27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

TECHNIKA: FaceApp, dost vážná legrace

Grafická aplikace FaceApp vstoupila na scénu v roce 2017. Po dvou letech o ní všichni mluví, ve 154 zemích ze 155 je to nejstahovanější aplikace, a to jak pro platformu iOS, tak pro Android.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 31.7.2019 22:32

Re: Ještě že tak

Jako Pivoda.

J. Jurax 31.7.2019 21:28

Ano. A že tím omezuju jeho práva, tedy toho mobilu, protože on chce nakupovat.

J. Kraus 31.7.2019 21:12

Autor článku

to jistě ví a kdyby to rozepsal, nebyl by závěr tak úderný. Pokusme se tedy dokončit téma sami. Čtenář cestopisů nikoli jen nejstarších si pamatuje, že zobrazování lidské tváře bylo a je zakázáno ve více náboženstvích, tedy ve více vnímání jsoucna. Už ve starém Egyptě byly známy metody, jak hliněnou figurku svázat s duchem člověka a tak mu škodit. Šlo by mu tím i prospět, o tom se ale zprávy nezachovaly. Sochy faraonů byly jistě magicky chráněny. Pokračujme přes Afriku, Západní Indii, severoamerické Indiány, A.V.Friče, též v Tichomoří tuším Stevenson píše něco na tohle téma. A někteří z nás pamatují z vyprávění, jak ještě před válkou se mnozí starší lidé vší silou bránili nějakému focení. Zdá se, že důležitější než věrnost zobrazení je mentální postup, pochopitelně ale čím je obraz věrnější, tím snazší práce se zobrazeným. Spoutání a ovládnutí ducha pomocí imaginace. Jednoznačný je islám, zakazující jakákoli zpodobení lidské tváře a důsledně ničící všechna, která se octnou v jeho dosahu. Je to složitá a ne černobílá kapitola Pavědy. Zpitomělý Zápaďan jednadvacátého věku vše považuje za pověru a bojí se nejvýš nějakého grafického zneužití. Ambice osob v pozadí mohou ale sahat výš, než je v článku naznačeno. Pro veřejně známého autora by jistě nebylo vhodné upozorňovat na sebe v tomto směru.

M. Pivoda 31.7.2019 20:07

Ještě že tak

To je velmi dobře pro vás. Jinak by se po(s)rat strachy!

R. Langer 31.7.2019 20:06

Re: Klídek, kdo duši neuznáváte! ;-))

To totiž skutečný věřící v nějakou ideologii z principu nikdy vědět nemůže. ;-)

R. Langer 31.7.2019 20:01

Re: Žijeme v technologicky intenzivní době

Já nerozumět jazyk vašeho kmene! ;-)

R. Langer 31.7.2019 19:57

Re: Klídek, kdo duši neuznáváte! ;-))

Ano, tohle křesťanům nikdy nepřestanu zazlívat, že zvířatům upírají duši. Jsou značně omezení.

K. Papik 31.7.2019 19:46

Takze vy se opravdu obavate toho, ze poslete fotku a za dvacet let vas kgb v davu podle ni identifikuje, protoze pred dvaceti lety algoritmus zpocital, jak budete vypadat. Jako vazne. Fakt si tohle myslite.

M. Pivoda 31.7.2019 19:35

Žijeme v technologicky intenzivní době

Facebook is funding brain experiments to create a device that reads your mind. ... It’s an early example of a giant tech company being involved in getting hold of data directly from people’s minds. To some neuro-ethicists, that means we are going to need some rules, and fast, about how brain data is collected, stored, and used.

A. Pakosta 31.7.2019 17:46

Re: ja tomu nerozumim

Já to vidím asi takto: Vy dáte té aplikaci souhlas k tomu, aby si prošmejdila všechny fotky ve Vašem mobilu. Navíc jí pošlete své fotky obličeje, v dobrém rozlišení, a s přiřazenými osobními údaji. Ta data se pošlou na nějaký výkonný server, specializovaný na rozpoznávání obličejů, a oni si za 48 hodin načtou z těch dat co mohou, a zařadí si do databáze výsledky těch procesů - asi ne ty původní fotky, ty v souladu se smlouvou vymažou (možná). Ale budou mít vysoce pravděpodobnou Vaši podobu za rok, pět, deset, dvacet let, takže kdykoli v budoucnu Vás kdekoli v davu na veřejném prostranství budou moci identifikovat. Pokud Vám to přijde neškodné, budiž, neberu Vám to. Já zásadně svoje fotky nikde na internet nedávám.

