26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Chceme konec uhlí do roku 2035

Říkáme, že by těžba a spalování uhlí měly skončit mezi rokem 2030 a 2035. Ale spotřebu uhlí nelze brát jako jeden celek. Uhelné elektrárny, které vyrábí téměř pouze elektřinu, je možné postupně odstavovat do roku 2030.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Schwarz 20.11.2019 9:21

A kdepak byl, pane Rado ten "fosilní uhlík" do té doby než byl uložen pod zem? Kdepak byl uhlík, než jej mořské organismy uložily do vápenců?

J. Schwarz 20.11.2019 9:17

Já zase vím o dvou lidech, Myronovi Scholesovi a Robertovi Mertonovi, co zase studovali ekonomii a to až tak skvěle že za ni dostali Nobelovu cenu. Pak své oceněné teorie zkusili realizovat jako ředitelé hedgeového fondu LTCM a málem se jim podařilo položit globální finanční systém. Pan "ředitel" Dětí Země je podobný nadutec. "Studoval" totiž klimatologii a tak ví, že výsledky počítačových modelování klimatu jsou "prokázaným faktem". ;-D

R. Vacek 20.11.2019 9:02

A udělal jste si z toho grafu nějaký závěr? Třeba, že v minulých meziledových dobách bylo tepleji než dnes i když se fosilní palivo nepálilo? A nebo, že ty minulé meziledové doby rychle skončily ochlazením, které by bylo pro nás katastrofou? A nebo, že žijeme ve výjimečně chladném období v historii Země - poslední 3 mil. let jsou chladnější, než předchozích 200 mil. let?:-)

J. Vintr 20.11.2019 8:58

Vy jste pane Rada takový naivní jeliman, že nedokážete rozpoznat, že to strašení uhlíkem je jen takový papírový čert, který má lidí vyděsit a udělat z nich povolné stádo pro nastolení nové totality. Napřed evropské a zřejmě i celosvětové. Jinak by přece tohle uhlíkové blbnutí nemohli vnutit i ostatnímu světu, který na to kašle.

R. Vacek 20.11.2019 8:50

Je vidět, že vůbec neví, o čem mluví. Mám FV elektrárnu. Ta mi vyrábí OZE elektřinu za 17,- Kč/kWh a od čezu mám ne-OZE elektřinu v průměru za 3,30 Kč/kWh. :-(

J. Vintr 20.11.2019 8:49

Právě likvidace demokracie je základním cílem těch, kteří za těmito zelenými pošuky stojí. Lidem budou tlouct do hlav, že v zájmu záchrany planety se musí vzdát demokracie a vložit svůj osud do rukou takových zelených magorů, kteří vědí, jak to udělat.

P. Rada 20.11.2019 8:46

Možná máte pravdu v tom smyslu, že je ode mě volovina volům vyprávět o úterku, když jdou v pondělí na porážku.

P. Rada 20.11.2019 8:43

Plácáte nebo pokud znáte pravdu tak dokonce lžete.

Prakticky nikdo na světě totiž oproti předpokladům dodnes nedokáže jednou uvolněnýfosilní uhlík s atmosféry odstanit a zas bezpečně uložit.

Klimatický systém planety tak můžeme pouze více nebo méně pozměnit (různé scénáře) až rozvrátit do stavu, kdy antropogenní vliv se zas stane zanedbatelným. Fosilního uhlíku je na to pod zemí dost.

Za situace jeho celkového uvolnění do biosféry by na civilizaci přestalo záležet se všemi důsledky včetně existenčních.

P. Hlobil 20.11.2019 8:37

to je takovy vul, ze vetsi je snad uz jen Rada

P. Rada 20.11.2019 8:34

Prostudujte si co se klimaticky dnes vlastně děje. Lidstvo jde do vleklé války se sebou samým o své přežití. Lze fosilní zdrogování společnosti která směřuje do kolapsu demokraticky vyřešit?:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5f/All_palaeotemps.svg

P. Rada 20.11.2019 8:28

Na "Šumavě" se například i soudně posléze prokázalo, že odpor proti kácení v prvých zonách a používání chemie tamtéž, byl projevem oprávněného občanského vzdoru.

