26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

SVĚT: Věk technoskepse

Snad každý, kdo vyrůstal v padesátých až osmdesátých letech, pamatuje atmosféru všeobecného technického optimismu, která tehdy vládla. Člověk pronikl do vesmíru, očkování a antibiotika vymýtily většinu nakažlivých chorob...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Církva 29.6.2021 11:29

Tak o se týká poměrně oprávněné touhy lidstva ukládat vytvořené hodnoty do něčeho stabilního to je pravda. (I když ani v tom není nutné aby takovému přání bylo vyhověno.)

Jenže tady to máte splácané vy. Toto kryptoměna nesplňuje, což jsem psal. Dokola píšete dogmatismy o počtu kryptoměny v oběhu což je téměř nepodstatné, protože jedna věc je počet měny v oběhu, ale ta podstatná je její hodnota. Co na tom nechápete?

Co se týká touhy lidstva spekulacemi vydělávat velké peníze je to rovněž pochopitelné, ale je snad pochopitelné i pro Vás, že takto získáváte majetek na něčí úkor.

K tomu dalšímu - relativizaci. Proč investovat do kryptoměn, stačí koupit si levnější nůž a přepadnout pár bohatých lidí, za peníze pak vytvoříte strukturu mimo stát - mafii a získáte další prostředky. Za ně vyvinete jadernou bombu nebo nemoc na kterou budete mít jen vy protilátky. A pak budete vlastnit celý svět. Proč se otravovat s komoditami?

P. Milan 29.6.2021 8:26

Liberální "dogma" má mnohé nevýhody (je to prostě lidský výtvor", ale má jich ze všech známých dogmat nejméně (něco jako demokracie).

Pláčete nad svou představou liberalismu (z velké části navíc mylnou) často a rád. Čím byste chtěl poslední zbytky liberalismu (o nic víc v současnosti nejde) nahradit?

V. Církva 29.6.2021 17:33

Tak liberalismus měl samozřejmě svou positivní dějinnou úlohu proti extrému feudalismu. Přinesl proti němu pluralitu a efektivitu ve výrobě i politice. Bohužel se stal extrémem kdy se liberálové nutí k toleranci i toho co se jim moc nelíbí. Tím nechali vykvést progresivismus (i Islám) který nadsadil toleranci positivní diskriminací pohlaví, uchylek, cizích ras, náboženství

Já jsem pro demokracii i bez klasicko liberálního přívlastku. Pokud se ukáže že není dobré tolerovat Islám či přivandrovalce dohodne se nejich odchod, pokud se ukáže že kapitál kupuje demokracii, zakročí se proti takové elitě, pokud se ukáže že kryptoměny a šmelení s komoditami je negativní z celośolečenského hlediska a lidé se rozhodnou zakročit, zaříznou se tyto kšefty. Liberalismus je v tomto příliš tolerantní. Byla doba kdy to bylo lepší než předchozí přístupy. Už jsme ale v extrému a ty nekončí dobře.

Pokud liberální společnost nedokáže odstranit z Evropy Islám, je něco špatně v ideologii, kterou se řídí.

J. Kostelanský 29.6.2021 5:51

Dovolil by som si nesúhlasiť, že veda a technika zostávajú najväčšou nádejou ľudstva. Práve tento materialisticko-ateistický prístup k vede a technike vedie k onej technoskepse.

Dôležité je uprednostňovanie duchovných hodnôt pred materiálnymi. Nie je to tak dávno, čo som kdesi čítal (možno aj na Neviditeľnom psovi), ako si ktorýsi ateista "liboval" v tom, aká je dnešná mládež moderná, že už sa prípade problémov neobracia na Boha a duchovné hodnoty, ale zoberie si do ruky tablet... :-)

Je to už notoricky známa vec: vyriešenie nejakého problému často privedie na svet úplne iné problémy. Napríklad dajme tomu, že sa podarí liečiť rakovinu, že sa genetickými manipuláciami budú dať odstrániť defekty v DNA a vytvoriť určitý druh "imunity" proti najčastejším nemociam, ktoré prinášajú smrť. A že sa v dôsledku toho predĺži priemerná dĺžka života na 90 či dokonca 100 rokov a ľudia budú môcť žiť plnohodnotne až do vysokého veku. Bude to však prínos pre spoločnosť?

Pre individuálneho človeka to samozrejme predstavuje prínos. Ale z celospoločenského hľadiska už to také veselé nie je. A radikálne zvýšenie veku pre odchod do dôchodku je ten najmenší problém.

V súčasnosti je človek na vrchole svojich síl v priemere aktívny jednu ľudskú generáciu - teda 25-30 rokov. Je to obdobie, kedy už niečo dosiahol, je niekde na spoločenskom rebríčku a môže vo väčšej či menšej miere ovplyvňovať svet okolo seba - napr. politickou či pracovnou funkciou. A teraz si predstavme, že by sa tento vek predĺžil na 40-50 rokov. Ľudia by dlhodobo doslova okupovali významné pozície, a mladší by tak ostrúhali mrkvičku. Tí starší by mohli koncentrovať moc a majetok oveľa dlhšie než v súčasnosti - inak povedané, na dedičov by prišiel čas oveľa, oveľa neskôr. Z toho vyplýva množstvo ďalších následkov.

