3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

SPOLEČNOST: Opět ta nákupní turistika

Potraviny v Česku jsou s výjimkou Polska nejlevnější v celém středoevropském regionu a takzvaná příhraniční nákupní turistika se občanům ČR nevyplatí. Takový vzkaz vyslali spotřebitelům tento týden společně zástupci našich zemědělců, potravinářů i maloobchodních řetězců.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Dvořák 24.12.2012 18:32

To je pěknej blábol !

Kdo bude tvrdit že koupený tovar v Bavorsku je stejné kvality jako český potřebuje přes držku protože lže jako když tiskne !Když budu chtít stejnou kvalitu tak budu muset dlouho hledat dodavatele na bio farmách a stejně vás vezmou na hůl což se v Bavorsku stát nemůže !!!

J. Kadeřábek 24.12.2012 14:39

Nechcete to pane Havle

nechat na rozhodnutí každého občana? Nebo dostaneme z Bruselu (zde z Prahy) befel jakou svítit žárovkou a kde nakupovat?

J. Hejna 24.12.2012 14:20

Vy musíte bejt navedenej nebo ...

Vždyť bohapustě lžete.

E. Heusinger 24.12.2012 10:34

Ale vyplatí!

V Germanistánu nakupuji když tam jedu na nějaký výlet. Takže cestu mi pane autore počítat nemusíte. A na konci výletu si někde v Německu nakoupíme.

Ať se Kalousek s autorem třeba zcvokne.

M. Martin 24.12.2012 10:48

Re: Ale vyplatí!

Myslím že vaše nakupování v Germanistánu má Kalousek u prdele.

E. Heusinger 24.12.2012 11:06

Hlupáčku,

nejsem sám co nakupuje v Germanistánu. Třebas to pochopíte, nevzdávejte to!

J. Schwarz 24.12.2012 11:25

Re: Ale vyplatí!

A já vám to chválím! Ať se zcvokne nejen Kalousek, ale i Bohoušek Sobotkůj až se dostane se svými soudruhy ke korytu. I se svou "solidaritou". Bylo by třeba nejen nakupovat v cizině, ale i vydělávat a platit tam daně. Ať si zdejší socani zkusí žít za svoje a ne okrádat spoluobčany  prostřednictvím  progresivních daní a nezastropovaných zdravotních a sociálních "pojistek". A dá-li Bůh, i s vaší pomocí kopnečně tento stát zkrachuje a každý si bude moct najít svoje vlastní kamarády, bez toho že by vám je povinně přidělila nějaká "starostlivá" vláda.

E. Heusinger 24.12.2012 12:00

Zastropované

sociální a zdravotní pojistky znamenají degresivní daň. Kdo koho okrádá?

Kde se používá  progresivní daň a kde se nepoužívá, fištróne?

J. Vyhnalík 24.12.2012 15:44

Re: Zastropované

Pokud se něco jmenuje pojištění, musí být logicky plnění s vyšší pojistkou vyšší. Takže by bylo potřeba to přejmenovat na zdravotní daň. Pak by se ovšem mohli lidé začít ptát, proč mají platit dvoje daně.

J. Jurax 24.12.2012 20:26

Re: Zastropované

Třeba u daně z příjmu. Díky odpočtu na poplatníka je progresivní, nikoliv rovná.

T. Vodvářka 24.12.2012 15:42

Re: Ale vyplatí!

Pane Schwarzi, už se nám to blíží. Ve Francii začal vítězný president zdaňovat ty nejbohatší a ti reagují tím, že se stěhují pryč. Do socanské hlavy prostě nedostanete prostý fakt, že když ten bohatý nakupuje luxus, tak přispěje na DPH značnou částkou na ty ostatní. Aux armées citoyens ! se nám začíná vracet z Francie, brzy bude ouzko i u nás. A zmíněný Bohuslav Sobotka, to ekonomické guru, jež našpořilo z poslaneckých náhrad na byteček v Praze, nám všem vysvětlí, že daně jsou proti Francii proklatě nízko.

J. Schwarz 24.12.2012 19:43

Re: Ale vyplatí!

