2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Zajištění energetických potřeb mi dělá starost

Členka Národní ekonomické rady vlády Ilona Švihlíková považuje za kuriózní, že EU se v energetice chce spoléhat i na zdroje, které ještě neexistují. Green Deal je podle ní experiment, který připomíná známé komunistické heslo „poručíme větru dešti“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Novák 13.7.2021 13:09

Nebylo.

Byl to jeden verš v jedné nepříliš chytré písničce. Údajně ji snad složil Václav Čtvrtek, než se pustil do rozumnějších věcí, jako O Loupežníku Rumcajsovi.

R. Langer 13.7.2021 13:54

"Komunistické heslo „poručíme větru, dešti, kdy má pršet a kdy vát“ pochází z Písničky mladých budovatelů, jejíž text je připisován Václavu Čtvrtkovi, hudba Aloisu Paloučkovi."

BYLO to komunistické heslo!

L. Novák 13.7.2021 16:09

;-D R^

D. Polanský 13.7.2021 6:51

Je vůbec zajímavé, že kdysi byl bez problémů kůň nahrazen párou, ta pak benzínem nebo naftou, a teď probíhá více méně revolučně nahrazování předchozího elektřinou. Ovšem k tomu nejsou potřeba žádná hnutí ani nátlaky. Rozhodne nakonec, jako vždy, efektivnost.

V. Šedivý 13.7.2021 7:33

Kdyby rozhodovala efektivnost, má pár elektromobilů pošta a jinak po nich pes neštěkne.

P. Rada 13.7.2021 7:58

Pane Šedivý "štěkat" na elektromobilitu můžete. Ta je ale rozhodně leckde na postupu v kterém bude pokračovat. Dominantní přepravní zátěž odvádějí přeci v městských aglomeracích (cca 50% populace světa) elektromotory pohánějící vlaky, metra, tramvaje, trolejbusy... až elektrokoloběžky, prkýnka...

Pokud Vá ale jde jen o hluboce neudržitelnou ale leckde zatím převažující formu městské osobní automobilové fosilně hnané mobility, tak zavádějící je její nahrazování jen elektromotorem pod kapotou a baterií místo nádrže.

Elektromotor má sice už s principu násobnou efektivitu transformace akumulované na energie na pohybovou, minimální imise a možnost rekuperae - ale naopak může vést zlomek naakumulované energie. Jinak má celek prakticky stejné nároky na prostor a tak mu zůstává omezené pole aplikací. Jak ta "pošta" - kterou se s elektovozíky rozvážely zásilky k vlakům už před více jak půlstoletím.

J. Lukavsky 13.7.2021 8:36

"Elektromotor má sice už s principu násobnou efektivitu" ovšem za přepokladu, že elektřina vzniká v zásuvce a. Pokud odečtete ztráty při výrobě, vedení, skladování ... tak docela pochybuji, že je efektivnější. J.L. end

L. Novák 13.7.2021 12:51

Tuhle ZJEVNOU LEŽ tady dementní ;-O gretén "Rada" opakuje stále dokola...

R. Langer 13.7.2021 9:01

A zase ten prolhaný technický analfabet lže, až se mu od huby práší, hovado jedno! ;-€

V. Šedivý 13.7.2021 11:15

V trolejbusech ani metru nikdo nic nenahrazuje, tam se používá elektřina od samého začátku.

A v autech dochází k růstu podílu elektromobilů jen následkem masivních dotací na pořízení i provoz, doplněných iracionálními výhodami (parkování, rakouské limity). S ekonomikou to nemá nic společného, v tržních podmínkách je elektromotor napájený z akumulátoru pro silniční vozidlo naprostý nesmysl, který nikdo soudný nebude provozovat.

P. Rada 13.7.2021 7:34

Ano rozhoduje efektivnost ale komplexně pojatá - tedy i v čase. Takto i dlouhodobé dopady.

P. Dvořák 13.7.2021 7:48

Rado, strč si do brusele svoji "efektivnost ale komplexně pojatou", když žádná neexistuje a elektromobily musí být dotovány z peněz ukradených těm, kteří něco dělají. Efektivnost celého Grean dealu je naprosto stejná.

V tom je ta komplexnost. Jedněm všechno ukrást a nacpat to do do šílených projektů těch, kteří nikdy nic efektivního ani funkčního nevymysleli.

P. Rada 13.7.2021 8:00

Ano lidé žijí obecně na enormí fosilní dluh.

