6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

ŠUMAVA: Cestovní kancelář Kůrovec

Po dobu téměř dvaceti let nás ekologističtí aktivisté nevládních organizací přesvědčovali, že „kůrovec je lékař lesa“. Někteří představitelé Národního parku Šumava ještě v devadesátých letech tvrdili, že kůrovec napadá pouze staré a nemocné stromy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Lepka 4.5.2019 14:37

Re: Za

Čemu pomohlo blokování řešení Šumavské katastrofy? Jejímu rozšíření po celé republice.

J. Lepka 4.5.2019 14:35

Re: Slyším-li slovo, které je synonymem slova

Zvláštní je, milý Rado, že vy startujete na první našlápnutí i v případě naprosto evidentního selhání tzv. odborníků. Již od prvních problémů na Šumavě a to je, jak jistě sám naznáte, více jak čtvrt století, je chybná politika smrkové monokultury, dokonce zřejmá i naprostým laikům. Přesto se v nápravě nepodniklo vůbec nic, zato takoví mlamojové jako vy nešetřili teoriemi o zázracích. Jako obvykle jste to mysleli dobře, že. Maně si vzpomínám na situaci před povodněmi 2002, odborníci také hýřili optimistickými představami. Kupodivu takřka všichni vodáci, sice naprostí amatéři, ale se zkušenostmi takříkajíc z praxe, tušili průs_er.

Stejně jako tehdy vůbec nezáleží na příčinách, ty nejsme schopni ovlivnit, ale o následcích, s těmi se budeme muset potýkat desítky let a věřte tomu nebo, vaše teoretické bláboly na to nebudou mít žádný vliv.

J. Rechnovský 4.5.2019 14:34

Kecy!

Jsem pragmatik a ekonom. Ideologičtí, zelení žvanilové typu Kateřina Biomasa Jacques jsou mi k smíchu.

Tak dlouho jsem slyšel o přístupu ke kůrovci protichůdné názory, až jsem si udělal exkurzi na Německou a Českou část Šumavy. V jednu chvíli jsme šli přímo po hranční silnici ve výšce asi 800m. Vpravo, na Německé straně, byl náletový, bezzásahový les starý 15-20let. Nijak hustý, smíšený, s vysokou trávou a keři, ale evidentně zdravý. Vlevo, na České straně byl hustý, smrkový les. Měl podivnou šedou barvu. Byl mrtvý. Pár let před tím prý zachutnal kůrovci...

Vzdálenost mezi oběma lesy byla tak 20 metrů. Civěl jsem na ten úkaz snad půl hodiny. Od té doby mám celkem jasno.

Takže Jirso a podobní ideologičtí antiekologisté. Můžete mi to racionálně vysvětlit?

V. Petr 4.5.2019 14:31

"Ochrana kůrovce" začala v době, kdy jsem sotva věděl, že

nějaký Babiš existuje. V čele přátel kůrovce stanul tehdy teatrolog V. Just. A jeho "myšlenky" uvedl do praxe ministr Bursík! (zjednodušeno) Bylo to dokonce dříve, než byl P&L +ČSSD+KSČM zřízen fotovoltaický tunel!

K. Janyška 4.5.2019 14:22

Re: Žvaníte, a to tak, že HODNĚ!

Ale kdepak. Chcete to popřít ? A jak a čím ? Dzp.

J. Lepka 4.5.2019 14:22

Re: Stačí si položit otázku, PROČ se katastrofální kůrovcová

Ta odpověď je prostá, protože předtím měl les své hajné, kteří pravidelně sledovali stav stromů a když viděli nějaký napadený, druhý den tam byli dřevorubci a napadený strom skáceli, oloupali a kůru s větvemi spálili na místě. I tak to byl furt souboj půl na půl. Až když přišli chytří politici, sice s plnou hubou ochrany přírody, ale bez elementárních znalostí jejího fungování, kde přání bylo otcem myšlenky, přišel průšvih.