Stal by sa život kvalitnejším? Pre niektorých ľudí áno - pre tých, čo by boli v spoločenskom rebríčku hore. Ale pre väčšinu ľudí ni

J. Kostelanský 29.6.2021 5:52

... Ale pre väčšinu ľudí nie. Museli byť oveľa dlhšie čakať na svoju príležitosť.

A prečo o tom píšem? Bude sa dať riešiť tento kultúrno-spoločenský problém vedou a technikou? Nie je lepší súčasný stav, kedy ľudia dokážu držať "opraty" tak 65 rokov, a potom odovzdávajú funkciu mladším?

A to je samozrejme len jeden čiastkový problém, ktorý vznikne odstránením iných problémov.

Z. Lapil 29.6.2021 10:07

Pro začátek konkrétní námitka: trvání "aktivního života" je čistě technický parametr. Naprosto pomíjíte, že více lidí má více potřeb a je tedy třeba vykonat víc práce, takže představa, že staří budou živit mladé o ??20 let déle vypadá dost nesmyslně.

Obecněji: vaše uvažování se mi TAKY nelíbí - viz mj. námitka "Indové". S podotknutím, že tahle charakteristika Indů a Indie je zjednodušená až k nesmyslu.

Počítám, že mi ponejvíc vadí "odezdikezdizmus": spasí nás duchovno nebo technika? Ke čtení pohádek potřebujete knihtisk, jídlo si neuděláte bez ohně (byť toho slunečního, transformovaného přes začerněné sklo na elektřinu), s člověkem vzdálenějším než řekněme 20km si nepopovídáte bez telefonu nebo aspoň bez znalosti písma a papíru...

J. Stehlik 29.6.2021 7:29

Tak upřednostnění duchovních hodnot je viditelné třeba v Indii . Tam meditují , meditují a meditují . A žijí v bídě ;-D

R. Gramblička 29.6.2021 8:37

Asi tak nějak :-P

P. Milan 29.6.2021 8:46

Přesně.

V. Výmola 29.6.2021 15:12

Stejně jako spousta věřících (případně idealistů či jiných duchovních) si i vy pletete materialismus a konzum. Materialismus je filozofický směr, který tvrdí, že veškeré pozorované jevy jsou výsledkem hmoty a její interakce, tj. není tam žádný prostor pro nadpřirozené jevy a božské zásahy. Materialismus je základem všech přírodních věd - a samozřejmě taky ateismu. S konzumem, tedy lpěním na majetku a jiných výdobytcích to nemá nic společného.

R. Langer 29.6.2021 4:33

Kryptoměny nejsou žádná měna, ale z mnoha reálných zdrojů vytvořené NIC! Ale na oškubání hlupáků dobré jako vždy. Už se těším, až to praskne.

M. Těhanová 29.6.2021 7:31

Navíc tomu NIC roste hodnota jen ruletou na burze. To opravdu nikdo nevidí?

R. Gramblička 29.6.2021 8:45

jestli to nebude tím, že o nich téměř nic nevíte :-/

J. Jurax 29.6.2021 1:32

Přesto věda a technika stále zůstávají největší nadějí lidstva, psáno v článku.

Ano.

Pokud ovšem se nezruší maturita z matematiky a přírodní a technické vědy nebudou vykládány jako produkty bílého rasismu a nebudou v nich uplatňovány gender teorie a kvóty na zastoupení všech možných pohlaví a LGBTQ menšin a zvýší se náročnost studia a odbourají se všelijaké pozitivní diskriminace při přijímání a hodnocení. A bude lze svobodně bádat bez ideologických omezení a do výzkumu se vrazí prostředky, jež nebudou nadále vyhazovány do WC pod záminkou boje proti zločinnému kysličníku.

A pokud technoskepse nebude vnímána jako něco podivínského, pošetilého, nepatřičného, ba hloupého, hodného nanejvýš excentrických pfilozófů, jurodivých individuí a obskurních sekt.

J. Pankovic 29.6.2021 6:55

Problém je v tom, źe spousty neuźitečnych pablbû, kteŕi neumi nic vytvoŕit, nemusi "v potu tvàŕe dŕit na svûj chléb vezdejśi" , misto toho, aby byli ràdi, źe se zdarma vezou... tak si namlouvaji, źe to budou lépe ŕidit ze zadniho sedadla ;-(

J. Pankovic 29.6.2021 6:57

...kdo to umi, ten to dela, kdo to neumi, ten to uči, kdo to neumi ani učit, ten to ŕidi... :-P

P. Pepax 29.6.2021 11:26

Souhlas, je to smutné až děsivé konstatování.