4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

ROZHOVOR: To je ta změna po Babišovi?!

Ne, nepřišla jsem na to, v čem by se měla vláda odlišovat od vlády předchozí. Je to prašť jako uhoď. Předešlá vláda dostala veřejné finance pod záminkou covidu do katastrofálního stavu, současná vládní koalice na Babišovu vládu nasazovala stylem „nebudeme v ničem jako oni“, a jen co je u moci, už zase si jede jak v případě pandemie, tak v případě veřejných financí stylem „jen houšť a větší kapky“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 19.1.2022 9:25

R^ [>-]

M. Valenta 19.1.2022 9:10

Vláda je u moci měsíc a Šichtařové už se stýská po Andrejovi.

P. Čech 19.1.2022 8:58

Babiš neudělal nic jiného než to, že se socanským způsobem snažil poroučet větru a dešti. Stejně se chová i Filala a celá jeho dnešní socanská vláda. Účastní se zcela novinářské covidové hysterie a otravuje život naprosté většině občanů svými, nikam nevedoucími "opatřeními".Nedělá nic jiného než že vytváří obecné zdání, že pro lidi něco dělá a socani napříč politickým spektrem (i v opozici) to podporují a nebo k tomu přinejmenším mlčí.

P. Čech 19.1.2022 8:51

Není to zvláštní? Je! Zvláštní je zejména to, že se nikdo, ani paní Šichtařová nepídí po skutečné příčině všeho nedobrého, co nás dnes a denně provází. Téměř všichni hledají příčinu tam, kde ve skutečnosti není. ONA TA SKUTEČNÁ PŘÍČINA TKVÍ V POLITICKÉM a EKONOMICK0M SYSTÉMU! V ytpicky socanském systému, v němž se stát, prostřednictvím politických subjektů (Stran a hnutí) úspěšně snaží ovládat občany pomocí všelijakých dávek, přídavků, příspěvků, dotací a pobídek, které vždy jakýkoliv i dobře míněný systém ničí a nastoluje diktaturu, zejména diktaturu menšiny. Pravý opak jakékoliv skutečné demokracie. Náš socanský politický systém, pouze pro nemyslící lidi je postaven na slibech politiků a jejich stran a hnutí před volbami, přičemž jejich plnění se jaksi nehlídá. Veškeré dění ve státě je ovládáno penězi, podvody, korupcí a zlodějnou, přičemž ti, kdo se toho dopouštějí jsou "právním" státem zvýhodňováni ne úkor lidí slušných, kteří si plní své občanské povinnosti. To je pravá příčina a její zákonitý důsledek všeho možného u nás. Z celého takového systému tyjí jen politické strany a hnutí a jejich představitelé. Nikdo jiný. Zejména z toho nemá žádný přínos naprostá většina občanů, kteří nemají ve svých rukou naprosto žádný nástroj, pomocí něhož by mohli naplňovat čl.2, odst.1 Ústavy ČR.

L. Beneš 19.1.2022 8:47

A krom toho se teď šijí v Itálii saka a kabáty s menšími kapsami. Dřív na plakáty potištěné emblémem liry byly potřeba kapsy velké, euro se tiskne na formát daleko menší. Takže kolaterální úspora textilií.

L. Beneš 19.1.2022 8:44

A Německo na tom (i kulturně) vydělalo. Po italské vlně gastarbeitrů se všude otevřely pizzérie, po vlně turecké a arabské všude požírají kebap případně kebab.

T. Kučera 19.1.2022 8:43

Jistě, ale zákon hodnoty se oblafnout neda.

L. Beneš 19.1.2022 8:40

Nahradíme hovězí maso masem umělým. Kolik se vyprodukuje CO2 a jiných sajrajtů v celém procesu výroby (od produkce energií) jeho jednoho kila ve srovnání s produkcí 1 kg masa na krávě, která přežvykuje ve chlévě nebo na louce?

