16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

REŽIM: Marx lhal sám sobě

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Prikner 8.4.2024 19:31

Po těch dlouhých kecech mi napište, proč , jak vidíte na českém případu , nefunguje kapitalizmus. Zde je přímo otřesný příklad degenerace řízení státu, korupce a mrhání státními prostředky. Pozn. Úspěch Slušovic byl způsoben stylem řízení poniku a tak byl po r.1989 rozkraden "kapitalistickými" příživníky a zákony.

V. Čermák 8.4.2024 19:46

Agrokombinát Slušovice byl zničen na přímý pokyn Havla . Co v té době řekl, to se ihned muselo i stát...Rv

V. Mokrý 8.4.2024 20:07

!R^R^

M. Novák 8.4.2024 20:48

V Česku by kapitalismus fungoval kdyby tady nějaký byl...

Pro kapitalizmus je základem tržní hospodářství. To co tu máme sice není regulované a plánované hospodářství, je to regulované neplánované hospodářství, což je z určitého hlediska ještě horší. Rozhodně tu není tržní hospodářství. O úspěšnosti firmy rozhodují víc dotace a regulace než trh. Víc než polovina HDP jde přes státní rozpočet (za Husáka to bylo okolo 72%).

Energie je krev civilizace, bez zvyšujícího se množství stále levnější energie bude civilizace regresovat nebo se zhroutí úplně. Všechny vlády se o to už 20 let snaží, ta současná to ale pozvedla na úplně novou úroveň.

Ironicky Slušovice fungovaly ve více kapitalistickém prostředí než dnešní podniky...

Slušovice ve své době mohly podnikat takřka úplně tržně. Na rozdíl od ostatních...

J. Kindl 8.4.2024 21:21

Kapitalismus existuje od samotného začátku lidských dějin. Není to nic jiného než trh. Směna zboží. Je založen na samotném jádru lidské přirozenosti. Lidé se vždy chovají podle pravidel trhu, kapitalistické racionality. Výhodně koupit, výhodně prodat. Výhodně vyrábět, zvyšovat produktivitu práce a být lepší, levnější než konkurence. Feudalismus, kapitalismu jsou pojmy, které si vymysleli lidé, filosofové . Tehdy lidé netušili, že jsou ve feudalismu a kapitalismu ,Slovo kapitalismus se do evropských jazyků dostalo prostřednictvím francouzského utopistického filosofa Sainta Simona v 19 století. Marx si je vybral k označené institucionalizovaného soukromého vlastnictví výrobních prostředků a tržního hospodářství. Kapitalismus použil Marx z důvodu, aby jej mohl postavit proti otrokářství, feudalismu. Podle Marxe kapitalismus odumře anebo bude svržen násilnou revolucí a bude nahrazen socialismem, který přejde v komunismus.