8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

SVĚT: Je globalizace mrtvá?

Léta jsme využívali blahobytu vyplývajícího z dělby práce a rozložení obchodu na celý svět v souladu s teritoriálními výhodami. Zdálo se to být jasné a výhodné. Tam měli levné to a jinde ono. Po celém světě jste dostali stejnou colu a jogurty či hamburgery. Suroviny a produkty proudily světovou dopravou jako krev žilami

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Valenta 16.6.2022 9:16

Celkem souhlas. A tak by se dalo říci, že Putinova agrese na Ukrajině navrací svět, a ten západní zvlášť, zpět do reality a to včetně postupného návratu k reálné životní úrovni. So geht das.

Z. Krumlovský 15.6.2022 16:03

"Po celém světě jste dostali stejnou colu a jogurty či hamburgery. "

To mě pobavilo. To jsem se zasmál;-D

P. Brich 15.6.2022 14:40

"Dále se rozšiřují obnovitelné zdroje." S rozšiřujícími se OZE (Občasnými zdroji energie) se bude šířit i bída!!;-€;-O

P. Rada 16.6.2022 8:47

Nejobčasnějším a přitom od věků nejrozšířenějším zdrojem energie je lidem potrava. Její dominantní dložka pěstovaná na polích se celé věky stávala dostupnou jen zhruba jednou ročně. I takto časově odlehlá ale udržitelná zdrojová občasnost, byla věky vnímána jako normální. Dnes lidmi jak pan Brich ale pejorativně cejchována za "bídnou".

Hluboká "Bída" se vždy vyskytne tam, kde si "občasných" ale stálých zdrojů organismy nevážili a chtivě se upnuli na drancování momentálně vydatnějšího - leč neobnovitelného.

KOLAPS totiž nutně nastane pro opřekročení úživnosti území:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Nosn%C3%A1_kapacita

Odklon k neobnovitelně využitelnému si pravidelně extenzivně smýšlející obhajovali nadějí, že v zápětí tím snadněji získají zdroj ještě vydatnější a tak stále více rychleji a snadněji porostou a porostou a porostou....

Myšlenková "bídnost" takových, už s principu spočívá v hloupé víře, že v uzavřeném systému s nutně omezenými zdroji lze stále extenzivně růst.

J. Vorlický 16.6.2022 9:35

tady má pan Rada pravdu . . . my v Evropě, co do počtu obyvatel, už ale nerosteme! Navíc se dozvídám (kvůli válce na Ukrajině), jak jsou země, které co do počtu obyvatel rostou a to dost rychle, obrovskou mírou závislé na obilí z Evropy. Dá se z toho dovodit, že rostou, protože Evropa je krmí?

P. Rada 16.6.2022 10:22

Dlouhodobější "pravda o krmení" souvisí v biosféře s typem metabolických transferů konkrétních organismů. Některé dnes krmíme jiné častěji hubíme. Klesá tak biodiverzita jako projev vitality systému. Vše závisí v nosné kapacitě území. Tu ale konkrétně "my v Evropě" překračujeme už celá desetiletí zhruba 2x! Viz ekostopa:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ekologick%C3%A1_stopa

Takto navozujeme stav neobvyklé systémové nestability ale i ojedinělé vývojové naděje. Pokud zavčas dojde na adekvátní intenzifikační rozvoj - nemusí dojít ke kolapsu.

J. Vorlický 16.6.2022 12:55

Dobré, no ale . . . . já píši o tom, jak nás v Evropě nepřibývá (což z hlediska přelidněné zeměkoule je asi dobře) a jak nadměrnou rostlinnou výrobou (možná i živočišnou) nejen škodíme sami sobě a svému prostředí (těžkými vozidly hutníme pole, aby po dešti nemohla nasáknout vodu), ale i zeměkoule krmíme část obyvatel, aby jich mohlo být více a více (což asi dobře není, nebo je?). O ,metabolických transferech ́ nevím nic, ale hlavně hádám, že tam co posíláme to obilí, toho vědí ještě ,,méně".

P. Rada 16.6.2022 14:30

Obilovinami je Česká republika aktuální výrobou naštěstí ještě víceméně soběstačná. Celkově potravinově už to ale je rostoucí problém. Naposledy byla celková soběstačnost dosažena za prvé republiky. Od té doby roste význam až závislost na mezinárodním obchodu s potravinami a hnojivy.