V. Petr 4.5.2019 13:27

Stačí si položit otázku, PROČ se katastrofální kůrovcová

kalamita objevila až tehdy, když do toho začali žvanit zelení. Předtím to byl vždy jen lokální problém, který byl pokaždé rychle zvládnut!

P. Harabaska 4.5.2019 13:25

Re: Lhář, hlupák nebo jen podvodník Jirsa?

Dříve byl dobrým hospodářem v lesích každý lesník a hajný. Dnes na to studují specializované vysokoškolské obory, ale nad jejich výsledky zapláče každý praktický lesák i obyčejný milovník přírody.

P. Rada 4.5.2019 13:23

Re: Slyším-li slovo, které je synonymem slova

Za H.... stojí nevyužívání mozkové kapacity v systému stupidního přístupu k dynamicky se měnícímu světu.

Ta stupidita je o kolabsu informaci stabilizujících vazeb a začíná nejjednodušeji útěkem do jedné tlupy a osočováním jiných tlup ze všech potíží. To přesto, že ta jiná tlupa je pravidelně složená s podobných a podobně odpovědných za stav světa.

Lidé se proto raději až servou s jiným příslušníkem stejného druhu - než aby sami na svém jednání něco zásadního změnili. U drogově závislých je to nejvíce patrné. U většiny lidstva která se stala jaksi drogově závislá na fosilech o tom jen málo kdo chce slyšet - natož přemýšlet.

P. Harabaska 4.5.2019 13:19

Re: lékaři lesa

Kecy od pomatenců. Znal jsem jednoho z nich. Stal se i ministrem. Přírodě škodil zcela nezištně, ale pro peníze žebrat chodil pořád.

P. Harabaska 4.5.2019 13:17

Re: Dobrá poznámka.

Povětšinou se jedná o lidi, kteří se organizují ve spolcích přisátých na cecek státní pokladny, do které přispívají všichni ti, které oni svojí nekalou činností ohrožují. Zastavte jim přívod peněz, zkolabují a přestanou škodit. A ́T jdou třeba vysazovat ty lesy, které pro jejich zločinné působení chřadnou a mizí.

P. Rada 4.5.2019 13:14

Re: lékaři lesa

Důslednost by u rozumného člověka tkvěla ve změně životosprávy tak aby nemocem předcházel.

Důslednost systémová je např o tom, že pokud už lidé příliš vykolejili životosprávu lesů - ba celé biosféry změnou podnebí ...(odlišujme od běžných perturbací které jsou dlouhodobou součástí) - ponesou důsledky až do té doby než se obnoví nová rovnováha - a to třeba i bez nich.

P. Harabaska 4.5.2019 13:13

Re:

Jděte. Jděte až tam .....

P. Harabaska 4.5.2019 13:12

Slyším-li slovo, které je synonymem slova

ekologista, vytahuji revolver. S čímkoli tzv. zelení přijdou, vždycky to stojí za h..... Kecy o píďalce nebo žabce kuňkalce jsou dobré nejvýš pro děti v mateřské školce. Tito lidé by měli být označeni za veřejného nepřítele a podle toho by s nimi mělo být naloženo.

P. Rada 4.5.2019 13:02

Re: lékaři lesa

Pořádně jste to pomotal pane Lukavský. Předně tím, že nerozlišujete různé typy lesů a tedy různé situace. V lese který má plnit převážně dřevoprodukční funkci a který někdo navíc vysází monokulturně a stejnověkově může být přítomnost kůrovce a jeho rozvoj velmi citlivým indikátorem např změn podnebí.

Vlhčí a chladnější podnebí by totiž kůrovcový vývoj brzdilo až znemožnovalo. Kůrovec by pro sotva jen jednu generaci v roce i v takovémto lese nemohl rozvinout svou aktivitu pro krátké vegetační období kdy smrky mají zásadní převahu skrze velkou obranyschopnost. Naopak je tomu v období sucha a dalších stresových zátěží kdy stromy dlouhodobě trpí což se projevuje defoliací.