Socan nikdy nepochopí, že například umění sponzorovali a kupovali bohatí. "Lid" by si nejspíš neobjednal od Michelangela  sochu a od Rubense obraz, nanejvýš tak malovaný džbánek a sud piva. Kdo by se namáhal s vývojem třeba ferrari - v socialismu? Soustružník si to nekoupí a "nejvyšší soudruzi" se raděj proletí vojenskou stíhačkou nebo vrtulníkem jako Vladimír Vladimírovič Putin. Ale vývoj toho ferrari - to jsou investice do výzkumu, inovací a nových technologií! Za pár let je uvidíme i v autě pro soustružníka! Za socialismu tu bude furt stejný trabant. Proč by nebyl, když pro soudruhy tu bude "Čájka". Vývoj za socialismu byl tažen soupeřením ve vojenské oblasti - kdyby vznikla světová socialistická vláda, nebyla by země k rozeznání od Planety opic. I za tisíc let by tu jezdil Trabant a noha se amputovala pilou. Já socanům socialismus ze srdce přeju - pokud mne vynechají. Klidně zůstanu mimo jakékoli jejich "soudružské kolektivy". Howgh.

T. Kočí 24.12.2012 9:32

Opět ta nákupní turistika

Za Husáka bylo vrcholem uspokojení získat něco,co ostatní nemají.Celonoční fronty na pračky Zanussi,skůtr Simson z NDR, atd.atd.jsou dokladem.Nyní,kdy trh přetéká nabídkou je třeba jít na to jinak.Sehnat něco, co mají i ostatní, ale levněji. Hurá do Polska pro uzeniny s posypovou solí a p.

J. Vyhnalík 24.12.2012 15:38

Re: Opět ta nákupní turistika

Kdykoliv, když jedu do Polska, tak si jejich uzeniny z opravdového masa kupuji. Kdo ochutnal, ví o čem píšu. A musím říct, že cena mne v tu chvíli vlastně ani moc nezajímá.

J. Kanioková 24.12.2012 15:54

A tak to mě tedy cena zajímá, bohužel musí,

ale jezdíme jedním autem 4, takže se o cestovné podělíme. No a kupujeme si každá to, co je pro ni výhodné..  Navíc to máme za rohem...

J. Vyhnalík 24.12.2012 17:01

Re: A tak to mě tedy cena zajímá, bohužel musí,

Já to myslel spíš tak, že to kupuji hlavně kvůli kvalitě. Jako reakci na to, že by mělo jít o nějaké podřadné výrobky.

Nakonec nakupuji jenom pro vlastní potřebu, takže bych stejně moc neušetřil. Vzhledem ke vzdálenosti by mi to rozhodně nepokrylo náklady. Ale vím, že například vynikajícími čokoládovými bonbóny udělám doma vždycky radost.

Každopádně přeji hezké vánoce Vám i všem dalším lidem dobré vůle.

J. Frankl 24.12.2012 8:34

Index koupěschopné poptávky

Citace:

"Není tedy pravda, jak by mohl někdo namítnout, že například v Německu jsou sice některé ceny potravin vyšší, ale vzhledem k tamním platům jsou fakticky pro německé spotřebitele levnější. Skutečnost je prostě taková, že v ČR jsou ceny potravin na 75 procentech průměru Unie, zatím co v Německu na 111 procentech. To v praxi znamená, že ceny v Německu, které je často používáno jako příklad levnější potravinářské produkce, jsou v porovnání s Českem o 36 procent (11 + 25) dražší."

Při průměrném platu v SRN(r.2011) 3 661,- €(91 525,- Kč),v ČR 24 514 Kč, NEJSOU pro Němce potraviny k porovnání k platu levnější?!

I při započtení indexu 36%,k indexu platu 360%,je Váš argument úplně lživý!

T. Vodvářka 24.12.2012 9:06

Re: Index koupěschopné poptávky

Vážený pane Frankle, obávám se, že jste autora texta zasypal značným počtem čísel, kterým on- jak deklaruje ve svém dnešním šprýmu - nemůže rozumět. Navíc, průměrná mzda u nás je jen fiktivní číslo, neboť drtivá většina obyvatel tohoto příjmu nedosahuje ani náhodou.

Pěkný štědrý den

J. Frankl 24.12.2012 10:25

Re: Index koupěschopné poptávky

Dík za podporu a názor,použil jsem jen statistické průměry,v případě uplatnění mediánu budou v SRN výsledná čísla podobná.

Šťastný Nový rok

J. Schwarz 24.12.2012 11:27

Re: Index koupěschopné poptávky

A průměrná mzda jinde /například v Německu/ je co? Tam snad má  "drtivá většina" příjmy nadprůměrné?

