31.5.2024 | Svátek má Kamila


Diskuse k článku

SOFTWARE: Přes co nejede vlak

Roku 2022 se Dolnoslezské dráhy, firma provozující vlaky u našich severních sousedů, obrátily na hackerskou skupinu Dragon Sector s dost netypickým dotazem: vlaky se nám začaly chovat divně. Dragon Sector jsou tzv. „bílé klobouky“, které se specializují na prevenci a boj proti ilegálnímu hackingu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 19.12.2023 13:00

Závěrečný odstavec Kechlibarova článku: "... Toto je oblast těžce zanedbaná legislativou, a vzniklé vakuum využívá kdejaký šestákový grázl s titulem MBA. Bohužel je to zároveň ilustrace toho, proč se časem každé průmyslové odvětví zaplevelí tunou různých regulací a podregulací, často dost pitomě napsaných a těžkorukých: protože určitý typ lidí nevynechá žádnou příležitost zachovat se k ostatním jako naprostá hovada, a nic slabšího než zákon jim v tom nezabrání. Kéž bych tak věděl, co s tím."

Komentář

1. Silné technologie jsou vždy dvousečnou zbraní. 2. Počítejte s tím, že v budoucnosti bude ještě hůř, než je dnes.

Ad 1. Začněme pozitivní zprávou o problému typu "Co by, kdyby". Pokud by snad všichni lidé (na planetě Zemi), například, umožnili přístup ke svým osobním zdravotním údajům, pak by vznikl dostatečně velký soubor a docela přesná základna pro hledání užitečných korelací pro sledování vývoje nemocí. Pak by se dařilo podchytit nemoci v počátečním vývojovém stádiu, kdy jsou nemoci poměrně dobře léčitelné. To byla ta dobrá zpráva!

A ta špatná zpráva? Jakmile se do věci osobních údajů namontují právníci, pak ten pozitivní dopad určitě nenastane. Proč? Lidé ze strachu ze zneužití svých osobních údajů takové informace raději neposkytnou. Právníci zákazníky vyzbrojí patřičnými paragrafy - a konec.

Ad 2. Vývoj užitečného lidského poznání se tak může zastavit, kvůli několika málo nezodpovědným jedincům. Ano, bude nutně hůř.

Takže klíčovým problémem je problémem řízení lidské společnosti, nikoliv problémy technologické. Někdy to řešení technologických problémů sice trvá dost dlouho, ale ty problémy řešitelné jsou - viz inspirující pořad "Impossible Engineering", který běží v televizi. Poslední velmi zajímavý pořad (z pohledu inženýra), který jsem viděl, bylo nasouvání dalšího ochranného sarkofágu na atomovou elektrárnu Černobyl.

M. Pivoda 19.12.2023 13:06

Komentář/poznámka č. 3, ohledně Kechlibarem zmíněného titulu MBA?

Jen obecně: Vězte, že čím vyšší titul, tím větší lidský darebák se za tím titulem může skrývat. Někdy dokonce je to osoba i s titulem "Jeho Magnificence".

Takže klíčovým problémem je problém v oboru řízení.

Poznámka osobní

Kdysi dávno jsem získal vědecký titul v oboru Teorie řízení.