29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

RŮST: Co ho brzdí

Český hrubý domácí produkt v letošním druhém čtvrtletí meziročně vzrostl o 3,7 procenta, a ve srovnání s předchozím čtvrtletím pak stoupl o 0,5 procenta. To je vynikající zpráva, kterých není nikdy dost, a kterou oznámil Český statistický úřad.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Hančar 5.9.2022 7:19

Já osobně žádný růst nepotřebuji, jsem spokojený s tím, co je. Nostalgicky vzpomínám na tu pohodu před nástupem globalizace. Růst potřebují k pohonu stroje nekonečného zadlužování ti, co se sami pasovali na elitu lidstva. Geronti typu NWO, Greendeal, Aspen, Black rock a podobně. Jsou to švábi vedení Švábem. Ale zdá se, že to přepískli a teď kopou kolem sebe, kdo jim dá ránu z milosti?

P. Diviš 5.9.2022 9:19

Růst znamená, že se zítra budete mít o trochu lépe než dnes. Rozhodně lepší perspektiva, než stagnace nebo dokonce pokles.

L. Novák 5.9.2022 15:20

V současné době to spíš vypadá, že se jen o tolik méně budeme mít hůř. ;-)

V. Němec 5.9.2022 6:46

První odstavec byl pro mě vtipem pro tento den.

O. Seliger 5.9.2022 6:41

HDP je takový fetiš šašků z vršku. Nikdo si za něj nic nekoupí. Ba naopak tím jak vlády občanstvo zadlužují, ničí hodnotu jejich úspor, zvyšují důchody a mzdy tím roste i ukazatel HDP. Je to takové perpetuum vyspěle zadlužených států. Z dluhové únie by měli být automaticky vylučovány státy, jejichž vlády totálně selhávají v zajištění vnitřní bezpečnosti občanstva a překračují vstupní parametry zadlužování občanstva,

R. Langer 5.9.2022 7:01

Přesně! To je přesně ten případ, kdy se ta slavná "německá ekonomika" podle HDP hodnotí jako 3x efektivnější, než ta naše. To je naprostá zhovadilost. Až budeme mít stejné platy jako v tom Německu, bude naše HDP úplně stejné, ale pochybuji, že německý soustružník vytočí 3x tolik kusů, jako ten náš, nebo že německý pekař upeče za stejnou dobu 3x tolik rohlíků.

Tyhle blbosti možná platí na hloupá děcka, mě ať tím ale nekrmí... ;-€

P. Diviš 5.9.2022 9:23

Německý soustružník vytočí ± stejně kusů jako český, ale německý obchodník ty kusy prodá přibližně 3x dráž. A v tom to je! :-P

Pokud ovšem ještě někdo něco soustruží, což za chvíli, vinou EUnijních předpisů, bude prakticky nemožné.

R. Langer 5.9.2022 12:07

Ano, je to totiž dáno tou 3x větší výplatou, nikoliv nějakou zázračnou trojnásobnou "efektivitou" germánského nadčlověka, jak se nám to tady u nás snaží nakukat. ;-)

V. Němec 5.9.2022 14:15

Ona se ta produktivita Germána počítá z HDP, no a ten jim tvoříme my v montovnách germánských firem.

Totaleinsatz, ale do práce můžeme jezdit MHD.

J. Majzlík 5.9.2022 17:09

Pouze opisuji od mnoha diskutujících na NP a jinde: HDP nemůže být považován za spravedlivou a srovnávací míru ekonomického úspěchu rozvinutých a méně rozvinutých zemí. V chudších zemích se mnoho výrobních aktivit realizuje mimo řádnou evidenci. Na př. kovář, tesař, zedník a pod.

si tam vzájemně vypomáhají a HDP jako pojem jim nic neříká.

J. Majzlík 5.9.2022 17:09

Pouze opisuji od mnoha diskutujících na NP a jinde: HDP nemůže být považován za spravedlivou a srovnávací míru ekonomického úspěchu rozvinutých a méně rozvinutých zemí. V chudších zemích se mnoho výrobních aktivit realizuje mimo řádnou evidenci. Na př. kovář, tesař, zedník a pod.

si tam vzájemně vypomáhají a HDP jako pojem jim nic neříká.

J. Vorlický 5.9.2022 9:28

Jsem také skeptický vůči informacím jako HDP.

Jenže, co se týče výkonu a efektivity ekonomiky, nejde jen o to, kolik čeho kdo vytočí nebo upeče. Jde o to, jak se to použije, nebo prodá. Tady se pan Langer, stejně jako celá řada jiných lidí, zasekla v mentalitě z dob minulých, kdy ekonomika byla posuzována podle tun oceli nebo uhlí.

Porovnejte třeba budování a stav silnic a jejich značení - a chování policie v SRN a u nás. I v tom je efektivita ekonomiky, státu. To se myslím v HDP neuvádí.

R. Langer 5.9.2022 12:12

Naše efektivita ekonomiky je v několikanásobně lepším stavu, než ta Green Dealem a OZE zdegenerovaná německá. A brzy se to ukáže, v plné kráse! :-P

T. Novy 5.9.2022 15:02

Moc bych na to nesázel. Němec je zvyklý makat, držet ústa a krok. Ti se z toho dostanou. U nás tak budeme držkovat a koukat jak se to sype.

Mentalita je mentalita.

R. Meišner 5.9.2022 6:37

autor je komik ---to už jede Nord Stream na 100 procent? pokud ne, tak za několik měsíců jde do kopru všechno. no, aspoň pak nebude možno číst tyto bláboly.

R. Langer 5.9.2022 6:25

Byrokracie omezila podnikání za kovidu, za nadšeného přizvukování opozice. To, co bude omezovat podnikání teď už ale byrokracie nebude. To bude bankrot. :-P

J. Ošlejšek 5.9.2022 5:55

Škoda času věnovaného tomuto blábolu...

P. Hatina 5.9.2022 3:54

Bohužel, v tomto je pan Pánek nemístný až naivní optimista a obhájce své, Fialové vlády.

Především, k žádné stabilizaci cen energií nedochází, a "jeho vláda " to už nezařídí vůbec. Takže spousta frem, pokud ke své činnosti potřebují hodně energie (což jsou kupodivu ty firmy co něco produkují), brzo zkrachují.

Pak pan Pánek chválí svou vládu za to že zrušila EET. On to totiž skutečně babišovský nesmysl byl, jenže a právě proto už ho Babíšova vláda fakticky zastavila už předtím, a nikdo už ho nepoužíval,

A o plnění dalších slibů co dává každá pravicová vláda - jako zjednodušení daňových přiznání nebo digitalizace státní správy, si může nechat jen zdát. Na to přece Fialova vláda nemá čas, když teď bojuje s proruskými agenty a jejich drzými požadavky..;-D

T. Veselý 5.9.2022 1:57

Pánek zajásal jako Jasánek...:-P

M. Šejna 5.9.2022 0:59

Tak se Pánek pochlubil úspěchem Fialovy vlády a já Pánkovi připomenu, že ve 2.kvartálu roku 2021 rostla Česká ekonomika dokonce o 8,2 procenta, takže těch letošních 3,7 procenta zas taková sláva není.

Ale já chápu, že loni to bylo navzdory Babišovi, zatímco letos je to díky Fialovi. ;-D

B. Bublina2 5.9.2022 7:31

..hezké zhodnocení Jasánkova článečku..;-DR^