L. Beneš 19.1.2022 8:34

Střet nabídky s poptávkou je zajisté rozhodující, nicméně leckdo zdražuje tak říkajíc ve stínu zdražování těch nejviditelnějších komodit. Vychází totiž z předpokladu, že zdražují-li (skoro) všichni, byl by hlupák, kdyby také nezdražil, byť dopad zdražování těch druhých na něho nemá zase až tak velký dopad, aby TOLIK zdražil. Prostě takové zdražování z principu. Viděli jsme to při minulé vlně zdražování jídel v restauracích. Zdražili tehdy např. polední jídla na 150, aby po zklamání z poklesu počtu zákazníků šli o 20 či 30 korun dolů.

J. Pavelka 19.1.2022 8:32

Tady je problém, že ekonomické problémy nelze vysvětlit v jednom novinovém článku...Tam lze jen logickými argumenty naznačit, třeba že něco tradovaného nemusí být pravda, že něco není takový nesmysl jak to vypadá apod...A kde nechcem argumentovat, tam dáme Severní Koreu nebo Marxe s Engelsem, kteří ovšem jaktěživi nic podobného neprosazovali (ne že by to byl dobrý návrh, ale asi proti tomu nelze argumentovat miliony mrtvých) ...Ale jak podotýkám, možnosti novinového článku jsou omezené...

L. Beneš 19.1.2022 8:27

Jak je to s těmi vlasy? Dlouhé vlasy, krátký rozum? Nebo krátká paměť?

L. Beneš 19.1.2022 8:26

Předešlá vláda dostala veřejné finance pod záminkou covidu do katastrofálního stavu, a to za hlasitého halekání těch, kdo byli tehdy v opozici a dnes jsou ve vládě. Tehdejší opozičníci "radili" hlasitě Babišově vládě, jak by měla podporovat finančně nebo kompenzovat škody toho či onoho. Takže lámání rukama pětikolky nad zásekem způsobeným Babišem ve veřejných financích je nanejvýš pokrytecké.

R. Meišner 19.1.2022 8:25

milá paní autorko, pokud jsme žili poslední dva roky ve stejné zemi, tak oba víme, že to byla právě opozice, kdo nutil vládu do rozhazování. bylo to dnes a denně v televizi, kde opozice vyřvávala přidejte DPP,DPČ, OSVČ, samoživitelkám, hoteliérům, vlekařům a já nevím komu všemu--proč to tedy házíte na minulou vládu? --jeden z nás má evidentně krátkou pamět, nebo nečestné úmysly. takže asi tak. 8-o

V. Církva 19.1.2022 8:06

Tak je ale pravda, že Itálie si devalvací měny v letech před EURem dost pomáhala a myslím, že to celkem fungovalo. Lidé si přece jen koupili Alfa Romeo pokud bylo levné. Dnes je dražší než BMW.

V. Církva 19.1.2022 8:04

Jenže vše se musí dělat s rozumem a rozumnou rychlostí. Nakonec, omezovat tvorbu CO2 a chránit přírodu je taky v pořádku. Jen to tito dělají tak, že zanesou přírodu pesticidy a CO2 neušetří.

EU by spíš teď potřebovala posílit decentralizaci - ta nakonec existuje i ve federálních USA, demokratizaci, a významně snížit byrokracii. Pokud by pak začala fungovat, může pracovat na nějaké volnější, pro všechny výhodné federalizaci.

EU s demokratickým deficitem, omezováním svobody slova, šikanou odlišných názorů, a zeleným progresivismem je třeba jednoznačně brzdit a odmítat. A někdy může být nejlepší řešení azbestem zaneřáděný dům zbořit a postavit nový.

V. Církva 19.1.2022 7:50

No já myslím, že tentokrát paní Šichtařová celkem dobře. Jak bude 5 kolka šetřit a přitom nezvyšovat daně a starat se o důchodce mi taky není jasné. A že výmysly některých progresivistů co si říkají vědci jsou šílené je taky pravda.

Proč je drahé bydlení a proč je problémem narůstající rozdíl mezi bohatými a chudými se dnes v článku neřeší, takže nemusím kritizovat. Jindy jí vytýkám dogmatismus pravicového liberalismu, ale tentokrát toho moc nebylo.

