10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Vysoké ceny jsou cena za naši svobodu?

Je to úplně diletantské rozhodnutí. Když vezmu v úvahu, jak vysoké procento z ceny pohonných hmot představují daně, ať už spotřební nebo DPH, je opravdu překvapivé, že vláda nejde touto zcela logickou cestou snížení daní. N

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Diviš 16.3.2022 9:33

Není. Inflace vzniká tím tiskem peněz (moderně zaobaleno, "kvantitativním uvolňováním"). Že se tak dříve dělo hlavně za války, to už je minulost. Teď stačí jakýkoliv ekonomický problémek a hned se to spouští.

P. Diviš 16.3.2022 9:30

Snižte daně!

Ano, ale ...

To by znamenalo (zvláště při vyrovnaném nebo dokonce přebytkovém rozpočtu) i snížení toho, co stát vykonává. I to by v mnoha oborech bylo velmi přínosné, ale na rozdíl od snížení daní si to voliči nepřejí. A co teď s tím?

M. K 16.3.2022 9:30

Tak nevím CNG v Německu dnes 1,056EUR ,https://de.fuelo.net/fuel/type/methane/month?lang=en CNG v CZ od 40Kč (Adamov) do 99Kč (Praha) https://www.cng.cz/ceny... skoro bych se vsadil, že většina CNG pump má cenu fixovanou někde níž, než je 40-100Kč/Kg, tak asi ta marže bude teď trochu přepálená?

D. Polanský 16.3.2022 9:03

Člověk to musí brát tak, že někdo na vysokých cenách vydělá a pořádně se napakuje a bohatství ho morálně zkazí.

J. Pavelka 16.3.2022 8:25

No to asi jo...netvrdím že regulovat, ale samozřejmě snížení uměle vyhnaných cen nevede automaticky k "převisu poptávky nad nabídkou"...mimochodem, pokud vím, tak by takto bylo možno nazvat třeba Orbána Madurou...To samozřejmě ještě neznamená, že regulovat ceny (tím méně navrženým způsobem) je dobrý nápad, ale tomto případě to tak "přímočaře tržně", jak to podává autorka, nefunguje...

T. Kučera 16.3.2022 8:25

Ty tady byly Helicopters money.

T. Kučera 16.3.2022 8:24

Nebylo by jednodušší si přiznat, že je to dusledek války? Rusko je ve válce s Ukrajinou, tak co čekáte, když ropu nakupujeme odtud. A stát má výdajů teď nad hlavu, tak snížení daní nepřipadá do úvahy.

A. Kohlschűtter 16.3.2022 8:18

To by byla ministryně financí. Škoda že není.

K. Pavlik 16.3.2022 1:47

Ono neni zase tak fejk. Je velice silna korelace mezi soucasnou cenou na burze a u benzinky. Pokud napriklad cena na burze je hodne nizka tak si ta bezinka muze naftu kterou koupila draze v minulosti strcit za klobouk. Pokud ji koupila levne tak muze taktizovat.

Samozrejme kontrolovat benzinky je asi blbost - hodne lidi muze jet za hranice a rict benzince at si tu naftu necha.

M. Šurgot 16.3.2022 0:20

Prvni hloupost hned na rane, aneb jak vlada dela ze svych volicu duchem slabe....

Porovnavat ceny na benzinkach s aktualnimi cenami v Rotterdamu je neuveritelny fejk.

Ropa se nakupuje v terminovych obchodech, takze aktualne drahe PHM se vyrabi z ropy, dodane za nizsi ceny, nez z poslednich tydnu.

Vlada bude tedy hrat divadlo pro osazenstvo Bohnic?! Bude skutecne porovnavat ceny na benzinkach v danem dni s cenami v Rotterdamu platnymi v tomtez dni?!