T. Vodvářka 24.12.2012 16:15

Re: Index koupěschopné poptávky

Pane Schwarzi, osobně považuji údaj o průměrné mzdě za stejný kalibr, jak ten příklad s tím, že já mám dvě krávy, soused žádnou, v průměru máme každý jednu. Ona je to pitomost, protože prostě existuje vrstva lidí s výrazně nadprůměrným příjmem, která sune onen údaj o průměrné mzdě do výšky, která je více jak fiktivní. V Německu to bude asi stejné, ale tam to neznám. Pěkný den.

Z. Kulhánková 24.12.2012 19:18

Re: Index koupěschopné poptávky

Průměr bez mediánu (střední hodnoty) nemá žádnou informační hodnotu. Vhodnější by bylo porovnávat střední hodnoty, které si zajisté dokážete vygooglit.

J. Dvořák 24.12.2012 18:37

Re: Index koupěschopné poptávky

Tak vězte že ten blbec co psal článek váš argument nepochopí protože je vůl !

J. Forman 24.12.2012 8:27

:-))

Zajímalo by mne, zda autor těm svým kecům věří.

T. Kohout 24.12.2012 7:01

kdo?

Kdo tohle platí? Přeci každý si může spočítat, kde je co levnější a dle toho se chovat a k tomu nepotřebuje žádnou vědu, ani pavědu. Ba ani propagandistu.

T. Vodvářka 24.12.2012 6:14

Po přečtení tohoto příspěvku se mi vybavil citát pana Wericha

Totiž ten, kdy pan Werich říká, že ho fascinuje nakladatel knihy, který předpokládá, že co čtenář, to blbec.

Milý pane autore, nejspíše placený státem či nějakou potravinářskou organizací, opravdu si myslíte, že naši spoluobčané žijící v příhraničí skončili své matematické vzdělání u malé násobilky? Respektive, že neumějí převést cca 25,- Kč za Euro při výpočtu ceny uvedené u zboží? Srovnatelné, či stejné výrobky tam prostě stojí méně než u nás a proto se vyplatí jet jednou za 3 týdny na velký nákup, rozdíl v ceně nevyrovná ani projetý benzín.

Váš dnešní příspěvek Vám asi utekl, nejspíše jste ho měl připravený na Silvestra. V tom případě se Vám omlouvám.

P. Sulc 24.12.2012 2:13

Autore, muzete zvanit vlevo vpravo,

jestlize se lidem vyplati jezdit do Rise ci do Rakouska za lepsimi a levnejsimi potravinami, tak jim vubec nezalezi na tom, ze neplati ceke vlade DPH a proc by take melo? Jesli si cs vlada vydupe, aby byly vurty z masa a ne nejakych sr a cek, aby nektere zlodejske ceny sly dolu, tak budou lide nakupovat doma, to da rozum. Ja se tesim, az si nekdy v Praze koupim skvarkove placky, delane i ze skvarku, nejen z mouky a vody.

J. Jurax 25.12.2012 0:27

Re: Autore, muzete zvanit vlevo vpravo,

Nesmíte ty placky kupovat v Praze ... :-)

P. Sulc 25.12.2012 1:42

Re: Autore, muzete zvanit vlevo vpravo,

Aha, a kde? To jako kdyz prijedu z NYC na 14 dni do Prahy, tak zase mam rejdit po Cechach a shanet, kde jsou dobre skvarkove placky ? Nebo vurty ?  Nebo Jitrnice ? Jako ze v Praze nikdy nikde nedostanu nic poradneho ? V tom pripade by tech prezivsich, neotravenych prazanu uz moc nezbyvalo, ne?

J. Jurax 25.12.2012 14:01

Re: Autore, muzete zvanit vlevo vpravo,

No logicky, když dotyčný tovar neseženete v Praze, jest se poohlédnout jinde ... já například vím o zdroji škvarkových placek v Olomouci a taky v Bylnici-Brumově ... je fakt, že v prágru jsem je nesháněl ... a že v tamtéž neseženete nic pořádného se tážete Vy, ne já ... já tam třeba znám bufet na stojáka, kde dělají nedostižná pečená vepřová kolena - tedy byl jsem v prágru naposled před půltuctem let, takže teď nevím :-)