16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

REŽIM: Marx lhal sám sobě

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Labaj 8.4.2024 22:35

Pěkný článek. Jen škoda toho dovětku o Slušovicích.

Slušovice bylo družstvo, hospodařící na dost nekvalitní půdě a v obecně dost špatných podmínkách. A že se stalo velmi dobrým družstvem, to byla skutečnost už dávno předtím, než začali tahat ze západu počítače.

Pokud někdo pracoval ve znárodněném průmyslu a následně ve Slušovicích (jako třeba já), tak na vlastní oči viděl a zažil ten diametrální rozdíl v přístupu lidí k práci a v organizaci práce. Prosadit nějakou změnu ve znárodněném průmyslu znamenalo svolat 10 porad, zřídit 5 komisí, a nakonec se stejně nestalo nic. V JZD AK když to člověk dokázal věrohodně přednést řediteli závodu, tak příští týden to mohlo začít fungovat.

Uznávám ale, že měli výhodu v okolním marastu. Takže měli možnost si vyzobnout dobré lidi. Zase na druhé straně dali šanci o takovým, které se z kádrových důvodů báli zaměstnat jinde. Právě podle tohoto článku - ředitel socialistického podniku je nezaměstnal, protože proč by riskoval, když ze zisku za dobrý výkon takového člověka by stejně nic neměl, ale riskoval by nepopularitu u nadřízených.