T. Kučera 19.1.2022 7:47

No a kdybyste mi to nevěřili, kolik těch eur v CNB máme,vtak tady to je přímo od zdrojehttps://www.cnb.cz/cs/statistika/platebni_bilance_stat/devizove_rezervy/drs_rada.htm

D. Mach 19.1.2022 7:39

Paní Šichtařová plácá stále ty samé nesmysly, které už nikdo nebere vážně. Asi proto jí dávají prostor jen v Proletářských slintech. Je to smutné sledovat, kam onehdy slušná ekonomka může klesnout.

T. Kučera 19.1.2022 7:33

No Sichtarova jede podle známého vzorce, a to, že když jsou v částech EU ekonomické problémy, hoďte to na euro. Tak já té paní prozradím, že dluhy penězům nevadí, ceny zvyšuje zákon hodnoty, což je střet nabídky s poptávkou a jižní křídlo EU se mlátí v dluzích už 100 let. Apropo, to zchudnuti priuntervenci k euru nebylo způsobeno fixací na něj, ale vyhození 2 bilionu korun do luftu za nákup eur. Jo, my tady nechceme euro, a máme ho plnou státní banku, dělá to krásných 750 milionů €. Jo, a navíc jsme tím způsobili zbytečně drahou korunu, takže nákup v eurozóně se prodrazil. Nakonec, stačí se podívat na saldo zahraničního obchodu, víc se dováží, než vyváží. https://www.mpo.cz/cz/zahranicni-obchod/statistiky-zahranicniho-obchodu/komentar-ministerstva-prumyslu-a-obchodu-cr-k-vysledkum-zahranicniho-obchodu-za-listopad-2021--265613/

T. Diblík 19.1.2022 7:32

Zdá se, že menší zlo je taky zlo. Hlavně že nepropadly hlasy.

T. Diblík 19.1.2022 7:28

Protože euro je pořád lepší, než to, co rodiče těch dětí dostávají za práci, když ji mají. Má nás snad těšit, že na tom ještě nejsme jako Egypt a Turecko?

D. Stirsky 19.1.2022 6:58

K euru: nejsem tak velký odborník, abych vše uměl posoudit. Ale proč ho všude ve světě akceptují? Proč na letišti v Istanbulu jsou ceny v euru a proč na mě egyptské děti volaly "one euro, please"?

D. Stirsky 19.1.2022 6:54

K federalizaci Evropy a jednou i světa dojde, nevymlatime-li se ve válce. Myšlenka federalizace Evropy je ok. Co není ok je pokoutní zpusob, kterým to EU činí.

D. Uhlár 19.1.2022 5:14

Jde ovšem o to, že Euro bylo a zhusta je prezentováno jako ekonomická záchrana Evropy, a třeba zrovna Itálii, jak říkáte nepomohlo ani za mák. A ani nemohlo. Změnilo se jen to, že dřív taloši prošustrovali prachy, kde se dalo, a teď z toho těží především němci. Pro taloše je to ale vcelku jedno. Druhý rozdíl je, že teď Itálie v podstatě nemůže zbankrotovat a začít znovu, teď může dojít bankrotové situaci a stát se otrokem Německa.

J. Stehlik 19.1.2022 4:52

No jo . Ale muže za to měna ;-D .

E. Novotny 19.1.2022 4:17

A neni to fuk? Kdyby tohle napsala konkurentka, dejme tomu. :-)

T. Kohout 19.1.2022 3:15

"Jih" Evropy byl ovšem chudý i dávno před Eurem. Všichni si to pamatujem, vyjma paní Šiktancové, která je na to příliš mladá, ve všech směrech. A "Makaroni" chodili pracovat do Německa dávno před Turky.

Z. Koutecký 19.1.2022 2:43

No, pane Štembroku, já jsem tuhle náhodou viděl její rodinnou fotku z loňského roku, a víte, že se ten obrázek moc neliší od toho tady? Jen ten její nos nějak více vyniká. Ženy s trochou šminek a při dostatku peněz na udržovací péči, dokážou i ve 45 letech a po sedmi dětech v tomto směru zázraky. Což je příjemné i pro mužské oko. A dobrý fotograf korunuje dílo.

J. Brunner 19.1.2022 2:19

R^

J. Štembrok 19.1.2022 0:44

Já mám jen takový skromný podotek až dotaz. Já vás tu mladá paní shodou okolností pozoruji už asi dvacet+ let. Vaše foto se tu nezměnilo. Čím to je?