28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

ŠUMAVA: Cestovní kancelář Kůrovec

Po dobu téměř dvaceti let nás ekologističtí aktivisté nevládních organizací přesvědčovali, že „kůrovec je lékař lesa“. Někteří představitelé Národního parku Šumava ještě v devadesátých letech tvrdili, že kůrovec napadá pouze staré a nemocné stromy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Kubín 4.5.2019 7:28

Re: Lhář, hlupák nebo jen podvodník Jirsa?

Tolik nesmyslů v jednom komentáři jsem asi ještě neviděl.

P. Rada 4.5.2019 8:51

Re: Lhář, hlupák nebo jen podvodník Jirsa?

To může být rím, že žijete ve světě který jiným nedává smysl. Smyl by naopak mohlo být nesmysly ověřitelně vyvracet.

J. Schwarz 4.5.2019 7:30

Re: Lhář, hlupák nebo jen podvodník Jirsa?

Tak pravil lhář, hlupák a podvodník Pavel Rada...

P. Rada 4.5.2019 8:54

Re: Lhář, hlupák nebo jen podvodník Jirsa?

Osočování je zřejmě nediný argument který k tomu co jsem uvedl máte.

Dá se s toho vyvodit, že věcně se mnou spíše souhlasíte?

P. Dvořák 4.5.2019 9:23

Ať je Jirsa kdokoliv,).

Porovnávat let prachu s letem brouka o několik řádů těžším, je opravdu kuriózní. Nicméně nelze popřít, že ve výjimečných případech může kůrovec překonat vzdálenost několika km. I kdyby to byla jedna jediná oplodněná samička . . .

Jsou smrkové "háječky", např. v oborách, které jsou izolované velkými plochami luk a stromů s listovým porostem. Přesto je napadne a zničí brouk bursíkovec.

J. Schwarz 4.5.2019 10:48

Re: Lhář, hlupák nebo jen podvodník Jirsa?

Ale kdepak! Jen jsem přejal váš "vtipný" titulek...

J. Lukavsky 4.5.2019 9:28

Re: Lhář, hlupák nebo jen podvodník Jirsa?

"Porovnávat let prachu s letem brouka o několik řádů těžším" OK tedy jestliže lehounký prach ze Sahary vítr přenese řádově o tisíce km, pak 100x těžšího brouka jen o řádově pár km... Jinak máte pravdu, že kůrovec vždy byl v každém smrkovém porostu. Rozdíl je v tom, že dříve po lese pořád pěšky pobíhal hajný a jak zmerčil napadený strom tak nejpozději druhý den ráno přišel s dřevaři a ti ho porazili, oloupali... a bylo vymalováno. Dneska je kůrovec chráněným druhem a je hýčkán a milován jako zachránce Zeměkoule....

J.L.

end

P. Lenc 4.5.2019 10:06

Re: Lhář, hlupák nebo jen podvodník Jirsa?

Ten Rada je čím dál víc "chytřejší".Jen tak dál Rado, jako komik jste opravdu osvěžující.

P. Harabaska 4.5.2019 13:25

Re: Lhář, hlupák nebo jen podvodník Jirsa?

Dříve byl dobrým hospodářem v lesích každý lesník a hajný. Dnes na to studují specializované vysokoškolské obory, ale nad jejich výsledky zapláče každý praktický lesák i obyčejný milovník přírody.

J. Fridrich 4.5.2019 6:19

"Ekologističtí aktivisté nevládních organizací nás 20 let

"Ekologističtí aktivisté nevládních organizací nás 20 let přesvědčovali, že „kůrovec je lékař lesa“. - Ano, je to takový lékař, jak byl Josef Mengele v Osvětimy - na jeho " léčení doplatili svými životy miliony lidí..

P. Rada 4.5.2019 7:17

Re: "Ekologističtí aktivisté nevládních organizací nás 20 let

Pan Jirsa na rozdíl od Vás využívá kolektivnní viny a žádné aktivisty nejmenuje. Mohlo by se totiž ukázat, že konkrétní výroky zněly jinak a v jiných souvislostech. Záměr ale zřejmě máte stejný.

Zvrácenost jednání jednotlivce kterého jste si Vy vybral za argument, může také poznamenat celou společnost. Všichni totiž paříme k druhu homonidů kteří vykazují geneticky zafixovanou schopnost zabíjet nejen pro potravu ale i pro potěšení - nebo vlohu pokusit se alespon svět zničit pokud se osobní rozvoj nedaří podle představ. Těmto jevům se může pokusit bránit jen kultura jako celek.

Pokud kulturnost selže pak miliony lidí mohou opravdu doplatit třeba na víru, že jiná informace jak ty emotivně podané Vaše či autorovi jsou falešné. Falešnost lidského přístupu už však začíná směšováním významů funkcí přirozeného či dřevoprodukčního porostu - natož lesa.

Skameněliny zobrazujících chodbičky kůrovců 65 milionů let staré totiž dokládají fakt, že kůrovec zde se smrkem koexistoval už 65milionů let a za tuto dobu se navzájem nevyhubili. Naopak v součastnosti mizí biodiverzita s planety více jak 1000x rychleji než před nástupem dominance živočišného druhu homo s.. Na konci takového vývoje pak může být i začátek konce druhu který je biosféře doposud nadstavbou která se ale momentálně sebevědomě opírá o vratkou surovinovou berličku.

J. Lukavsky 4.5.2019 9:37

Re: "Ekologističtí aktivisté nevládních organizací nás 20 let

"kůrovec zde se smrkem koexistoval už 65milionů let" nu ale dříve u nás byl les smíšený, pod 1000 m n.v. tj. jedle, buk, jeřáb, javor.. trochu smrk, čili kůrovec se musel hodně ohánět než našel další oběd. Smrkové monokultury byly a jsou přirozené nad 1000 m, tam ale je zima a kůrovec nedokáže dokončit ani jeden cyklus v jednom roce. Po r. 1870 ale Šumava po velké sněhové bouři (padlo myslím 5 Mm3 dřeva) byla uměle zalesněna smrkovou monokulturou. Ta, jako každá monokultura je snadno napadnutelná škůdcem. Proto se dá udržet jen intenzivní péčí a když se to nechá na tajůplných silách přírody - dopadne to blbě. Je to jako tvrdit agronomovi, že mandelinka bramborová je přirozenou součástí bramborového pole a že se do toho nemá zasahovat. Asi by Vás poslal doc. Chocholouškovi. Mysleli jsme to dobře - dopadlo to jako vždy.

J.L.

V. Petr 4.5.2019 11:44

Padlo tady jméno arcilotra Bursíka, který škodí ještě dnes!

Já bych k tomu přidal teatrologa Vladimíra Justa, právě ten se nejvíce angažoval v boji za ochranu kůrovce!

Mimochodem, s malomocenstvím koexistovali lidé už v paleolitu, ale zatím se nenašel "ekolog," který by chtěl jeho původce chránit. Tak daleko pomatená EU ZATÍM nepokročila...