Zásadní háček totiž dnes tkví v navyklém řešení až navozené závislosti potravinové produkce na intenzivní agrochemii a tedy i dovozu foforečných hnojiv (např s Maroka).

Celkově má i glob. vzato lidstvo kvalitní fosforečná hnojiva jen na cca 30let a i když je fosforu s předešlé doby v našich půdách relativně ještě dost - zásoby těch nejkvalitnějších nejrychleji klesají a s růstem cen energií rostou i ceny hnojiv.

https://ekolist.cz/cz/publicistika/rozhovory/fosfor-je-naprosto-nenahraditelny-zdroj.jednou-bude-cennejsi-nez-ropa-rika-paleoekolog-petr-pokorny

https://www.zsch.cz/news/bude-nedostatek-fosforecnych-hnojiv-/

J. Vorlický 16.6.2022 15:45

Pokud obnova lesa bude pomalejší než jeho kácení, dřevo musí nutně někdy dojít. To by pan Rada zřejmě nazval KOLAPSEM. To chápu, i, že to platí pro nás všechny na celém světě. Abychom zabránili KOLAPSU musíme dle pana Rady kácet jen obnovitelně. Stejný princip jistě platí i pro rostlinou výrobu (potraviny).

Vzhledem k tomu, že nějakou dobu již ,,kácíme" více než se obnovuje (fosforu je zatím v půdě ještě takž jakž dost a bokem tak na 30 let), a jíst musíme, jak navrhuje pan Rada že půda se stane obnovitelnou? Dovozuji i, že teď pomocí intenzivní agrochemie, jako jednoho špatného faktoru, nutíme půdu vydat více, než je její tzv. obnovitelnost. Tedy polopaticky, kdy a jak bychom (globálně, jedná se jistě o celou zeměkouli) měli začít snižovat naši závislost potravinové produkce na intenzivní agrochemii za účelem obnovitelnosti půdy?

F. Zrcek 15.6.2022 14:06

Globalizace inkasovala slušnou ránu a jen tak se nevzpamatuje. Idealisti věřící u nás v grýndýl a v zahraničí v BLM se začátkem krize nejspíš vypadnou z reálné politiky. Ještě podojí stát/y (dokud to jde) a ti chytřejší zmiznou po anglicku, zbytek bude vynesen v zubech.

Peníze nebudou, fantasmagorické plány zhynou na úbytě. Akorát EU to ještě nevidí a doufám, že jí to náš fialka nějak ohleduplně vysvětlí, a pak dá sežrat.

Putínka máme na dvorečku, armádu před kolapsem a zbraně v čudu. USA zjistily, že před střelami s plochou drahou letu vypuštěných z bombardéru nemá ochranu a ani je současnými systémy nedetekuje. Sláva putínkovi, že je aspoň vyzkoušel nejdřív v Kyjevě.

Videant consules - ale co s tím? Putínek žere Ukrajinu, čína se chystá na Tchai-wan a my řešíme počet genderů, abychom ty opomenuté náhodou neurazili a elektromobilitu v roce 35. To už spolehlivě nebude fungovat žádná německá Atomkraftwerk a pro ty plynové nebude plyn. Naši zelení nejspíš zkusí fotosyntézu na vlastních tělech - až do uhynutí.

Zbytek lidí zchudne, jak se jim nezdálo o tom (upravená hláška z Lotrando a Zubejda).

Leda, že by měl někdo možnost a odvahu jako druhdy Winston. Tedy Churchill, ten známý zastánce otrokářů...

M. Drašner 15.6.2022 17:24

"Tedy Churchill, ten známý zastánce otrokářů..." který bojoval v Sudánu jako důstojníček v armádě, účtující s muslimskými otrokáři. Jo jo, to sou věci...

R. Polášek 15.6.2022 17:56

Podle některých zdrojů byl novinář.

M. Vaněk 15.6.2022 12:26

To jsou ale bláboly...

J. Jurax 15.6.2022 14:18

Nejsou.