..."V tom je ta komplexnost. Jedněm všechno ukrást .... nic efektivního ani funkčního nevymysleli"....

P. Dvořák 13.7.2021 8:35

Teď jste (ne po prvé) ukázal, jak se dá původní větě dát zcela opačný smysl a vypustit nesmysl, jako celý Green deal.

Prostě demagog s mozkem rozleptaným zelenou plísní.

R. Langer 13.7.2021 9:03

Ano, "Jedněm všechno ukrást .... nic efektivního ani funkčního nevymysleli"....".

To jste celí vy, Zelení bolševici, našel ses dobře, prolhanče. ;-D

D. Polanský 13.7.2021 6:47

Celý úspěch kapitalismu je založen na jeho evolučním vývoji. Ovšem mnozí trvale touží po revolučním vývoji, ačkoliv se brání nařčení, že jsou levičáci.

V. Novák 13.7.2021 7:27

Cromwell taky nebyl levičák - a jakou revoluci uskutečnil!

P. Rada 13.7.2021 8:06

Evoluce je o vývoji technologií, transformací, vstahů, diverzifikaci ....

Kdežto kapitalismus je o hromadění (koncentraci) peněz z peněz pro peníze = kapitál.

R. Langer 13.7.2021 9:05

Ano, jako Zelený bolševik evidentně ani netušíš, co je to vůbec kapitalismus, takže musíš jenom lhát a lhát, ubožáku. Styď se, tupý prolhanče. :-P

P. Rada 13.7.2021 6:09

"KURIOZNÍ" - až dokonce geohistoricky zcela anomální - je s nástupem Antropogénu řada jevů na planetě Zemi - které ale Jak Souček tak Švihlíková zcela pomíjejí ačkoliv hrozí až fatálními dopady. Starost ale paradoxně projevují tam, kde zejména ČR v porovnání s okolním světem vykazuje jek neobvyklou energeticckou náročnost tak neobvyklé imise CO2 na obyvatele.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Glob%C3%A1ln%C3%AD_oteplov%C3%A1n%C3%AD#/media/Soubor:Percentage_share_of_global_cumulative_energy-related_carbon_dioxide_emissions_between_1751_and_2012_across_different_regions_CS.svg

https://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=t2020_rd300&plugin=1

https://faktaoklimatu.cz/infografiky/emise-vybrane-staty

Konkrétněji je na celé planetě extrémní vývoj glob teplot, koncentrace CO2 v atmosféře, jeho izotopové složení, obsah aktivního dusíku v biosféře, pokles biodiverzity.... atd. Nejextrémější dopady na "Bezpečný prostor pro lidské aktivity" jsou uvedeny např zde:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Planet%C3%A1rn%C3%AD_meze

Glob teplota která se po celý holocén držela v toleranci +-0.5C se už změnila o 1C a dál roste s gradientem 0.2/desetiletí - zatímco globálně se za i za relativně dramatické proměny nástupu holocénu max tempem 0.02C/dekádu.

https://faktaoklimatu.cz/infografiky/teplota-22000-let

https://faktaoklimatu.cz/infografiky/cykly-koncentrace-co2

Proč takovéto zásadní fatálně nebezpečné jevy pan Souček nereflektuje a starost si dělá hlavně o udržení už tak neobvykle vysoké energetické potřeby je v celé i dnešním příspěvku nedotčenou otázkou.

M. Krátký 13.7.2021 6:29

běž se osprchovat a přebalit a spi dál !!!!!!

P. Rada 13.7.2021 7:32

Máte zřejmě za to, že věcně jsem uvedl vše správně. Tak si "spěte dál".

R. Langer 13.7.2021 9:06

Všechno správně...

Zase lže, podvodník! ;-D

G. Onion 13.7.2021 9:49

Proč by měl Souček brát v potaz, to co blábolí na faktaoklimatu? Kdyby to bral jako argumenty tak by byl stejný idiot jako vy. A upřímně řečeno bohaté stačíte vy se svými hloupými argumenty.

Pořád věříte, že nárůst CO2 je příčina změny klimatu a že za tím nárůstem stojí antropogennost? Četl jste někdy report IPCC, kterým tady tak rád operujete? Asi ne, protože byste musel vědět, že celý text se hemží slůvky.... by mohlo, možná, asi, a dalším podobným výrazivem. Co to znamená to si každý normální člověk domyslí. Hypotéza není důkaz a konsensus neznamená vůbec nic, chytráku.