11.5.2024 | Svátek má Svatava


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Magor Milda 21.3.2008 13:34

Re: Zatím se na veřejné fondy snaží nejvíc dostat vy a váš Jůlínek s Topolánkem......Re: Kdo dnes může předpovědět, co bude za 20 let?

Nikdy v životě bych nevolil ODS, na to je tam moc nomenklatury z totáče. Už jejich čestný předseda a příznivec Koženého mi nesedí, Topolánek má zase na mé gusto málo státnického chování.

Ovšem, Paroubek, Gross a Roth mi také nesedí, myslí to sice upřímně, ale špatně.

Lidovci jsou zase jako třtina, kam vítr, tam plášť.

Komunisté stejně myslí stále jenom na to, jak nám tu svobodu zarazit. Bez hraniční průvodky a bez souhlasu uličního výboru cestovat? Kde to, pro Lenina, jsme?

Tak se nedivte, že přírodní doktor Bursík a pan Schwarzenberg v tomhle souboru jsou alespoň trochu přijatelní. Nebo víte o někom lepším?

ja 21.3.2008 13:50

Díky za upřímnost v poslední větě

Takže volíte toho, o kom doposud nevíte, co zlého spáchal. Moc bych Vám přál, abyste melouny volil se stejným zdůvodněním i za 20 let!

(drobný komentář: Bursík je politický turista, pan kníže není zelený.

Ludva 21.3.2008 15:08

Re: Re: Zatím se na veřejné fondy snaží nejvíc dostat vy a váš Jůlínek s Topolánkem......Re: Kdo dnes může předpovědět, co bude za 20 let?

Musíte volit tak, aby to pro Vás bylo prospěšné. Jen tak se vytvoří rovnováha ve společnosti. Problém je, že se to někdy špatně odhadne. Všichni důchodci z mé rodiny volili ODS kvůli naslibované tisícikoruně. A teď skřípou zuby.

Rad 21.3.2008 20:13

Re: Re: Re: Zatím se na veřejné fondy snaží nejvíc dostat vy a váš Jůlínek s Topolánkem......Re: Kdo dnes může předpovědět, co bude za 20 let?

však dostanou a dřív než by měli nárok.

Ludva 22.3.2008 9:05

Re: Re: Re: Re: Zatím se na veřejné fondy snaží nejvíc dostat vy a váš Jůlínek s Topolánkem......Re: Kdo dnes může předpovědět, co bude za 20 let?

Možná, jako náhradu za obrovské ceny a vládou vytvořenou nesmírnou inflaci.

Pytel 21.3.2008 10:59

důchody

Po každém článku, který se snaží ekonomicky zamýšlet nad systémem důchodů, se vždy hodí připomenout podstatu věci:

Skupina všech lidí se dělí na dvě podskupiny - na podskupinu lidí, kteří pracují - a na podskupinu lidí, kteří nepracují (děti, důchodci a další, o kterých až někdy jindy). Aby skupina všech lidí přežila, tak musí skupina pracujících nejen existovat, ale i pracovat. To je fakt, který platí pro jakoukoli společnost, s oštěpama, s pluhama, s penězma nebo bez peněz.

Peníze - symbol lidské práce, minulé, současné i budoucí - slouží jen jako prostředek směny výsledků práce. Žít a přežít se dá pouze prostřednictvím životních prostředků, které právě existují. Není možné dnes sníst chleba, který byl snězen včera nebo který bude upečen a snězen až zítra. To není možné. Proto také důchodci musejí dnes žít z práce, kterou dnes konají mladší lidé. Nemohou žít ze své vlastní práce, kterou oni sami konali zamlada, když měli ještě sílu. Tehdy svou prací uržovali při životě tehdejší důchodce, poskytovali jim střechu nad hlavou, dodávali teplo, elektřinu, vyráběli pro ně čerstvé potraviny, starali se o ně v nemocnicích atd.)