Z. Krumlovský 15.6.2022 16:06

Ano. Přesně tak. Taková hezká svazácká agitka. Možná hezká maturitní esej. Takové dětské a naivní.;-D

P. Molík 15.6.2022 12:18

Pandemie otřásla propagovanými dogmaty o dobru globalizace. Globalizace je natolik kontroverzní jev, že přináší prospěch jen vyvoleným gaunerům a my ostatní neseme za ně odpovědnost a jsme vystaveni rizikům vyplývajícím z pandemie. A pokud někdo propaguje globalizaci a zároveň fanaticky požaduje ostrakizaci Ruska, tak je buď blázen nebo demagog. Globalizace podle představ hlupáků z vedení EU naštěstí nemá reálný podklad. Všechny nápady a vize vedení EU jsou už jen pouhé iluze a souhrnem zbožných přání. Realita a přírodní zákony jsou silnější než hloupé představy šílené Uršuly a dalších pomatenců typu Timmermanse.

L. Severa 15.6.2022 10:22

"Vyspělé země s výhodou přenechávaly ty špinavější výroby těm méně vyspělým... " Zažili jsme to dvakrát. Když se začal rozvíjet průmysl, tak si Rakušané nenechali zasmradit svoji zem, ale využili vcelku šikovné Čechy a soustředili tento rozvoj do této země. V důsledku toho mělo pak Československo předimenzovaný průmysl. A podruhé zase, podle dohody s SSSR, se měl náš stát soustředit na těžký průmysl. Lehký průmysl měl naprosto zmizet. Když došlo na přestěhování Baťových závodů tak se to zaseklo pro nepochopení pracující v tomto podniku, takže ten záměr již v padesátých létech jaksi vyšuměl.

M. Drašner 15.6.2022 17:30

Jestli ono to není spíš tím, že zatímco Rakousko a Uhry byly v době vznikání průmyslu v císařství bojovou zónou s Turky, v Čechách byl v 18.stol. a do roku cca 1848 relativní klid.

J. Ticháček 15.6.2022 21:34

Ono to bude také něčím jiným.

To Rakousko je taková divná země. Plácek kolem Dunaje. A zbytek jsou docela vysoké kopce. Na tom plácku u řeky se průmysl rozvíjel stejně jako v Čechách. V tom zbytku chovali pár krav, dřevorubce, a čas od času vypěstovali něco brambor, žita, a jestli jim tam od nepaměti rostl vápenec.

R. Kobliha 15.6.2022 9:34

Globalizace je snem hamižných podnikatelů. Je to za cenu totální závislosti jednoho na druhém, až se to dostane do fáze, že jeden druhého může vydírat. Výsledkem je, že všichni jsou absolutně nesamostatní. Globalizace je dnes pohodlí a zítra noční můra.

Kdo nebude samostatný, ať stát či jednotlivec, ten nepřežije nebo v lepším případě se stane otrokem těch, co mají nějaké zdroje zadara.

V. Petr 15.6.2022 9:45

R^R^R^

K. Novák 15.6.2022 10:19

Vraťte se do středověku!!Rv

P. Dvořák 15.6.2022 10:24

Do středověku se vracíme se zas.anou EU!

O. Oderic 16.6.2022 14:14

R^R^R^

J. Jurax 15.6.2022 14:23

Proč? Má jistým způsobem pravdu.

Naopak do středověku se vracíme se zelenými magory, německou Energiewende a peachovinami prýštícími z brusele.

J. Vorlický 16.6.2022 9:39

. . . ano, globalizace byla a je smlouva s ďáblem, jako doktor Faust . . .

V. Kuhaj 15.6.2022 9:26

Plyn a ropa? Dvě evropské komise včera zatratily plyn i jádro. Evropu ovládly zelené progresivistické neziskovky. Idealisté paradoxně možná navodí konec idealismu. Nastoupí tvrdý pragmatismus. Tedy, kéž by!

K. Novák 15.6.2022 10:23

Raději si ten článek přečtěte znova a pořádně. https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-jadro-a-plyn-nejsou-ekologicke-investice-prohlasily-klicove-vybory-ep-205983#utm_content=freshnews&utm_term=plyn%20a%20j%C3%A1dro&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

V. Petr 15.6.2022 11:26

Ostatně soudím, že EU musí být ZRUŠENA a ČTV zprivatizována!

J. Jurax 15.6.2022 14:32

Ano, zatratily.

Článek to nepopírá, jen připomíná, že v EU jsou ještě zpátečnické síly, jež by mohly tento zajisté progresivní trend zvrátit.