P. Princ 31.7.2019 17:45

Re: Klídek, kdo duši neuznáváte! ;-))

Myslím že Vaše poslední dvě věty nemají obecnou platnost. Přisuzujete jiným lidem činnosti, které nemusejí nutně konat. Jako byste netušil čím vším se může zaobírat mysl svobodného člověka. Jako byste netušil jak nezávisle a plně může žít ideologicky nezatížený jedinec.

V. Novák 31.7.2019 17:20

Re:

Připomíná mi to Pračkovou tragédii od St. Lema. Tam musel být vydán zákon, že aby automatická pračka mohla výt považovába za pračku, misí umět vypraz aspoň kapesník. Jeden.

Pračky to považovaly za diskriminaci.

Počkejte až vás váš chytrý mobil nabonzuje, že ho nutíte telefonovat!

V. Novák 31.7.2019 17:16

Re: ja tomu nerozumim

Moje ne.

Zeptat byste se musel toho americkýho senilátora, ale dost bych se divil, kdyby z něj vypadlo cokoli kromě toho, že je to ruská firma - takže...

V. Novák 31.7.2019 17:15

Re: Prostě další útok proti ruské firmě, protože je ruská.

A už našli něco, co by dokládalo ta údajná podezření?

Našli, rádcové jejich, našli?

Našel NÚKIB?

Nebo jako obvykle jsou důkazy nezpochybnitelné, neb tajné?

A jo - ono je vlastně slovo důkaz sprosté...

K. Papik 31.7.2019 16:29

ja tomu nerozumim

muzete mi prosim vysvetlit, co konkretne riskuje clovek tim, ze posle fotku teto aplikaci? ja to porad nechapu. nase fotky jsou na internetu vsude, v cem je tedy horsi ze je poslu teto aplikaci? jak konkretne to muze zneuzit?

J. Jurax 31.7.2019 16:01

Aha ... no raději nic ... :-)

Nebo přece - "Krádež duší probíhá s rostoucím ateismem. Není duše tam, kde není víra v Boha. Svou duši popírá každý ateista."

Ale "Duši vám nevezmou, když tvrdíte, že žádnou nemáte, že nábožensky nevěříte." Tedy nevezmou nám ateistům.

Z těchto dvou tvrzení mi vychází, že roste-li ateismus - a to zjevně roste - víc se kradou duše. Ovšem krást je lze jen tam, kde duše jsou - ateisté ji, jak zde psáno, nemají nemajíce víru v boha či bohy a kde nic není, ani čert nebere - ergo duše jsou stále víc kradeny výhradně těm v boha či bohy věřícím, kdežto prachy se kradou všem.

J. Jurax 31.7.2019 15:47

No, možná byste se divil ... a bohatství je relativní pojem.

Chuďas tehdejší doby jezdil nanejvýš na motorce, bohatec pak tuzexovým Hillmanem Minx nebo Saabem 96 v té nejlevnější možné vyráběné variantě, neboť lepší a vybavenější neměl ani Tuzex. Papalášbohatec i Volhou GAZ 21.

J. Jurax 31.7.2019 15:38

Ano.

Ale i ty nejmodernější, nejsofistikovanější a nejdražší mobilní telefony dosud telefonovat umí.

J. Jurax 31.7.2019 15:36

To máte těžký.

Když se americký senátor patrně oprávněně obuje do aplikace z Ruska, setká se v naší polovině světa s ohlasem převážně kladným a mnozí o tom budou zasvěceně mudrovat, ač o problematice mohou vesměs vědět kulové; a bude jest samozřejmě odsoudit zhůvěřilé Rusy z nějaké špatnosti.

