17.5.2024 | Svátek má Aneta


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 17.4.2024 11:31

Ano, přesně tak to je. Já jsem sluneční baterkou poháněl kazeťák v létě už před 40 lety. Ale nikdy by mě nenapadla taková blbost, jako že s tím budu nabíjet přes noc elektromobil. Je až neuvěřitelné, kolik pitomců tomu věří. ;-D

V. Kolman 17.4.2024 11:56

Zkuste LFV (lunární fotovoltaiku) Langere;-D;-D;-D

R. Langer 17.4.2024 15:24

Tu dělali ve Španělsku. V noci lehce přisvětlovali. ;-)

V. Kolman 17.4.2024 12:05

Odpůrci OZE ostrovních systémů buď odebírají proud z distribuční sítě ČEZu a jiných dodavatelů el. energie, nebo svítí petrolejkou a perou na valše.

S vaší druhou větou pane Kaucký bezvýhradně souhlasím.:-):-):-)

V mládí jsme říkali: "Každý svý, jako psi"!!!!!!

J. Majzlík 17.4.2024 10:17

Počátek instalace a chodu FVE a VE je potřebné hledat a najít na dýmajících uhelných haldách a na povrchových dolech kdesi na opačném konci planety, tedy tam, kde se tyto zdroje EE vyrábí.

Zásadním kritériem hodnocení užitečnosti náhodných zdrojů EE je poměr energie, která byla za celou dobu jejich provozu dodána do veřejné sítě ku souhrnnému vyčíslení spotřeby všech položek, které musely být vynaloženy na jejich výstavbu, provoz a jejich likvidaci. Vše vyhodnoceno v jednotkách energie, nikoliv instalovaného výkonu nebo v měnových jednotkách.

J. Kostelanský 17.4.2024 6:55

Dotace do elektrovozů a obnovitelných zdrojů jsou teď již zbytečné a kontraproduktivní. Zbytečně deformují ceny a a paradoxně udržují vysoké ceny vstupů. Zkušenosti totiž ukazují (v Číně, Německu), že odstraněním dotací se zostří konkurenční boj, což ústí do ceny nižších než byly předtím po zohlednění dotací.

S čím souhlasit v článku ale nemohu, je přirovnávat mikrozdroje OZE vs. velcí výrobci energie k drobným ševcům vs. Baťa. Je to nesmysl, protože ti ševci vyráběli boty primárně proto, aby je mohli někomu prodávat, byl to jejich byznys. Naproti tomu mikrozdroje OZE (zejména na střechách domů, fabrik, farem atd.) slouží primárně k částečnému pokrytí vlastních potřeb elektřiny. U mikrozdrojů je elektřina oproštěna od poplatků za distribuci elektřiny, není v ní zahrnut zisk velkovýrobce elektřiny a některé další položky. Proto je efektivnost a rentabilita u mikrovýrobců elektřiny zcela jinde než u firem provozujících velké solární farmy za účelem dalšího prodeje elektřiny. Mikrovýrobci elektřiny pro vlastní spotřebu jsou zkrátka mnohem efektivnější než její velkovýrobci. I proto by dotace na velké solární farmy měli být zcela zrušeny. Když se někdo rozhodne vydělávat peníze tímhle způsobem, tak ať to delá bez státní podpory.

Podpoře mikrovýrobců elektřiny v nějaké omezené formě bych se ale nebránil. Nemusely by to být právě přímé dotace na pořízení technologie nebo dotování výkupních cen. Jsou i jiné formy - znížení DPH pro nepodnikatele, rychlejší možnost odpisů u firem nebo poskytování státních záruk, což by přispělo k snížení úrokových sazeb.

Mikrovýrobci elektřiny jsou budoucností energetiky. Zvláště v kombinaci s příštími generacemi levných baterií. Každý týden se v tomhle směru dějí věci: minulý týden firma BYD or CATL (nevím přesně která z nich, ale to je nepodstatné, obě patří mezi největší výrobce baterií) ohlásila baterii, která zvládne až 15 000 nabíjech a vybíjecích cyklů a v průběhu prvních 5 let výrobce garantuje nulový pokles její kapacity.

J. Kostelanský 17.4.2024 6:56

Kombinace levné fotovoltaiky a levných baterií umožní menším subjektům alespoň půl roku v roce být ve výrobě elektřiny soběstačnými. Nadbytečnou elektřinu vyrobenou přes den si uskladní do baterie, aby i v noci subjekt měl dostatek elektřiny. Při správně určené velikosti baterie si subjekt vystačí s elektřinou i při horším počasí přes den a bude mít elektřinu i pro provoz svých elektrovozů.

Nákup elektřiny zvenčí, tedy od velkovýrobců pak bude jen doplňkovým řešením.

Na závět opět zdůrazním, že OZE nejsou o filosofii "buď veškerou energii vyrábět z OZE, a to hned, bez ohledu na náklady". Podstatou OZE je vyrábět energii primárně v místech spotřeby, a jen ten rozdíl mezi výrobou a spotřebou dorovnávat pomocí fosilních a jaderných paliv.

M. Kocián 17.4.2024 7:46

Vzhledem k tomu, že velká část poplatků za elektřinu jsou konstantní náklady, tedy nezávislé na odběru, zase tolik neušetří. Zvlášť při dost velkých investicí do toho, co popisujete.

V. Kolman 17.4.2024 12:47

Proto, pokud to jde a je to i finančně rozumné, přejít na ostrovní systém a odstřihnout se od poplatků "za velikost jističe" "zelenou (distributorem předodávanou) energii" a podobných fixních poplatků.

