28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

REALITA: Ekonomické varování od zeleného think-tanku

Novou studii britského ultralevicového zeleného think-tanku New Economics Foundation (v LN zde, na stránkách spolku zde) je možné číst dvojím způsobem. Buď jako varování před ekonomickým kolapsem EU, kvůli dogmatickému naplňování Green Dealu a pařížských „klimatických“ závazků.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Teply 17.5.2023 19:43

V roce 2000 měla Čína a EU přibližně stejnou produkci CO2 - 3,6 mld t.

V roce 2022 Čína 11,5 mld t, EU 2,9 mld t.

Tj. Čína 8 mld t CO2 ročně přidala, EU za nemalých obětí (ceny energií x 3) 0,7 mld t ušetřila.

Čína loni zvýšila plány na stavbu nových uhelných elektráren o 45 % - na 250 GW.

Produkce CO2 těchto plánovaných elektráren představuje cca 75 % současné produkce CO2 v EU.

Green Deal je nejlepší nápad na světě.

P. Rada 17.5.2023 20:43

Lepší/rozumnější nápad jak vzhledem ke klimatickým dopadům porovnávat aktuální produkci je porovnávat kumulativní imise. To prostě proto, že čistě fyzikálně nemají aktuální imise bez časového promítnutí žádný vliv na klima.

Ještě lepší s hlediska občanské odpovědnosti by pak bylo porovnávat je v přepočtu na obyvatele a úplně nejlepší by s hlediska strategických důsledků bylo, zahrnout do úvahy i energetickou náročnost produkce HDP.

Další okolností totiž může být míra mezinárodní dokonce vojenské vlivnosti a zároven rozdílnost klimatické zranitelnosti různých zemí.

Proto může dojít i na scénář, kdy si velmoc jakou je Čína položí otázku proč nechat prosperovat na svůj úkor nárůdek velikosti asi jako jejich vzhledem k četnosti relativně bezvýznamné provinční město a nechat svou sto-násobně větší a zároven ekonomicky produktivnější populaci zbytečně trpět klimatickými dopady.

Přitom by dokonce ani nebyl nutný tlak vojenský - stačilo by jen zásadně omezit obchod se životně důležitými surovinami právě s dotyčnou dlouhodobě relativně extrémě škodlivou lokalitou, která v přepočtu na obyvatele věcně vzato vykazuje několikanásobně horší parametry v míře poškozování společného životního prostředí.

P. Diviš 17.5.2023 20:57

Rado, vy vole, Západ ty věci i suroviny z Číny potřebuje.

Kdyby obchod s nimi omezil, musel by vše produkovat sám.

P. Rada 18.5.2023 1:35

Diviši, Vy vole, suroviny na rozdíl od výrobků, imisí škodlivin, odpadků... prakticky produkovat nelze - leda tak recyklací ale právě ta se v řadě případů s pohodlnosti nekoná nebo nedaří dost efektivně.

Čínan co stále pevněji ovládá kormidla svět. ekonomiky to na rozdíl od Vás už dlouho ví a právě proto např v Maroku získal těžební práva na fosfáty... bez kterých nikde na světě nelze provozovat intenzivní zemědělství na kterém jsme právě v Česku už více jak půlstoletí všichni potravinově závislí.

Už dnes mu proto k výkonu vlivnosti u nás postačí odklonit produkci fosforu, prvků vzácných zemin... jen pro vlastní potřebu a nutnost začít především sebe chránit před dopady G.W.

L. Novák 18.5.2023 3:12

;-D Idiot Rada a jeho ZELENÉ PERPETUUM MOBILE... Rv!!