Když by se řekněme poslanec ruské dumy vyjádřil stejně a patrně stejně oprávněně o ksichtoknize či něčem takovém podobném americkém, tak pokud si toho vůbec někdo v naší půli světa všimne, nebude to moc komentovat, neboť si o ksichtoknize či něčem takovém podobném americkém nejspíš myslí totéž, zejména není-li Američan; nanejvýš může odsoudit drzost takového napadení a poukázat na stav lidských práv a demokracie Rusku. Ovšem v Rusku pochopitelně nadšeně odsoudí zhůvěřilé americké firmy asi tak jako my u nás tuhle ruskou ksichtovou aplikaci.

Prostě nechcete-li být špehováni, používejte mobil (ideálně hloupý mobil) výhradně k telefonování a posílání SMS; tam je míra špehování ještě únosná.

M. Prokop 31.7.2019 15:12

Re: Prostě další útok proti ruské firmě, protože je ruská.

Trochu mi ten titulek připomněl cikány. Když je jim cokoli vyčítáno, začnou ječet o "dyzgrymynacy".

M. Prokop 31.7.2019 15:07

Re: Klídek, kdo duši neuznáváte! ;-))

mnohdy i v jeho jménu

M. Prokop 31.7.2019 15:06

Re: Klídek, kdo duši neuznáváte! ;-))

Stejně tak se může propadnout i vaše víra.

M. Prokop 31.7.2019 15:05

Re: Klídek, kdo duši neuznáváte! ;-))

Kradlo se i v dobách povinného státního náboženství, mnohdy i jeho jménu.

M. Prokop 31.7.2019 15:04

Re: Nic nového pod Sluncem

Kradlo se, krade se, bude se krást. Je ale jen na vás, jak moc to chcete kradáčovi ulehčit.

Poslat svá data někam ulehčuje velmi.

M. Prokop 31.7.2019 15:02

Re: Prostě další útok proti ruské firmě, protože je ruská.

Nic vám přece nebrání dotyčné firmě všechna data poslat. :-P

I. Širůček 31.7.2019 13:21

Re: Klídek, kdo duši neuznáváte! ;-))

Jen počkejte, Alláh (on je mocný) vám brzy ukáže, kde jsou skutečné hodnoty ... a vaše duše, na které si tak zakládáte, skončí v džeheně!

I. Širůček 31.7.2019 13:19

Re: Klídek, kdo duši neuznáváte! ;-))

Ona ta Církev Svatá moc dobře věděla, proč zakázat laikům čtení Bible! A husité, potfory jedny, moc dobře věděli, porč požadovat zrušení zákazu!

I. Širůček 31.7.2019 13:13

Re: Nic nového pod Sluncem

No, před padesáti lety asi nebyl nikdo v Sokolově tak bohatý, aby někoho jiného napadlo vynaložit kus mravenčí práce na to, aby ho vydíral. Víc bych v tom opravdu nehledal ...

J. Sova 31.7.2019 10:43

Re: Klídek, kdo duši neuznáváte! ;-))

"Není duše tam, kde není víra v Boha."

Zvířata věří v Boha?

Kazatel 3,19 Vždyť úděl synů lidských a úděl zvířat je stejný: Jedni jako druzí umírají, jejich duch je stejný, člověk nemá žádnou přednost před zvířaty, neboť všechno pomíjí. Vše spěje k jednomu místu, všechno vzniklo z prachu a vše se v prach navrací. Kdo ví, zda duch lidských synů stoupá vzhůru a duch zvířat sestupuje dolů k zemi?

J. Lepka 31.7.2019 10:35

Re: Klídek, kdo duši neuznáváte! ;-))

Zkuste úkrok stranou a podívat se na ten problém jinak než dialektickými brýlemi křesťanské filozofie versus materialismus. Stačí se zamyslet nad současnou existencí problému hardware x software, kde se stále častěji projevuje, že prostě software bez svého hmotného prostředí prostě existovat nemůže. To však není podstatou problému, zde zastoupeného fotografií, tedy obrazem reality tak věrným, že před ní je jakákoliv předcházející technika na kolenou.