2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Zajištění energetických potřeb mi dělá starost

Členka Národní ekonomické rady vlády Ilona Švihlíková považuje za kuriózní, že EU se v energetice chce spoléhat i na zdroje, které ještě neexistují. Green Deal je podle ní experiment, který připomíná známé komunistické heslo „poručíme větru dešti“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. David 13.7.2021 8:18

Pan p.Rada opět nezklamal. Je to takový fosilní tlachal na NP, nicméně nic proti názoru. Ale už je s odkazy docela otravný, vždy si selektuje, co mu zapadá do jeho "zelené a uhlíkové ideologie". Jímá vůbec své výdechy přes pytlík hydroxidu sodného, aby nezvyšoval ppm CO2 v atmosféře?

O. Karen 13.7.2021 11:20

Jímá, a plný pytlík pečlivě zakope 3m pod zem.

J. David 13.7.2021 8:03

Bude ještě prča, EU chce od roku 2035 zakázat spalovací motory. Co takhle elektro kamiony (dojezd na nabití s nákladem tak 200 km), elektroarmádní logistika a elektrotanky, a zrušení zdrojů na uhlí a jádra k výrobě elektřiny, to bude vejvar v EU sítích. Pouze OZE a možná něco na plyn a peletky, takže se bude jezdit a dobíjet akumulátory, pouze když sluníčko bude svítit a vánek dout (a nezkolabují EL úložiště). Nějak mi ten Green deal neštymuje logicky ve smyslu "zdravého selského rozumu", kdy všici, mimo EU, na tu hovadinu "hodí bobek" (USA, Čína, Indie, etc.). Mohu se ale mýlit, pokrok pílí vpřed...

P. Rada 13.7.2021 8:12

"Prča" může časem být i v tom, že nebude co vozit - i když dnes se to jerví naprostou nutností.

To "neštymování" logiky postojů EU a zbytku světa podsouváte pokřiveně uměle. Opak je totiž spíše pravdou. Dnes už jde o soulad ale doposud jen s jiným akcentem. Dokládá to IEA jakožto odborná podskupina OECD.

https://www.iea.org/

https://denikreferendum.cz/clanek/32716-rust-spotreby-fosilnich-paliv-musi-ihned-skoncit-uvadi-prelomova-zprava-iea

J. David 13.7.2021 8:25

Opravdu jste nezklamal, zelení zanícenci Vašeho typu jsou nezničitelní. Což takhle vylézt na komín v Tušimicích, a tam se připoutat, to by byl hrdinský čin, ne jalově tlachat na NP.

L. Novák 13.7.2021 12:47

Připoutat ne! Ať ten choromyslný blb "Rada" rovnou skočí dolů! ;-D

M. Šejna 13.7.2021 8:42

Do roku 2035 se má zakázat výroba a prodej NOVÝCH automobilů se spalovacím motorem. Starou škodovku, ve které jezdíte, vám nikdo zakazovat nebude.

Elektro kamiony nejsou žádná vzdálená budoucnost. V Německu už se pro kamiony elektrifikují dálnice. Ty kamiony budou jezdit na baterky jen tam, kde nebudou troleje. Tam, kde budou, pojedou kamiony na přimo dodávanou elektřinu a ještě přitom dobijí baterie.

R. Langer 13.7.2021 8:54

;-D ;-D ;-D

Vy jste dnes opravdu snídal vtipnou kaši...

M. Šejna 13.7.2021 11:44

Vy jste zas zaspal dobu a už dva roky nečetl zprávy:

https://www.mzone.cz/elektrifikovane-kamiony-v-nemecku-uz-realita/

R. Langer 13.7.2021 13:35

Jo, UŽ REALITA. ;-D ;-D ;-D

R. Langer 13.7.2021 13:37

... ale jako vtip je to fakt dobé, prej "realita"... ;-D ;-D ;-D

J. Janotová 13.7.2021 9:16

No, tak to se těším na urychlenou výstavbu dálnic u nás...A hlavně jejich bezproblémový provoz8-o

Starou škodovku mi nikdo zakazovat nebude...A kolik bude spotřební daň z benzinu jako zastaralého a nebezpečného fosilního paliva???

O. Karen 13.7.2021 9:24

A já myslím, že ji natvrdo zakážou. V tý době si to už pirátská svoloč dovolí.

Vemte si vakcíny proti čínské chřipce. Oficiálně dobrovolné, ale už začíná Vojtěch tlačit. Testy budou placené testovaným, ale o povinnosti testu bude rozhodovat on...

J. Janotová 13.7.2021 10:34

Tady s vámi tak zcela nesouhlasím. Proočkování co největšího procenta obyvatel považuji za užitečné, jinak lockdownů těžko zbavíme (další školní rok s distanční výukou považuji za nepřijatelný). Stát to bohužel nedokáže lidem vysvětlit a tak se uchyluje ke značně podpásovému řešení-v tom máte pravdu. Není jediní, Slovensko praktickým znemožněním cestování přes jejich hranice dělá v bleděmodrém totéž. Jak to mají s testy nevím přesně, ale domnívám se, že je mají placené už teď.

O. Karen 13.7.2021 11:01

Problém je, že účinnost vakcín bude asi jako proti chřipce, čili nic moc. Nebude se tolik umírat, ale epidemie bude. Jak to stráví vláda je otázka. Kvůli chřipce také nebývaly lockdowny.

Zavření škol vůbec nebylo nutné, zato bylo relativně laciné. Děti koronavirus nijak zvlášť neogrožuje a patrně ho ani nepřenášejí. Všechny vytrasované nákazy byly z rodiny.

