6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

ŠUMAVA: Cestovní kancelář Kůrovec

Po dobu téměř dvaceti let nás ekologističtí aktivisté nevládních organizací přesvědčovali, že „kůrovec je lékař lesa“. Někteří představitelé Národního parku Šumava ještě v devadesátých letech tvrdili, že kůrovec napadá pouze staré a nemocné stromy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Lukavsky 4.5.2019 9:21

lékaři lesa

„kůrovec je lékař lesa“ stejně jako jsou bílé krvinky lékařem krve. Takže když "ekolog" dostane leukémii tak neběží hned k doktorovi, pěkně v klidu počká až ho ty bílé krvinky uzdraví samy. Kdybychom nebyli na stejné lodi tak by to bylo k smíchu.

J.L

V. Pokorný 4.5.2019 9:18

Dobrá poznámka.

Tohle se ale ví už těch dvacet let. Jsem pro nekompromisní trestní odsouzení té ekologistické sebranky. Lidé, kteří toto prosadili, totiž bezzásahovost proti kůrovci, jsou přece známi.

K. Janyška 4.5.2019 9:16

Kůrovec je jen synonymem ke slovu Babiš.

Jeho ministr životního prostředí tam sedí už 6 let a Babišovy firmy těží dřeva suverénně nejvíce ze všech... Dzp.

P. Rada 4.5.2019 9:08

Re: Chybí mi tu jen informace?

Pochybuji, že pana Jirsu někdo odstřihl od internetu atd.

Problém dneška je ale i v tom, že dřeva je už s kalamitních probírek takový nadbytek, že jej málo kdo v místě zpracuje. Lidská chtivost prodat co se dá... vede k jeho rozvážení kam jen to jde a takto problém eskaluje protože i široko daleko od nezvládnutých ohnisek jsou lesy suchem a dalšími stresovými faktory také silně oslabené. Pak stačí jen dříve bezvýznamný podnět a kalamita eskaluje kal nikdy.

Zdaleka totiž už nejde jen o problém kůrovce a smrku ale spíše o celoplošné oslabení až odumírání všech typů lesů kde jde sice nejviditelněji o smrky ale ty hned následují borovice a dokonce už i duby... a to pravidelně v komplexu půsbení s jinými typy onemocnění v důsledku změny stability celých systémů.

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/2599682-nejen-smrky-schnou-duby-i-borovice-stat-da-mozna-lesnikum-miliardove-odskodne

P. Rada 4.5.2019 8:54

Re: Lhář, hlupák nebo jen podvodník Jirsa?

Osočování je zřejmě nediný argument který k tomu co jsem uvedl máte.

Dá se s toho vyvodit, že věcně se mnou spíše souhlasíte?

P. Rada 4.5.2019 8:51

Re: Lhář, hlupák nebo jen podvodník Jirsa?

To může být rím, že žijete ve světě který jiným nedává smysl. Smyl by naopak mohlo být nesmysly ověřitelně vyvracet.

D. Mach 4.5.2019 8:09

Chybí mi tu informace, škoda

To, že se kůrovec přemísťuje s pokácenými stromy, už jsem četl, resp. slyšel. Od autora komentáře bych ale čekal, že k takovému tvrzení doloží nějaké odkazy. Pokud by to byla pravda, pak by snad bylo jednodušší napadené stromy nechat na místě (= amatérský názor).

A. Trick 4.5.2019 7:42

Pane autore,

včera byla v TV reportáž o Českosaském Švýcarsku. Zde lesníci přišli na to, že celoplošné kácení nepomáhá. Němci na to přišli o pár let dříve a také již celoplošně nekácejí.

J. Schwarz 4.5.2019 7:30

Re: Lhář, hlupák nebo jen podvodník Jirsa?

Tak pravil lhář, hlupák a podvodník Pavel Rada...

T. Kubín 4.5.2019 7:28

Re: Lhář, hlupák nebo jen podvodník Jirsa?

Tolik nesmyslů v jednom komentáři jsem asi ještě neviděl.

P. Rada 4.5.2019 7:17

Re: "Ekologističtí aktivisté nevládních organizací nás 20 let

Pan Jirsa na rozdíl od Vás využívá kolektivnní viny a žádné aktivisty nejmenuje. Mohlo by se totiž ukázat, že konkrétní výroky zněly jinak a v jiných souvislostech. Záměr ale zřejmě máte stejný.

Zvrácenost jednání jednotlivce kterého jste si Vy vybral za argument, může také poznamenat celou společnost. Všichni totiž paříme k druhu homonidů kteří vykazují geneticky zafixovanou schopnost zabíjet nejen pro potravu ale i pro potěšení - nebo vlohu pokusit se alespon svět zničit pokud se osobní rozvoj nedaří podle představ. Těmto jevům se může pokusit bránit jen kultura jako celek.

Pokud kulturnost selže pak miliony lidí mohou opravdu doplatit třeba na víru, že jiná informace jak ty emotivně podané Vaše či autorovi jsou falešné. Falešnost lidského přístupu už však začíná směšováním významů funkcí přirozeného či dřevoprodukčního porostu - natož lesa.

Skameněliny zobrazujících chodbičky kůrovců 65 milionů let staré totiž dokládají fakt, že kůrovec zde se smrkem koexistoval už 65milionů let a za tuto dobu se navzájem nevyhubili. Naopak v součastnosti mizí biodiverzita s planety více jak 1000x rychleji než před nástupem dominance živočišného druhu homo s.. Na konci takového vývoje pak může být i začátek konce druhu který je biosféře doposud nadstavbou která se ale momentálně sebevědomě opírá o vratkou surovinovou berličku.

P. Rada 4.5.2019 6:43

Lhář, hlupák nebo jen podvodník Jirsa?

Porovnávat let prachu s letem brouka o několik řádů těžším je fyzikálně spíše o hlouposti podobné jako by někdo uvěřil a pak tvrdil, že písek se šíří vzduchem podobně jako kouř.

Možná ale, že pan Jirsa cílí na celospolečenskou houpost. Tomu nasvědčuje, že podobně tvrdí, že se kůrovec ze Šumavy rozšířil do celé republiky - i když je to v příkrém rozporu s daty o jeho latentním výskytu po celé století co je na hospodářkých porostech vzlášt pečlivě sledován a jeho výskyt proto monitorován v celém mírném pásmu. O tom, že spolupůsobí více druhů a faktorů nemluvě.

To, že i přes informační možnosti dneška lze desinformacemi dál podvádět publikum něktré politiky ale zřejmě baví až fascinuje. Napomáhá tomu fakt, že svět chce být klamán. Bývá to pro většinu pohodlnější jak jej a hlavně své chování měnit.

J. Fridrich 4.5.2019 6:19

"Ekologističtí aktivisté nevládních organizací nás 20 let

"Ekologističtí aktivisté nevládních organizací nás 20 let přesvědčovali, že „kůrovec je lékař lesa“. - Ano, je to takový lékař, jak byl Josef Mengele v Osvětimy - na jeho " léčení doplatili svými životy miliony lidí..