4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

SVĚT: Žije lidstvo na ekologický dluh?

Podle organizace Global Footprint Network vyčerpalo lidstvo svůj letošní příděl surovin již 2. srpna a žije tedy na tzv. ekologický dluh.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Trick 9.8.2017 7:08

Re: Geologická skutečnost a fantazie autora.

Ano, jste jako autor. Písek Vám k výrobě IO nestačí. Potřebujete toho více.

P. Rada 9.8.2017 7:04

Re: Autore,

Pane Pospíšile pro mě je autorovo vyznání projevem jeho neznalostí a dogmatičnosti běžné u ultraliberálů. Trošku pravdy by ale mohl mít např v případě, že by přeci jen v průběhu spotřebovávání objevil na základě vytěženého metodu jak zas vše zrecyklovat.... To se ale žel přes veškerý deklarovaný technologický pokrok nedaří ani jemu ani celému lidstvu.

Smutné od Vás konkrétně ale je, že věcně nehledáte podstatu ale sklouzáváte v kritive do politizace problému tím, že uvažujete jako by šlo v podstatě jen o: ..."snadnou kořistí ekologických aktivistů".

Situace je ale spíše taková jak píši níže o kvasinkách - lidstvo se samo začíná svými odpady dusit a vyčerpáváním věky nastřádaného redukova své možnosti...

Rodná planeta se nám všem proto při pokračování růstu spotřebního tempa nejspíše stane i hrobem. Můžeme zde sice asi ještě dlouho pobývat ale na zdevastovaných zdrojích nic nepostavíme a tak se "ke hvězdám" sotva dostaneme.

V tom tkví můj smutek s přízemního politizování tohoto zásadního vývojového problému.

Z. Rychlý 9.8.2017 6:55

Re: Geologická skutečnost a fantazie autora.

Já to vidím taky jako autor. Takový písek byl písek, až teprve člověk z něj udělal surovinu pro výrobu integrovaných obvodů. Mořská voda je voda, a teprve člověk z ní udělá palivo do pohonných strojů. Autor má pravdu. I o "vás" ekologistech.

P. Rada 9.8.2017 6:46

Re: To je přece zcela evidentní kravina

Logika říká něco jiného. Kolaps nastane nikoli hned po navýšení dluhu nad spotřebou ale až ve chvíli kdy dojde k vyčerpání stability systému za určitou mez.

Přiklad kvasinky odpočátku vyčerpávají v uzavřené nádobě s rostoku cukr a tvoří ocet. Doba než jejich četnost poklesne není určena jen tím kolik jedna kvasinka spotřebuje cukru a vyprodukuje octa ale i na jejich četnosti, objemu, teplotě...

Analogicky to dopadne s celou řadou surovin které planetární uzavřený systém není schopen recyklovat. S geologického hlediska je dnes ale tempo závratné v mnoha případech. Uhlík vypouštíme do atmosféry milionkrát rychleji jak se ukládal pod zem, fosfor odtéká do oceánů podobně rychle, aktivního dusíku už je v biosféře za půlstoletí stoletídvojnásobek oproti celé geohistorii o tom jak mizí rudné bohatství kovů a jak dlouho vznikalo nemluvě.

J. Šimek 9.8.2017 6:07

Re: Autore,

Nejsem ekologický aktivista a tak i já jsem znepokojen tím, proč chudé země v Africe stále nenajíždějí na vysoké tempo průmyslové produkce a zbaví se tak chudoby.

A tady čtu, že kvůli nějakým bloudům, kteří je poblouznili ekologickou propagandou :o)

Autor je magor, který o reálném životě ví prd, ale zato má pevný názor ...

J. Pospíšil 9.8.2017 1:57

Autore,

Jsem z vás smutný. Svým slovníkem a nepromyšleností svých vět budete snadnou kořistí ekologických aktivistů. Neučte se používat primitivní obraty typu "země potřebující najet na" a podobně. "To přenechte" sportovcům nebo mládežnickým činovníkům.

J. Vintr 9.8.2017 1:12

To je přece zcela evidentní kravina

Kdybychom žili každý rok několik měsíců "na dluh", tak by kolaps musel nastatat během několika málo let.

A. Trick 9.8.2017 0:22

Konzumujme, konzumujme, konzumujme

a žijme mezi odpadky. To je ta nejlepší prosperita!!!

P. Rada 9.8.2017 0:19

Geologická skutečnost a fantazie autora.

Dokáže autor rozlišit co je geologická nezávisle ověřitelná skutečnost a co už spíš jakási infantilní fantazie o neomezenosti světa když je schopen napsat:

..."Člověk suroviny vytváří svým rozumem a svou tvořivou činností"...