V přirozených lesích které jsou různověké a druhově rozmanité k podobným jevům také dochází ale s daleko menší citlivostí na podněty a nižší dynamikou rozvoje.

Lidé si svých býlích krvinek také dlouho nevšímají. běda ale když se jim přemnoží např při alergické reakci. pak mohou i svého vlastního nositele zabít. Obvykle pro testování zdravotního stavu ale stačí zjštovat počty krvinek. Máli někdo třeba i skrytý problémek - může se to takto projevit. Feromonové lapače kůrove dávají alalogickou informaci o zdravotní kondici lesa. Když už dojde k anomálnímu přemnožená - bývá s lesem zle. Takové situaci ale pravidelně předchází dlouhodobé oslabení a stres. Defoliace je dalším signálem který už několik desetiletí naznačuje že naše lesy ztrácejí svou stabilitu. Ponební podmínky, okyselení půdy i změny druhové skladby a obhospodařování dnes vedou k jejich dramatické proměně při které hrozí že leckde přejdou v křovinaté či lolostepní ohlasti.

P. Rada 4.5.2019 12:42

Re: Za

Ekoterorismus je o ideologickém zneužívání poznatků ekologie k jednostrannýým a úzkým cílům na které doplácí společnost i příroda. Na takovéto jednání může doplatit nejen pár generací ale dokonce celé lidstvo.

Blokování výstavby která může v některých případech přinést větší ztráty než přínosy nemusí být projevem ekoterorismu ale naopak rozumu. Rozumné by mělo být zvažování včech aspektů v konkrétních případech - nikoliv jen zájmů stavebí loby nebo jen motorismu.

J. Farda 4.5.2019 12:40

Re: Pane autore,

A podle této reportáže z Českého Švýcarska už v závětří ponechaných uschlých smrků, lépe než na holině, za 10 let vyrostl zdravý mladý listnatý les. A i v tom suchém lese se drželo místní živočišstvo ... ale o tom pan senátor, kdysi z vůle jihočeského kmotra Dlouhého starosta Hluboké nad Vltavou, dnes senátor, cudně mlčí, protože s emocemi lidu nastartovanými pohledem na suchý/mrtvý les se manipuluje lépjeji ... :-(

P. Rada 4.5.2019 12:33

Re:

Jako zločinec a hlupák k tomu se tak akorát vyjadřujete.

Rozum se projevuje jinak. Nemusí si pro neschopost rozlišovat vypomáhat principem kolektivní viny a dokáže proto popsat konkrétní výhodnější cesty.

R. Fiala 4.5.2019 12:02

Ano tak to je jasně vyjádřeno. Děti Země aspol. jsou tedy zločinecká organizace, obdobně jako třeba SA nebo SS a jako takovou s ní má být jednáno. Kdyby ovšem tady a v celé EU vládla vláda rozumu!

V. Petr 4.5.2019 11:44

Padlo tady jméno arcilotra Bursíka, který škodí ještě dnes!

Já bych k tomu přidal teatrologa Vladimíra Justa, právě ten se nejvíce angažoval v boji za ochranu kůrovce!

Mimochodem, s malomocenstvím koexistovali lidé už v paleolitu, ale zatím se nenašel "ekolog," který by chtěl jeho původce chránit. Tak daleko pomatená EU ZATÍM nepokročila...

V. Petr 4.5.2019 11:39

Žvaníte, a to tak, že HODNĚ!

J. Pospíšil 4.5.2019 11:37

Re: lékaři lesa

Buďte důsledný. Všechny nemocné nechat přirozenému samoléčení nemocemi.

J. Pospíšil 4.5.2019 11:35

Re: Chybí mi tu informace, škoda

Stromy netřeba. Jen kmeny se dříve na místě odkornily a kůra spálila. Kmeny se pak odvezly, klidně i daleko. Fakt to bylo proti šíření kůrovce lepší.