J. Jurax 17.4.2024 17:34

To pokud to jde a je to i finančně rozumné je zde podstatné. Technicky to jistě jde, finančně rozumné to obvykle není.

J. Nevrkla 17.4.2024 7:47

To můžete aplikovat možná na individuální spotřebitele, kteří doma koukají na televizi a vaří si kafe. Ale pak je tu průmysl a velkospotřebitelé, kteří s drahými energiemi nejsou konkurenceschopní a budou krachovat, lide ztratí obživu a upadnou do bídy. To je zásadní problém. Ideologie, které nepočítají a neřeší efektivnost, jsou odsouzený ke zkáze.

V. Kolman 17.4.2024 8:00

Nejsem silnoproudař - to předesílám.

U velkospotřebitelů el. energie v krajině bez husté obytné zástavby by mohly stát elektrárny přímo (poblíž) velkospotřebitele=průmyslu . Snížily by se tím ztráty energie při přenosu na větší vzdálenosti (poplatek za distribuci) a také by kleslo "zadrátování" krajiny.

Kde má tento (laický) nápad (z hlediska fyziky) chybu???

R. Langer 17.4.2024 11:32

No, je vidět, že tomu moc nerozumíte. :-(

V. Kolman 17.4.2024 12:19

Předeslal jsem, že NEJSEM SILNOPROUDAŘ, nahlížím na tuto problematiku pohledem slaboproudaře. Od vás p. Langere bych místo odsuzování a mrzoutského prskání očekával, že dodáte nějaká rozumná fakta. To ale asi nemáte ve zvyku, nebo "tomu" také moc nerozumíte;-D;-D;-D

L. Novák 17.4.2024 12:25

Ty jenom žvaníš nesmysly pořád dokola. Škoda času...Rv!!

J. Kostelanský 17.4.2024 17:23

No konečně. Už jenom "expert na všechno" alias Brouk Pytlík alias L. Novák tady chyběl...;-D

J. Nevrkla 17.4.2024 11:49

Má to zásadní chybu. Nepočítáte peníze, kolik by to stálo, kolik by stála kWh, jestli je to levnější řešení než jiná. Pokud ne, tak jen plýtváte penězi a zákonitě chudnete, nemůžete se prosadit v konkurenci, o nákladově drahé produkty nebude mít zákazník zájem atd.

P. Holub 17.4.2024 8:49

A co se vrátit na stromy? A nepotřebujeme FV vůbec...

O. Kaucký 17.4.2024 11:01

Tam nejspíš skončíme.;-D

M. Novák 17.4.2024 20:45

To je cílem zelené katastrofy a jejího zdejšího věrozvěsta Rady. Drobné vedlejší následky jako smrt 99.9% lidí se přehlížejí.

R. Tichý 17.4.2024 18:12

Zdatne jste prevzal stafetu po zelenem lhari Radovi.

Neexistuje levna fotovoltaika, levna baterie. Cely system OZE je zalozen jen a pouze na penezich odklonenych od chudych k bohatym a na ponechani hnusu z vyroby elektriny mimo uzemi EU. Nema to zadnou souvislost s ochranou planety a uz vubec ne s fyzikou.

J. Kostelanský 17.4.2024 7:02

Já bych ty velké výrobce mikrovýrobce elektřiny přirovnal k firmám, které i u nás realizovaly některé činnosti přes velké sálové počítače - např. mzdy. Systém byl takový, že podnik, který neměl velký sálový počítač, si na nějakou dobu pronajal výkon počítače i s jeho obsluhou. A zpět pak dostal zpracovaný a vytisknutý soubor - např. mzdy.

Tento systém byl postupně nahrazen systémem osobních počítačů a notebooků. V nich má každá jednotka svůj vlastní počítač. Je to komfortnější, rychlejší a levnější než ten původní systém.

V. Kolman 17.4.2024 7:50

V 99% s vašimi názory p. Kostelanský nesouhlasím. Tento příspěvek je 1% výjimkou:-):-):-)

J. Ganaur 17.4.2024 8:00

Ani to ne, protože tenhle příměr zásadně nesedí.Výkon malých PC šel nebetyčně nahoru, pracují kdykoliv a výstup se dá uskladnit!:-)OZE jen jako ostrovní a na vlastní náklady!!!;-€Jediná jejich výhoda je, že je RuSSonáckové všechny najednou nerozmlátí.....:-/

O. Kaucký 17.4.2024 11:00

Solární panely jsou nejlevnější z Číny a to je další váš nepřítel, který kamarádí s vaším úplně největším nepřítelem. Tak jak z toho ven?

R. Langer 17.4.2024 11:34

Ony se dnes už ani prakticky nikde jinde nevyrábí. Co myslíte, jak se vyrábí křemík? ;-)

V. Kolman 17.4.2024 12:54

V Rožnově by mohli vyprávět.........

L. Žaloudek 17.4.2024 8:27

Mikrozdroje sice znamenají obrovské náklady na systémovou zmenu infrastruktury, ale budiž. Co však je tragédie, je zaručený výkup, respektive dokonce náhrada za nevýkup. To už se fakt všichni zbláznili? Nejdřív jim zaplatíme dotace na výstavbu OZE a pak za to, že jejich elektřinu nikdo nechce?

R. Konečný 17.4.2024 7:30

Za posledních 5 let jsem četl minimálně deset takových oznámení ohledně nových převratných všeposkytujících bateriích. Kupodivu na trhu žádná taková není.

J. Ganaur 17.4.2024 8:02

A ani nebude!Jen my budeme mít hlad a zimu.;-€