26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Tažení proti Babišovi poškodí miliony lidí

Prognóza je vždy jen prognóza, je to odhad reality, nikoliv popis budoucnosti. Na začátku roku 2020 nikdo nečekal, že přijde pandemie a úplně rozmetá všechny ekonomické prognózy. Tak k tomu musíme přistupovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Církva 2.2.2022 21:09

Jo až na to že "Přerozdělování bohatým vezme a chudým moc nepřidá, protože u chudých je investováno neefektivně"

No celkem OK, jen si myslím, že přerozdělování v konečném důsledku funguje tak, že se bere střední třídě. No a že jsou peníze z EU u nás či Polsku investovány neefektivně je asi pravda, jenže i tak v některých případech lepší než nic. Určitě se peníze z EU hodí, jen pokud jimi EU Polsko, nebo Maďarsko nekorumpuje.

D. Bowman 2.2.2022 14:05

Model sociálního státu, který spotřebovává 60% HDP a zbytek si natiskne a napůjčuje, je neudržitelný tj. blíží se jeho krach.

Ale protože si lidé přejí "věci zadarmo" a na spoustě z nich jsou závislý, tak se to bude šmrdlat, až do hořkýho konce.

Statistiky se budou ohejbat, budou se vymšlet nové teorie, jak zadlužování vůbec nevadí (MMT), jak se k prosperitě proinvestujeme atd.

Na druhou stranu ale bude potřeba utáhnout opasky, protože realita je neúprosná. Tak se v rámci boje proti Změnám počasí a rasismu uskrovníme. Budeme jíst brouky, bydlet v králkárnách a svítit jenom hodinu denně. Jinak všechno bude jako dřív. Důchody, školství i zdravotnictví zdarma.

Narozdíl od dob našeho reálného socialismu ale nebude kam utíkat.

D. Bowman 2.2.2022 14:11

A když budou lidi furt brblat, tak se do toho povinného boosteru přimíchá trošku THC nebo jinejch oblbováků. Brave New World.

V. Čermák 2.2.2022 18:03

Tak teď jsem nepochopil, zda mluvíte o nabubřelém sociálním státu EUnijním, nebo skromném Českém? Měli by se Češi uskromnit a skrblit, když okolí velkoryse rozdává? K čemu by to bylo? Není to podobné, jako skrblit Emise, když svět na emisích neskrblí? Myslete...;-DRv

D. Bowman 2.2.2022 18:49

Nabubřelé jsou oba. Ale narozdíl od toho našeho, zápaďáci si do 70. let dělali polštář. My, místo abysme kopírovali to, co dělali Němci po válce, jsme skočili rovnou do socdem modelu. A tak se naše HDP a životní úroveň plouží a ne je dohnat.

Uskromnit se budou muset všichni. My nakonec taky. Ono to stejně bude prd platné. To jen že se ta socialistická bída bude honosně nazývat zachraňováním planety a černoušků.

Než to celý rupne, protože se jim na to čim dál víc kompetentních lidí vykašle....jako to bylo za RVHP. Proč se snažit, když vás stejně okradou - řád hrdiny socialistické práce stačí jenom blbům.

P. Diviš 2.2.2022 20:54

Nepochopí.

K. Šubrt 2.2.2022 13:19

Marketko honis si triko, nic noveho. Co jineho jeste umíš ?

P. Diviš 2.2.2022 14:06

Dneska jste nějakej vopožděnej (časově), obvykle si ublinknete už dopoledne.

L. Severa 2.2.2022 13:05

Paní autorko, opravdu si myslíte, že by vláda P. Fialy mohla prohlásit, že covid není veřejným ohrožením ?

J. Jurax 2.2.2022 23:35

Mohla. Kdyby měla rozum. Ona jej arciť nemá.

J. Soukup 2.2.2022 12:43

Omileté " tažení s Babišem ", milony lidí obohatilo ?;-(

V. Čermák 2.2.2022 13:14

Tak milionům lidí se za Babišovy éry zvýšila do té doby uměle udržovaná nízká Životní úroveň. Babišova vláda celkem podstatně zvýšila podhodnocené důchody a také nízké platy státních zaměstnanců. Také v soukromém sektoru byli podnikatelé nuceni zvýšit taktéž nízké platy svým zaměstnancům, aby jim tito neutekli do státního. Pokud se týká výrazu "Obohatit", používali ho s oblibou Komouši, samozřejmě jako urážku, což děláte i VY...;-DRv

M. Valenta 2.2.2022 13:51

Tisknou peníze a rozdávat je před volbami, to byste nazval jak?

P. Diviš 2.2.2022 14:07

Přece Burešovým blahem .... :-P

V. Čermák 2.2.2022 17:46

Nějaký problém Bureši?;-D

V. Čermák 2.2.2022 18:06

Tak že USA tisknou dolary 24 hodin denně a 365 dní v roce, volby nevolby je známé. Ani nevím jak se tomu říká...;-D

R. Polášek 2.2.2022 16:36

Tak životní úroveň se musí zvyšovat zvyšováním produktivity. Například kdyby se lidi začali hromadně školit na něco k robotizaci a automatizaci.