Dnes už je pro 50let totality a 30let pokračujících imisí uhelek situace s překyselením půd a klimatickými dopady tak celoplošně špatná a občané tak spohodlnělí blahobytností, že dokonce celostátně odumírající lesy jsou mnohým ukradené - a to vlastně doslova.

Pokud už tuto loupež tisíciletí na životním prostředí zejména pro další generace duháci připomenou - jsou zkorumpovaným konzumním davem považováni za extrémisty.

J. Nevrkla 20.11.2019 8:23

Musíme zachovat demokracii. V ní snad tito klimaticti fanatici nebudou mít šanci své utopie prosadit.

Tenhle pán mimo jiné dokládá úroveň studia klimatologie.

J. Vintr 20.11.2019 8:21

Jo, poručíme dešti větru, všechno víme, všechno známe (máme na to přece "modely") a zdroje (finanční) na všechno to naše blbnutí samozřejmě taky budou, ber kde ber. A komu se to nebude líbit, prohlásíme za klimatického kacíře a zavřeme ho až zčerná. Takhle nějak to ti zelení soudruzi vidí.

P. Rada 20.11.2019 8:18

Může to být dokonce tak, že konec uhlí už měl proběhnout. To bylo možné a mohli jsme na tom být dmes se stavem půdy a lesů podstatně lépe. Konkrétně se přeci při dostavbě JETE před cca 30lety jako argument slibovalo odstavení uhelek. Nestalo se.

Zamaskovalo to částečné odsíření a jak hlavní smrad postupně ustal a zároven se otevřeli hranice, nové nebývalé naděje.... kdekdo s těch co byli desetiletí přivyklí držet hubu a krok na dodržení proklamací od nových mocipánů pozapoměl.

Uhlobaroni se ale nehodlali vzdát zisků s těžby, nedohledatelní akcionáři ČEZU vývozů elektřiny... a všichni takto uvažující své přebujelé moci-chtivosti která dál ale už skrytě stojí stovky životů jiných ročně pro dál otravované ovzduší s nedořešených spadů atd.

Mocipáni jak "Tykačové" si přitom žijí kdesi za enormní zisky z těžby a při prominutých externaitách si užívají miliardářsky mino dopady postižených lokalit.

"Magoři" tomuto vývoji plošného drancování země kde na ně také asi připadl nějaký ten drobeček s naloupeného hloupě tleskají.

B. Martinák 20.11.2019 8:01

Že vystudoval, neznamená, že tomu rozumí a Duha je extrémistická organizace, která nadělala spoustu škod i na Šumavě, například...

R. Langer 20.11.2019 7:49

Copak "nelíbilo akcionářům RWE", ale jak by řvali Němci, to by bylo veselo, kdybychom jim nestabilizovali a nedorovnávali ty jejich sra*ky, co se jim honí po VN sítích. To by se hned vidělo, kde je realita. ;-)

P. Rada 20.11.2019 7:48

Jako "totalitní hovado" se tak akorát vyjadřujete Vy. To prostě proto, že dokonce nutnou změnu si neumíte představit ani připustit.

P. Rada 20.11.2019 7:46

Co považujete za racionálního na této přednášce?

Vždyt autor už v úvodu přišel s tvrzením, že vědního (racionálního) se od něj nic posluchač nedozví.

Aby tomu dostál, tak v zápětí začne suběktivně hodnotit postoje politické. Postupně přechází k výčtu nejistot paleoklimatických dat se kterými se věda pochopitelně dál potýká ale tak že neuvádí žádné pravděpodobnostní míry.

Pakticky až do konce tak zastává obecně popisný postoj neurčitosti vývoje světa kterou považuje za zásadní. Při tom si na své místy mohou přijít jak zarytí skeptici , tak mnozí alarmisté.