J. Schwarz 4.5.2019 10:48

Re: Lhář, hlupák nebo jen podvodník Jirsa?

Ale kdepak! Jen jsem přejal váš "vtipný" titulek...

P. Lenc 4.5.2019 10:06

Re: Lhář, hlupák nebo jen podvodník Jirsa?

Ten Rada je čím dál víc "chytřejší".Jen tak dál Rado, jako komik jste opravdu osvěžující.

P. Lenc 4.5.2019 9:56

Za

tento ekoterorismus budou platit nejméně dvě následující generace.A nejen viníci kteří způsobili tuto katastrofu ale i další "ekologové" jako třeba Děti země s gangstrem Patrikem mající na svědomí mrtvé díky blokování staveb silnic a dálnic a jiní nebudou bohužel nikdy potrestáni.A dokonce se těmto zločincům znovu umetá cestička k likvidaci české energetiky.Jak dlouho ještě...

J. Lukavsky 4.5.2019 9:37

Re: "Ekologističtí aktivisté nevládních organizací nás 20 let

"kůrovec zde se smrkem koexistoval už 65milionů let" nu ale dříve u nás byl les smíšený, pod 1000 m n.v. tj. jedle, buk, jeřáb, javor.. trochu smrk, čili kůrovec se musel hodně ohánět než našel další oběd. Smrkové monokultury byly a jsou přirozené nad 1000 m, tam ale je zima a kůrovec nedokáže dokončit ani jeden cyklus v jednom roce. Po r. 1870 ale Šumava po velké sněhové bouři (padlo myslím 5 Mm3 dřeva) byla uměle zalesněna smrkovou monokulturou. Ta, jako každá monokultura je snadno napadnutelná škůdcem. Proto se dá udržet jen intenzivní péčí a když se to nechá na tajůplných silách přírody - dopadne to blbě. Je to jako tvrdit agronomovi, že mandelinka bramborová je přirozenou součástí bramborového pole a že se do toho nemá zasahovat. Asi by Vás poslal doc. Chocholouškovi. Mysleli jsme to dobře - dopadlo to jako vždy.

J.L.

J. Lukavsky 4.5.2019 9:28

Re: Lhář, hlupák nebo jen podvodník Jirsa?

"Porovnávat let prachu s letem brouka o několik řádů těžším" OK tedy jestliže lehounký prach ze Sahary vítr přenese řádově o tisíce km, pak 100x těžšího brouka jen o řádově pár km... Jinak máte pravdu, že kůrovec vždy byl v každém smrkovém porostu. Rozdíl je v tom, že dříve po lese pořád pěšky pobíhal hajný a jak zmerčil napadený strom tak nejpozději druhý den ráno přišel s dřevaři a ti ho porazili, oloupali... a bylo vymalováno. Dneska je kůrovec chráněným druhem a je hýčkán a milován jako zachránce Zeměkoule....

J.L.

end

P. Dvořák 4.5.2019 9:27

Re: lékaři lesa

Ano. Stejně tak postupujeme např. u zápalu plic, angíny nebo klidně i u encefalitidy. Veškeré viry a bakterie jsou lékaři těla. AIDS nevyjímaje.

Proto navrhuji s okamžitou platností přestat dodávat jakékoliv léky přenosných nemocí do Afriky, protože léky jenom brání ve skutečném vyléčení nemocných.

P. Dvořák 4.5.2019 9:23

Ať je Jirsa kdokoliv,).

Porovnávat let prachu s letem brouka o několik řádů těžším, je opravdu kuriózní. Nicméně nelze popřít, že ve výjimečných případech může kůrovec překonat vzdálenost několika km. I kdyby to byla jedna jediná oplodněná samička . . .

Jsou smrkové "háječky", např. v oborách, které jsou izolované velkými plochami luk a stromů s listovým porostem. Přesto je napadne a zničí brouk bursíkovec.