29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

RUSKO: Ekonomika a vítězství V.V. Putina

Napsat dnes cokoli neutrálního (tj. nikoli a priori negativního) o Rusku, natož o prezidentu Putinovi, znamená, že má člověk velkou šanci na to, aby byl hned označen za agenta Kremlu či jeho komentář za fake news.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Chládek 24.3.2018 6:38

IVK je stejně pobliózní spolek jako spolčení hlupců na hradě. A všichni dohromady kopou za zájmy pana Kellnera v Rusku a v Číně. Absolutní souhlas s p. Rychetským....

P. Rada 24.3.2018 8:39

Re:

Je zřejmě pravda, že Rusku tradičně spíše svědčí tvrdá ruka jednoho centra jak uvolněnost kdy se šance těžit ze surovinové podstaty chopí několika násobný počet mezisebou sočících "zlatokopů". V tomto smyslu asi Putin opravdu zemi prospěl.

Také IVK ale přiznává, že podstatou ekonomiky Ruska je vývoz surovin a já dodávám že tedy nikoliv něčeho s vysokou přidanou hodnotou. Problém "západu" tkví naopak už v hlubokém nedostatku surovin a tak ekonomické srovnání vychází na podkladě takto pokřiveného zrcadla dost nekorektně.

Zkusme si tedy položit otázku kde by asi tak Rusko eknomicky bylo, pokud by mělo podobnou surovinovou základnu jak třeba EU?

Za závažný nedostatek v hodnocení ale mám, že jednu významnou "rozvojovou" okolnost kterou autor nezminuje vůbec. Tím vývoj infekce HIV v této zemi jakkoliv sám Putin za toto přímo nemůže a tak to volby zřejmě neovlivnilo. Problém je nejen v zatím nezadržitelné progresi této nemoci ale také v cílové skupině relativně nejproduktivnějšího obyvatelstva. To jsou sice tragické okolnosti s potenciálně velmi vážným dopadem - ale kdo je nezvažuje - znevažuje svou ráci.

https://zpravy.idnes.cz/rusko-hiv-aids-0pf-/zahranicni.aspx?c=A170222_174816_zahranicni_aha