Z toho vyplývá, že pokud lobbysté penzijních fondů protlačí zákon, podle kterého budou dnešní pracující povinně odevzdávat část výsledků své práce (symbolizovaných penězi) penzijním fondům, tak se s touto svou prací jednou provždy rozloučí - odevzdají ji dnešním nepracujícím (a to nikoli důchodcům) bez jakékoli záruky, že jim samotným v budoucnu co by důchodcům někdo udělá tu samou laskavost.

petrph 21.3.2008 11:28

Re: důchody

Ještě hůř -současný důchodový systém je průběžný, takže to co současní pracující zaplatí na svém důchodovém pojištění , stát vyplatí současným dchodcům. S penzijníma fondama je to složitejší - ty začali u nás mnohem pozdějc, hodně dlouho po revoluci, takže " svých" penzistů, krerým by vypláceli tučné příspěvky k penzi ,  ješět tolik nemají, čili penízky jim zůstávají v rukou, a ti co jim dobrovolně platí mohou je doufat buď - že ty penízky tam zůstanou a ještě narostou, a nebo v jakousi pyramidu nových plátců, která vydrží než budou v důchodu oni..8-o

Magor Milda 21.3.2008 11:46

Re: Re: důchody

Lidé, kteří dnes pracují, mají moderní stroje, jezdí po opravených a nových silnicích, bydlí v udržovaných domech. To všechno je dědictví po minulých generacích. Privatizace podle V. Klause a Koženého toto dědictví vytunelovala. Místo, aby se tyto hodnoty dostaly do penzijního fondu, byly zkrátka rozkradeny. Důchod 6000 Kčs býval skoro luxusní, za 6000 Kč je už těžké přežít. Mladá generace má ovšem povinnost, tu předchozí živit, kdyby tu nebyla, neměli by ani práci ani bydlení.

jm0 21.3.2008 12:08

Důchod 6000 Kčs býval skoro luxusní

.. no, já jsem taky míval hrubou mzdu 1270,- Kčs ..

Magor Milda 21.3.2008 13:39

Re: Důchod 6000 Kčs býval skoro luxusní

a já začínal 1957 s 1300 Kčs, v r. 1968 to už bylo 2400 , jako hotový inženýr. Můj švakr se sice nestačil ani vyučit, ale šel do Karviné a měl 3500 bez prémií. Sestra si ze mně dělala srandu, na co jsem tolik let studoval?

Honza z podhůří 21.3.2008 15:05

Re: Re: Re: důchody

si děláte legraci, s těma opravenýma silnicema a udržovanými domy jako dědictví po minulých generacích, ne?

Magor Milda 21.3.2008 16:10

Re: Re: Re: Re: důchody

no, jak kde, za totáče se vše zdemolovalo až na hranice únosnosti, ještě pět let KSČ(M) tak to můžeme zbourat kompletně. Za posledních 19 roků se to hnulo zase pozitivním směrem, vzpomeňte si třeba na Písek 1988 a srovnejte s dneškem. V Praze je alespoň střed města zase opraven, co se dnes staví, je o hodně lepší, než to, co nám dokázala zorganizovat Strana a Vláda. Optimismus je oprávněný. Přes všechny špatné podmínky, dnes už téměř vyhynulá buržoasie nám před 60 lety zanechala (nedobrovolně) tolik majetku, že se z toho totáč uživil 41 let. I když mnohé z toho, co bylo za totáče vybudováno, je rozkradeno, dnes jde ekonomika zase nahoru. Jenom na důchodce se nechce nikdo ohlížet, těm se jenom naslibuje a potom hodí ohryzanou kost ze stolu.

Adolf 21.3.2008 17:56

Re: Re: Re: Re: Re: důchody

Asi proto,ze dnesni duchodci jenom budovali socialismus....

ben 21.3.2008 23:41

Re: Re: Re: důchody

Tohle je blábol chovance ústavu.

Ludva 21.3.2008 13:57

Re: důchody

Jasně, máte pravdu. Neexistuje žádný jistý způsob, jak se zabezpečit na stáří. Můžeme pouze věřit mladší generaci, že se o nás postará, jako jsme se postarali my o své rodiče. Chudé společnosti na hranici přežití se museli starých lidí zbavovat, aby přežili. Ten stav může opět nastat.

SelskyRozum 21.3.2008 16:16

Re: Re: důchody

Starý indián, když už byl malé společnosti na obtíž, býval tak moudrý, že odcházel pryč umřít osamocen do prérie.

Ludva 22.3.2008 9:07

Re: Re: Re: důchody

Na Sibiři je škrtili nebo rozpárali břicho. Píše to mimo jiné Eskymo Welzl.

Harazim Kejhák, filantrop 23.3.2008 20:43

Re: Re: Re: Re: důchody

máme přece krásnou komunistickou říkánku pro pionýry:

Dědeček a babička, ujídaj´nám chlebíčka.

Kdo už  nepracuje, ať nejí!