R. Langer 20.11.2019 7:44

Ne, oni to nemyslí dobře, oni nemyslí. ;-)

R. Langer 20.11.2019 7:43

To jsem netušil, že na VUMLu se vyučuje klimatologie, a že soudruzi z ÚV ji už zařadili do svých pětiletých plánů, a to hned až do šesti za sebou do roku 2050. Inu nová doba, je vidět, že starý bolševik byl v podstatě troškař, to ten dnešní, to je jiná, ten se nezakecá. ;-D

Doufám, že se lidi snad trochu zamyslí, a podobná totalitní hovada budou po zásluze odměněna a skončí v propadlišti dějin. Pokud ne, doufám, že se realizace uvedených a zcela vážně myšlených pětiletek nedožiji. :-P

P. Dvořák 20.11.2019 7:42

Jiří Koželouh je členem Uhelné komise. Budoucnost Česka vidí nejprve bez uhlí, brzy potom i bez plynu a bez jádra.

A potom už mu jen zbývá parafrázovat slova Antonína Novotného: "Elektřina bude vbrzku."

J. Lukavsky 20.11.2019 7:39

"Třetinu jen na úkor dnešního obřího vývozu elektřiny" Zbývá říci co místo té elektřiny budeme vyvážet? 200 volů ročně do Německa? Dovážíme totiž prakticky všechny suroviny např. A bez nich nebudeme nic vyrábět a tudíž.... No jistě také souhlasím, že pálit uhlí na teplo je škoda, je to chemická surovina. To teplo by šlo produkovat z jaderných elektráren (bezuhlíkově!), ale to je také špatně. Obávám se, že Duháci to sice myslí dobře, ale mají to špatně spočítané. J.L. end

J. Ježek 20.11.2019 6:58

Soudruh Koželuh přece může začít u sebe. Odpojit se doma a ve své kanceláři od elektrické sítě a zavřít plynovou přípojku. Připojit se na vrtulku a sluníčkový panel (které si pořídí za své, poctivou prací vydělané peníze).

Když bude svítit a foukat, bude světlo svítit, telefon se bude nabíjet i teplo bude. A když nebude svítit a foukat, bude žít v souladu s přírodou a vyzkouší si osobně to, co nám chce ve své nebetyčné hlouposti "dopřát". Pak třeba pochopí, že plká nesmysly, Neználek!!!!!!

V. Kolman 20.11.2019 6:47

Tento váš názor se pane Salajko většině pohodlných a "zpovykaných" lidí líbit nebude. Pro pravdu se lidi zlobí;-).

V. Kolman 20.11.2019 6:44

Proč tolik slov?

Lidí je na tuto Zemi už dnes moc a dále se množí jako králíci (i když ne v Evropě - ZATÍM!). TOHLE! je pravá příčina! Řešení? To je otázka, jejíž rozumné vyřešení by bylo hodno ceny pana Nobela.

T.zv.: "kvóty" řešením rozhodně nejsou! V tomto bodě souhlasím s protipřiprchlickou politikou zatracovaného pana Babiše.

Příští generace nás proklejí, že jsme tak cennou (a brzy vzácnou) surovinu pro chemický průmysl "jenom" spálili jako barbaři.

K. Salajka 20.11.2019 6:31

Tohle není země pro starý.

Zastavit prodej 30 % vyrobené elektřiny do ciziny, to se akcionářům RWE nebude líbit. Nebýt likvidace chovů domácích zvířat, mohli jsme se hřát s nimi jako naši předci. Jinou skutečně relevantní náhradu za uhlí nevidím. /Na spaní kulicha, fusekle a duchnu navíc, jaké topení/.Hodně by se dalo šetřit odpojením počítačů a mobilů od elektrické sítě - mohlo by se tak i omezit šíření geniálních nápadů, jako že se uhlí nahradí rychle rostoucím lesem, ze kterého se budou - (zřejmě bez využití energie)vyrábět pelety. Z rozhovoru je jasné, proč byl zaveden titul Mgr.

L. Novák 20.11.2019 4:35

"...nejprve bez uhlí, brzy potom i bez plynu a bez jádra."

A pak ještě zlikvidovat lidskou populaci a civilizaci...

Ani jsem toho idiota dále nečetl, nemá to smysl... Rv!!

M. Krátký 20.11.2019 3:00

za tím nadpisem

Chceme konec uhlí do roku 2035

chybí deset vykřičníků toho magora - jinak to nechá odhlasovat v ÚV EU a budeme mít po ptákách RvRvRv

J. Kalíšek 20.11.2019 1:15

To byl pohled ideologicky. A ted pohled racionalni: https://youtu.be/Hd67EMWFKek