J. Janotová 13.7.2021 12:31

O to právě jde. Budou-li vakcíny schopny zabránit vážnému průběhu (přehlcení nemocnic) tak je snad vše na dobré cestě covid=chřipka. Bude zajímavé sledovat vývoj ve Velké Britanii, jestli zhruba za týden opravdu rozvolní vše.

Souhlas. Jen ta "láce" zavření škol se asi do budoucna doost vymstí. Nechtěla bych si nechat opravovat el.rozvody v bytě od elektrikáře, který se to skoro rok a půl učil z obrazovky:-/

O. Karen 13.7.2021 13:38

Zahlcení nemocnic byla systémová chyba zdravotnictví. Bylo by vhodné to včas vyšetřit - máme prý jedno z nejvyspělejších zdravotnictví, ale současně nejvíc úmrtí na počet případů covid. Zajímavé.

"Máte kašel, bolesti kloubů? Tak nám sem do ordinace proboha nechoďte! Běžte na test, ležte doma a vemte si Paralen."

Jenom se čekalo, až to u určitého procenta přejde do vážného stavu. Podpůrné léky byly sabotovány samotným ministerstvem zdrav. Isoprinosin, Ivermektin - v řadě zemí volně prodejné. O vitamínu D ve veřejnoprávních médiích ani slovo, a to o koronaviru mleli od rána do večera.

Ale problém asi byl i v léčebných postupech v nemocnicích. Chtělo by to vyšetřit.

J. Lukavsky 14.7.2021 9:53

"vakcíny proti čínské chřipce" kdysi dávno, na základce přišel do třídy MUDr., p. učitel vzal seznam žáků a vyvolával, MUDr. nám píchnul vakcinu proti černým neštovicím, později jsme si přinesli lžičky a dostali kapání proti dětské obrně. Nikdo ani nešpitl protože jeden spolužák byl poďobanej po neštovicích a druhej mrzák po obrně. No a dík tomu znásilnění naší svobodné vůle a občanských práv a svobod nás polovina neumřela na neštovice a druhá polovina nepajdá. Stejně tak spoustu dříve běžných nemocí (záškrt, černý kašel, spalničky....) znají dnešní studenti meducíny jen z knížek a filmů. Jak prosté drahý Watsone. J.L. end

J. Janotová 13.7.2021 9:33

Elektroauta a hlavně elektroautobusy jsou zřejmě velmi užitečné v městském provozu, ale mimo město je považuji za "předčasné" řešení, které celému záměru spíš uškodí než pomůže.

M. Šejna 13.7.2021 11:44

https://www.mzone.cz/elektrifikovane-kamiony-v-nemecku-uz-realita/

L. Novák 13.7.2021 12:55

Jo, taky už shořela jedna "městská helikoptéra" na baterky... Každá blbost se musí vyzkoušet a propagovat! V tom má socialistický agitátor Šejna dlouholetou (celoživotní) praxi...:-P

J. Janotová 13.7.2021 12:57

Dík za odkaz. Jo, zkušební provoz beru, a to řešení dobíjení cestou po el. trase je. veelmi chytré. Jenže od zkušebního provozu k masovému nasazení je ještě dlouhá cesta. A podstatné je, kde se vezme dostatek el. energie (kolik má takový velký náklaďák spotřebu?), a dostatečně robustní rozvodná síŤ. Němci to zřejmě chtějí kromě nestabilních OZ řešit plynem. Zdroje také s emisemi. Takže těch otazníků nad elektromobilitou zatím vidím víc než dost

J. David 13.7.2021 9:19

I Vy filuto, troleje na Autobahnech. Kdo to bude napájet (z OZE), a co třeba kláďáci v lese v chotárech? Příkon a výkon v terénu (tedy míra energetické náročnosti bez rekuperace, práce nakládací ruky, harvestory, topení, ostatně i motorová pila v lese má spalovací motor). Sežente si ebonitovou tyč a liščí ocas s kvítkem a třete si jím tyč. Skoro rekuperace jako při onanii, možná docílíte orgasmu, elektrického. Asi Vám EU these kapou na karbid. Omluva za má příkrá slova, ale Jules Verne by z Vás měl radost se svým Nautilem

M. Šejna 13.7.2021 11:46

Jen se smějte filuto. Tady máte ty troleje na autobahnech:

https://www.mzone.cz/elektrifikovane-kamiony-v-nemecku-uz-realita/

L. Novák 13.7.2021 12:52

Zelený svazák Šejna už se silně blíží dementům "Rada" a Pivoda... :-P

R. Langer 13.7.2021 13:40

Teda, dát to sem jednou by se možná dalo považovat za vtip, ale jestli to tady máte třikrát a myslíte to fakt vážně, možná byste si ten článek měl raději napřed přečíst. Nebudete potom vypadat jako Rada. ;-D

J. Janotová 13.7.2021 15:01

Teď se mi podařilo pěkné "freudovské" přehlédnutí:-). Četla jsem : na Autobahnech (asi inspirace armádní akcí Bahna) a představila jsem si tanky a tahače na baterie...;-D

P. Milan 13.7.2021 9:30

" Starou škodovku, ve které jezdíte, vám nikdo zakazovat nebude."

Pouze s ní budete smět jezdit jen doma na dvoře.

A ta elektřina pro ty spousty kamionů bude ze slunce a forníků? :-P

V. Novák 13.7.2021 7:26

Poručíme větru dešti nebylo heslo, ale jeden verš z jedné písničky.

Green Deal není heslo, ale pokus na všech, kteří jeho uskutečňování (uskutečnění není možné) dovolí.

V tom je takový "drobný" rozdíl.

R. Langer 13.7.2021 9:00

"Poručíme větru, dešti" BYLO bolševické heslo.