Kočka 21.3.2008 10:42

Důchodové spoření

Je to sice lákavé, také trochu spořím, ale ne moc, protože, když jak se zde správně píše nemohu ovlivnit, co se s mými penězi děje a také, kdyby se mi to nelíbilo, tak nemohu vybrat dříve než mi bude 60, jinak přijdu o státní příplatek. Tak to si mohu raději spořit jinak, podle mých představ. Raději koupit něco, co budu moci zase prodat. Stát chce naše peníze, ale nezajistí abych o ně úplně nepřišla. Oni myslí, že jsme všichni hlupáci, možná ano, ale ne tak jak si myslí oni.

SelskyRozum 21.3.2008 16:11

Re: Důchodové spoření

Souhlasím s Kočkou. Jako jedna z mála pochopila rychle, co Kiyosaki radí.

petrph 21.3.2008 10:20

nejen podnikat ale i vydělávat miliony

Ono jaksi, když někdo podniká "v malém", jako majitel malého obchůdku, opravář, zedník, ale třeba i jako programátor, účetní, atd atd ..tak ten jeho příjem není horentní, aby mu úspory v důchodu vydržely na celý zbytek života , stejně si připlácí na důchodové pojištění. TAkže kde je rozdíl ? A v době vrcholící (nebo teprve začínající?) světové krize jak akciového tak hypotečního trhu radit spekulovat , aby si lidi zajistili stabilní příjmy na stáří je fakt pro silný nervy. I když to sem tam někomu výjde...

Kadrec 21.3.2008 11:53

Re: nejen podnikat ale i vydělávat miliony

četl jste to? tam se přece více méně odrazuje od spekulativní investice. a jako rada na zajištění klidné budoucnosti je uvedeno investování do "aktiv nesoucích pasivní příjmy"

ok 21.3.2008 9:12

podstata věci

Zábavné na článku je to, že autor principy té knihy zjevně nepochopil. V té knize jde o jiný princip, než o kterém autor článku hovoří.

clay 21.3.2008 10:19

Re: podstata věci

tak on se minimálně pokusil...;-)....ale "Podstata věci" znělo mnohoslibně

Hawk 21.3.2008 8:37

Hezký...

1. Jsou (nebo budou) české důchodové programy podstatně spolehlivější než americké, takže si můžeme dovolit ignorovat americká varování z úst Kiyosakiho? Historie transformace české ekonomiky vůbec nesvědčí o tom, že máme naše vůdce odborně schopnější a morálně spolehlivější.

Takže občánku český, právě ti bylo na plnou hubu řečeno, jak to s tím důchodovým spořením vlastně je ...Tunel těžko uhlídáš 

Honza z podhůří 21.3.2008 15:01

Re: Hezký...

Je to tak - sice důchodově spořím, ale s vědomím, že zatím se ještě nikdy v historii této země nestalo, že by někde vydržely peníze 30 let.

Nový 21.3.2008 6:55

těžko srovnatelné

Nevím, jaké částky  spoří  Američaná, ale těch  našich   1500 Kč je  určitě  málo.  A to i kdyby  ekonomika  stále   jela   naplno.  Což, logicky,  nemůže trvat  věčně.

Jinak je ten pricncip dobrý. Hlavně se mi líbí, že  na něm  neprofitují  nemakačenkové, ( když pominu dozorčí rady finančních  ústavů) což je  v  Evropě  nevídaná věc.

R 21.3.2008 2:58

důchodové spoření.

Já jsem zase slyšel, že Kiyosaki se několikrát pokoušel živit investováním, ale vždy zkrachoval. Teprve když začal prodávat své knihy, zbohatl.  To ale neznamená, že jeho knihy jsou škvár. Co se týká našeho důchodového spoření, konkrétně životního pojištění a penzijního připojištění, bude asi problém v tom, že je nadstaveno většinou hodně nízko, na průměrný plat 5 - 10 tisíc, zatímco nyní je průměrný plat přes 20 tisíc a v době, kdy tito lidé půjdou do důchodu, bude průměrný plat  ještě podstatně vyšší. Sice minimálně životní pojištění lze automaticky valorizovat podle inflace, ale i tak to nemusí být dost.

Kiri 21.3.2008 8:08

Re: důchodové spoření.

Tak já jsem tedy nic neslyšel, ale mám doma všechny jeho knížky řádně přečteny. Kiyosaki odešel "do důchodu ve 47 a ne 40-ti letech, jak se píše v článku. Odešel neskutečně bohat, aby se mohl věnovat psaní knih a výuce lidí. Tak až budete zase něco slyšet, tak to netrubte do světa, pokud si to neověříte.