6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Vysoké ceny jsou cena za naši svobodu?

Je to úplně diletantské rozhodnutí. Když vezmu v úvahu, jak vysoké procento z ceny pohonných hmot představují daně, ať už spotřební nebo DPH, je opravdu překvapivé, že vláda nejde touto zcela logickou cestou snížení daní. N

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Diviš 16.3.2022 9:33

Není. Inflace vzniká tím tiskem peněz (moderně zaobaleno, "kvantitativním uvolňováním"). Že se tak dříve dělo hlavně za války, to už je minulost. Teď stačí jakýkoliv ekonomický problémek a hned se to spouští.

P. Kavan 17.3.2022 7:39

Což ovšem v žádném případě neznamená, že válka na inflaci žádný vliv nemá. Ono by bylo absurdní myslet si že za války se s ekonomikou nic nestane ... když s ekonomikou hýbe i jen OČEKÁVÁNÍ že by se nějaký drobný výkyv mohl stát. A proto mi hlava nějak nebere jak si to může myslet pí. ekonomka Šichtářová.

M. Adam 16.3.2022 12:21

Az na to, ze Rusko dodava plyn i ropu naplno a EU vic nechce. Takze plynu a ropy je dost, jen staty EU ozebracuji zamerne sve obyvatelstvo.

A. Kohlschűtter 16.3.2022 8:18

To by byla ministryně financí. Škoda že není.

T. Kučera 16.3.2022 8:25

Ty tady byly Helicopters money.

P. Diviš 16.3.2022 9:34

Za Bureše a šílené Aleny ....

M. Šurgot 16.3.2022 0:20

Prvni hloupost hned na rane, aneb jak vlada dela ze svych volicu duchem slabe....

Porovnavat ceny na benzinkach s aktualnimi cenami v Rotterdamu je neuveritelny fejk.

Ropa se nakupuje v terminovych obchodech, takze aktualne drahe PHM se vyrabi z ropy, dodane za nizsi ceny, nez z poslednich tydnu.

Vlada bude tedy hrat divadlo pro osazenstvo Bohnic?! Bude skutecne porovnavat ceny na benzinkach v danem dni s cenami v Rotterdamu platnymi v tomtez dni?!

K. Pavlik 16.3.2022 1:47

Ono neni zase tak fejk. Je velice silna korelace mezi soucasnou cenou na burze a u benzinky. Pokud napriklad cena na burze je hodne nizka tak si ta bezinka muze naftu kterou koupila draze v minulosti strcit za klobouk. Pokud ji koupila levne tak muze taktizovat.

Samozrejme kontrolovat benzinky je asi blbost - hodne lidi muze jet za hranice a rict benzince at si tu naftu necha.

J. Pavelka 16.3.2022 8:25

No to asi jo...netvrdím že regulovat, ale samozřejmě snížení uměle vyhnaných cen nevede automaticky k "převisu poptávky nad nabídkou"...mimochodem, pokud vím, tak by takto bylo možno nazvat třeba Orbána Madurou...To samozřejmě ještě neznamená, že regulovat ceny (tím méně navrženým způsobem) je dobrý nápad, ale tomto případě to tak "přímočaře tržně", jak to podává autorka, nefunguje...

J. Janotová 16.3.2022 10:27

Dělám to nerada, doposud jsem většinou považovala argumenty paní Šichtářové za neprůstřelné, ale myslím že se mýlí i v centralizovaných nákupech vakcín - množstevní slevy ( a taky asi taky velký odběratel nemusel čekat na dodávku tak dlouho jako malý). Že stal z očkování do jisté míry bič státní buzerace je už jiná písnička.