29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Pro Česko je klíčová soběstačnost

„V Evropě nelze počítat s neomezeným dovozem a vývozem elektřiny. Pro Česko je proto klíčové minimalizovat svoji dovozní závislost v souladu s energetickou koncepcí,“ říká Zbyněk Boldiš, viceprezident ENTSO-E.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Kusák 30.8.2021 10:36

Protože o možné výstavbě nebo alespoň dostavbě JE silně pochybuji, pak souhlasím, že jedinou reálnou šancí je výstavba moderních kogeneračních plynových elektráren. S čím jsem ale s Vámi zásadně ve sporu, je naivní představa, že taková výstavba je záležitostí dvou let. Asi jste nikdy, a nic ve zlém, nezajišťoval nějakou větší investici. Nejsem sice žádný specialista na podobné technologie, ale jen dodací lhůty se pohybují určitě v řádech mnoha let. Kde je příprava investic, náročné schvalování a pak, máme technicky připravenou plynovou síť včetně nasmlouvaných dodávek plynu. Těžko. A kde jsou nové rozvodné sítě takto vyrobené elektřiny. Takže se tak maximálně zmůžeme na rekonstrukci těch stávajících uhelných. Ale ani to není tak snadné, jak si naivkové myslí. A i tady se zákonně jedná o "investici" se všemi náležitostmi.

V. Braun 30.8.2021 11:39

Dva roky to asi nebude, ale pokud paroplynový zdroj bude v místě stávající uhelné elektrárny tak to půjde rychle, viz například následující odkaz, jen mi tam v článku chybí, nebo jsem přehlédl, elektrický výkon nových zdrojů.

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/melnik-cez-emise-plyn-uhli-cesko-bez-koure.A210727_202233_ekonomika_mato

To bude asi nejjednodušší cesta, areály existují a jsou napojeny na el. rozvodnou síť.

J. Vlk 30.8.2021 13:04

Samozřejmě jsem počítal jen období výstavby. Výstavbu provádět v již existujících tepelných elektrárnách, kde se částečně využije infrastruktura - úprava vody, čerpací stanice, stavební objekty, sociální zázemí a hlavně vyvedení výkonu. Plynovody se musí postavit.

V. Braun 30.8.2021 8:32

To co se píše v článku je dlouhodobě známé, právě proto, že ČEPS tyto výhledy zpracovává. Proto zazlívám politikům malou odvahu rozhodnout o výstavbě jaderných elektráren. Babišova vláda je myslím třetí nebo čtvrtá v řadě, která nerozhodla a rozhodnutí, a tím i rok uvedení do provozu, odsunula a jen přehodila na vládu další.

S. Zemitý 30.8.2021 8:43

Malou odvahu ? Zbabělost a nezodpovědnost. Za podvracení republiky je postaví před soud dějiny a možná už naši synové i před trestní, za pár roků. Z hloubi duše jim to přeji.

S. Zemitý 30.8.2021 8:44

Patří pod p.Brauna ...

S. Zemitý 30.8.2021 7:48

Co říká tento rozhovor ? Nic, co by vnímaví a myslící už dlouho nevěděli: že totiž svištíme do průseru. Srv. s Afghánistánem: neznalí, zaujatí a nemyslící dovedli celou věc do konců, nad jakými se musím, ač neodpovědný, do krvava rdít. Úplně stejná sorta osob vede do konců, které budou velmi, velmi bolet, Evropu jako celek i její jednotlivé státy individuálně. Čím to, že se prosadili proti racionálním, znalým, myslícím, predikce schopným ?

Jsem na rozpacích, zda pana Boldiše zařadit mezi ty první či druhé. Z dlouhodobých měření i výpočtů je znám potenciál sluneční i větrné energie jak pro území ČR, tak pro všechny státy Evropy. Včetně jeho sezóních výkyvů. A také včetně jeho nespolehlivosti. Jestli někde u Bremerhavenu 10. 11. roku A foukal svěží vítr 30m/s, vůbec to neznamená, že bude funět tentýž vítr 10.11. v letech B,C,D atd. Přesto s něčím takovým ti neznalí a nemyslící počítají jako s jistotou. Co na to p. Boldiš ? Kousek od konce článku se šíří o ... bateriových systémech. Ježíši Kriste.

Ale i kdyby Evropu jako celek zásobovalo sluníčko a větříček energií dostatečně, vždy bude někde nadbývat (no, snad) a vždy někde chybět. Neumím si představit ty šílené přetoky elektřiny, zato si umím představit, že po cestě bude nějaký vadný izolátor, vypínač, nebo mrňavé relé a Evropa upadne do Tmy. Z níž její civilizace už taky nemusí jako ten Fénix povstat.

A to prosím až na toto místo beru energie = energie elektrická. Jenže my potřebujeme i tepelnou. Kdybychom na období leden-konec března nakrásně zastavili na teplo náročný průmysl, pořád ještě potřebujeme slušné množství tepla na vytápění. To chceme vyrábět z elektřiny, z léta naskladněné v bateriových systémech ?

F. Kusák 30.8.2021 10:47

No máte pravdu a není co dodat, až na maličkost. Jakkoliv můžu mít výhrady k Babišovi přeci jen je tady logický důvod, že jeho firmy se bez elektřiny za rozumné ceny neobejdou. Takže si myslím, že A. Babiš tančí mezi skleněnými poháry postavené EU. Může se mně to nelíbit, ovšem lze to dělat nějak jinak, pokud jsem tedy realista. A pak to zásadní, jsou opostrany zárukou jiného principiálního řešení problému. A pokud to možná někdo vykřikuje, pak by mě zajímalo jak a s kým to chce prosadit.