíně prosadit výstavbu další JE ???

kdokoli 12.3.2007 9:12

Alarm

Velmi pěkný článek. Je třeba zdůraznit jeden nebezpečný moment. Bursík se snaží dostat pod svou kontrolu SÚJB přesně po vzoru Trittina v Německu. Důsledky jsme viděli: likvidace seriosních odborníků na jadernou bezpečnost a jejich nahrazení vzteklými zelenými aktivisty. To se u nás nesmí stát. SÚJB musí zůstat politicky nezávislý, je to jasný požadavek MAAE pro národní orgány pro dozor nad jadernou bezpečností. Momentálně podléhá SÚJB vládě ČR, možná by bylo lepší podřídit jej například Senátu, kde je menší riziko politického nátlaku.

Psí vrah Čumil 12.3.2007 9:04

No, to je sice všechno moc pěkné, pane autore,

ale co kdyby se vedení Temelína spíše postaralo, aby za takové maléry s neuzavřenými ventily byl přímo někdo osobně (tj. důsledně i finančně) zodpovědný?

Opakuji to znova a vím, že jsem tím už otravný: Každý, sebemenší malér v atomové elektrárně je politikum. V případě Temelína je to politikum na druhou. Za ta léta by si na to Temelínští už mohli dávno zvyknout a neopakovat chronicky stejné chyby.

Michal 12.3.2007 9:30

Re: No, to je sice všechno moc pěkné, pane autore,

Že ventily časem zatuhávají a potřebují údržbu, je známá věc. Zajímalo by mne, jak tento problém řeší předpisy pro JE. O tom, zda šlo o "díru" v předpisech či jejich nedodržení, se odborníci pp. Tyc ani Fleischmann zatím nevyjádřili, i když jim to zřejmě musí být jasné.

Emp 12.3.2007 9:46

Re: Re: No, to je sice všechno moc pěkné, pane autore,

Ono je to trochu nestandardní. To čerpadlo, jehož součástí je ten odvzdušňovací ventil bylo po generální opravě. Tyc tu psal, že normálně je praxe, že se ventil otočí mírně na druhou stranu, aby byl jednoznačně znám stav. díky tomu, že bylo na GO se toto nedodrželo a strojník vyhodnotil ventil špatně. výsledek toho je ten, že se budou za tyto ventily zařazovat ještě kulové u nichž je stav zřejmý. změnily se i předpisy (pokud vím). Došlo tedy k nápravě.. Chyba to byla, ale vedla k ponaučení. Rozebírat to můžem zleva zprava, ale co byste udělal víc, než tato opatření? 

vita 12.3.2007 9:59

Re: Re: Re: No, to je sice všechno moc pěkné, pane autore,

No přece odstavil Temelín, tento šrottreaktor, postavený a provozovaný neschopnými Tschechen, kteří dokonce ani neodebírají naši elektřinu a dovolují so konkurovat naší dokobnale éstrrajchiše OEAG!

To je přece úkol, který plní Kuchtová a Bursík ve vládě!

Emp 12.3.2007 10:06

Re: Re: Re: Re: No, to je sice všechno moc pěkné, pane autore,

nedříve ale zlikvidovat ideové oponenty, kteří by mohli zpochybnovat vsechna "vhodná" tvrzení

Michal 12.3.2007 10:15

Re: Re: Re: No, to je sice všechno moc pěkné, pane autore,

To stačí, díky.

dvd 12.3.2007 13:10

Asi by neudělal nic

neboť tomu nerozumí. Ale to není negativní konstatování. Bursík, Pavlovac, Kuchtová či Pühringer (nebo všeználek Zima) tomu sice také naprosto nerozumnějí ale rádi by udělali všechno možné i nemožné.

m.l. 12.3.2007 8:56

To nestačí,

to je jen váš názor. Je nutné se zeptat ještě druhé strany, konkrétně jihočeských matek, rakouských aktivistů a Bursíka a z jejich mínění udělat vážený průměr. Teprve potom to bude zpráva dostatečně odborná a správná :-)