25.4.2024 | Svátek má Marek


RŮST: Co ho brzdí

5.9.2022

Český hrubý domácí produkt v letošním druhém čtvrtletí meziročně vzrostl o 3,7 procenta, a ve srovnání s předchozím čtvrtletím pak stoupl o 0,5 procenta. To je vynikající zpráva, kterých není nikdy dost, a kterou oznámil Český statistický úřad.

To je jasným důkazem toho, že česká ekonomika na tom není špatně. I ekonomové potvrzují, že vzhledem k současné vysoké inflaci a dalším nynějším problémům se jedná o velmi solidní výsledek. A je to také důkazem toho, že si současná vláda premiéra Petra Fialy nevede zase tak špatně, jak ji mnozí škarohlídi předpovídali. Je pravdou, že tento růst z velké části táhnou investice do nových přístrojů a moderních technologií, které mnohé firmy odkládaly kvůli covidu, ale i to je dobré znamení. Znamená to, že podnikatelé věří v úspěšnou budoucnost a proto investují.

Nyní samozřejmě nesmíme usnout na vavřínech, protože je stále co zlepšovat. Klíčem k dalšímu a většímu růstu české ekonomiky je stabilizace cen energií, což se už naštěstí rovněž děje. Poslední zprávy hovoří o tom, že ceny elektřiny a plynu strmě klesly.

Důležitým úkolem vlády je také celkové zatraktivnění podnikatelského prostředí, což je rovněž cestou k pokračování hospodářského růstu. První krok už byl učiněn, když Poslanecká sněmovna v prvním čtení schválila zrušení babišovského nesmyslu Elektronické evidence tržeb. Ta byla k ničemu, nepřinesla státu žádný prospěch, akorát sloužila jako nástroj k byrokratické šikaně podnikatelů a zavinila konec řádově tisíců živnostníků.

Na řadu také musí přijít další opatření, například zjednodušení daňových přiznání nebo digitalizace státní správy, které usnadní podnikatelům komunikaci se státní správou a ulehčí jim v papírování.

Výraznou pomocí pro podnikatele by také bylo zvýšení limitu pro povinnou registraci k odvádění Daně z přidané hodnoty (DPH) z jednoho milionu na dva miliony korun a tato hodnota by měla být zároveň sjednocena s limitem pro uplatnění výdajových paušálů, který výrazně snižuje živnostníkům administrativní zátěž, a jehož hranice by měla být též navýšena na dva miliony korun. Toto opatření je rovněž ve vládním prohlášení a podporuje jej i Hospodářská komora České republiky. Doufejme tedy, že Parlament jej brzy schválí.

Autor je středočeský krajský zastupitel za ODS,