Rozdáváním peněz podle Venezuely se téměř nic nevyřeší. Ti, kteří jsou u lizu , na tom budou přechodně , pár měsíců, rok znatelně lépe, protože skutečně budou mít více. Ostatní , co nejsou u lizu a co jim jejich zaměstnavatelé nemohou přidat , na tom budou stejně. Potom do půl roku nebo roku inflace zohlední větší množství peněz při stejném objemu ekonomiky zvyšováním cen a ti, kterým nemohou přidat, pak na tom budou znatelně hůř a ti, kteřá jsou u lizu, na tom budou o trošičku lépe než před přidáním. Ale v průměru na tom všichni budou stejně.:-(

V. Čermák 2.2.2022 17:57

Tak Venezuela měla na starosti MPSV a neporadila si s tím, Nyní má možnost Jurečka, ale také mu moc nevěřím. A s tou Produktivitou jste také zamrzl v minulosti. Největší Zisky se tvoří Vlastnictvím, a také Levným nákupem a Drahým prodejem. Díky těmto 2 principům odtéká z ČR k naši zahraničním Spojencům 500 miliard Kč Ročně. Tak se proberte a nezáviďte, že si někdo dovolí přidat těm, co celý život pracovali a také těm, co nyní pracují. Mimochodem, jak byste zvyšoval Produktivitu u Učitelů, Zdravotníků, Policistů, Hasičů a také Důchodců? Čekám na vaši odpověď....;-D

J. Jurax 2.2.2022 23:39

Vyšší zisk Vám víc chleba neupeče a víc kobzolí nenakope. Vyšší produktivita ano.

P. Diviš 2.2.2022 20:55

Píšete dobře, ale na k pochopení je třeba trocha znalostí.

J. Ptáček 2.2.2022 11:35

Autorka má pravdu jen částečnou. Dočasně na větší dotace malým sedlákům občané doplatí, ale výhledově na tom vydělají. Velké korporace a kartely nepřinesly nikdy chudším nic dobrého. V minulosti Babišové chválabohu nebyli a občané s malými rolníky dokonce bez dotací to zvládli taky.

F. Kusák 2.2.2022 11:57

Tak mně prosím vysvětlete, jak malorolník, sedlák, hospodařící na malé rozloze s minimem hnojiv, možností investic (tedy tak aby se mu vyplatily), s nedostatkem lidí v zemědělství a prakticky s žádným výzkumem a vývojem v oboru, bude krmit lenivé městské obyvatelstvo. To, co říkáte je prostě blbost. Podívejte se na německé, francouzské nebo španělské potravinářské řetězce. Ke koncentraci a reorganizaci v potravinářském průmyslu dochází i v Polsku.

J. Ptáček 2.2.2022 12:14

Možná jste mě nepochopil, pak se omlouvám. Nic proti velkým zemědělským podnikům, nic proti řetězcům, ale málo platné, upřednostnění menších výrobců považuji za správné. Ti to fakt mají nejtěžší, konec konců to znám od svých venkovských prarodičů. V tom, že ve svých více než osmdesáti, říkám blbosti, v tom máte nepochybně pravdu.

P. Diviš 2.2.2022 12:31

Pokud ta podpora bude v únosných mezích, taky nemám námitky. Lepší by bylo zrušit dotace úplně, ale na to bohužel není naděje.

F. Kusák 2.2.2022 12:55

Ne, nechtěl jsem se Vás dotknout, jen se bojím, aby se jisté výhody pro malozemědělce nestaly zase nějakou ideologií, která nakonec povede jen ke ztrátě konkurenceschopnosti. Nejhorší jsou nějaké skokové změny. Pokud to bude jemně upraveno, pak nic proti tomu. Já jsem na vesnici vyrůstal, zažil hrůzy násilné kolektivizace a tak se jen bojím, aby nějaký politický analfabet neudělal zase antikolektivizaci. To by určitě byla katastrofa. takže omluva, i díky za Váš názor.

R. Polášek 2.2.2022 16:11

Skvělé. Podpoříme producenty, co vyrobí kilo brambor za 30 Kč, aby to kilo vyprodukovali za 25 Kč a nepodpoříme producenty, co kilo brambor vyrobí za 10 kč, a mohli by ho vyrobit za 8 Kč.

J. Lukavsky 2.2.2022 16:50

Ve velkém se obvykle vyrábí laciněji. Malí sedláci ale jsou důležití pro uchování stavu půdy a krajiny, biodiverzity, měli by prostě platit menší daně. Kupř. daň z půdy by měla být přímo úměrná rozloze farmy a nepřímo nadmořské výšce. Takže ten co v horách pase na 5ti hektarech by měl daň 0. A žádné dotace, žádosti, přidělování, kontroly. J.L. end

V. Čermák 2.2.2022 13:26

Je všeobecně známé, že malí farmáři dotace pobírající a daně převážně neplatící nejsou schopni vyprodukovat dostatek potravin pro občany ČR. Doposud to zajišťovali ti velcí a budou to dělat i nadále, pokud se to všechno nedoveze z lépe dotované EU. Pokud se malým zvýší dotace, shrábnou to většinou vlastníci pozemků, na kterých ti malí hospodaří. Vláda jen plní svůj program Deagrofertizace ČR. Agrofertu samému to moc neublíží, normálním lidem a ČR to uškodí. Nicméně, kdo chce kam, pomožme mu tam...;-DRv

P. Diviš 2.2.2022 14:08

Nevydělají, ale nejspíš ani neprodělají. Mnoho povyku pro nic ...

M. Valenta 2.2.2022 10:34

Maďaři i Poláci mají na přerozdělování evidentně jiný názor než paní autorka a to je škoda, protože kdyby měli stejný názor, tak jsou už dávno s EU venku, Maďarsko definitivně zpět v náručí medvědově a Polsko před medvědem na ještě větším pozoru než dnes.