8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

PRÁVO: Úspora naruby

Když ministerstvo dopravy letos na jaře s velkou pompou sdělovalo, že zajistilo nového provozovatele problematického centrálního registru vozidel, ohánělo se mimo jiné finanční úsporou. Jak se nyní ukazuje, až takový úspěch to není.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Hroza 16.10.2013 12:22

vytváření nouze

"Ministerstvo vytvořilo zdání nouze a krajně naléhavého případu, ve kterém lze použít zvláštní ustanovení zákona o veřejných zakázkách – uzavření kontraktu napřímo." (sic!)

Toto umělé "vytváření nouze" se už dávno stalo normou zadávání veřejných zakázek. Je možné, že zákonodárci si toho ještě nevšimli? Je možné, že by zákonodárci byli tak hloupí? To asi těžko?  

M. Prokš 16.10.2013 11:33

To je přece celé nesmysl

Podstatou státní správy je přeci spravovat stát. A je zcela podružné, jakým přesně mechanismem jsou zakázky zadávány. Co je podstatné je, jestli stát funguje a zda je to za rozumné peníze. V tomto případě registr vozidel.

- Proč se přecházelo z funkčního systému na jiný - nový? Bylo to opravdu jasně a neoddiskutovatelně proargumentováno?

- Stát/úředníci evidentně totálně ignorovali technickou stránku věci a ignorovali jakékoli testování, kontrolu dat, kontrolu přenosu dat, zátěžové testy. Prostě zadali zakázku a jediné co je zajímalo byla cena a datum. Víc je nezajímalo. Stejně jako v mnoha a mnoha jiných zakázkách. Něco jako odborný dohled, odborná zkušenost totálně ignorovali. Vždyť IT se rozvíjí ve státní správě snad od revoluce, v soukromé/podnikové sféře i déle, tak tu sakra nějaké elementární zkušenosti a znalosti už snad jsou.

- To že zakázka byla "přidělena firmě XY na poslední chvíli" jen dokresluje účelovost a nezodpovědnost. Ale není to ten hlavní problém. Jako občan klidně skousnu, že některé zakázky budou přiděleny firmě se kterou jsou dlouhodobě dobré zkušenosti, nebo firmě která má vhodné know-how, klidně bez výběrového řízení, klidně i "kamarádovi někoho", hlavně když výsledek bude v pořádku a za prokazatelně rozumné peníze! A to zrovna zde nebylo ani v jednom z kritérií. Nefunkční systém k datu spuštění, drahé, složité, pomalé...

Jenže nic z toho se nezmění dokud neponesou úředníci a politici nějakou formou osobní zodpovědnost za takto křiklavá zanedbání a zneužití svých pravomocí při správě cizího majetku. Protože co jiného je účelové přidělení zakázky jedné firmě než zneužití pravomocí? Co jiného je ignorování odborného dohledu nad důležitou a drahou zakázkou než zanedbání povinností při správě cizího majetku (státních peněz)? Co jiného je testování na lidech než zanedbání povinností správce chodu státní instituce?

J. Strakoš 17.10.2013 10:32

Re: To je přece celé nesmysl

"Jenže nic z toho se nezmění dokud neponesou úředníci a politici nějakou formou osobní zodpovědnost za takto křiklavá zanedbání a zneužití svých pravomocí při správě cizího majetku."

Přesně - chybí jakékoliv následky - 16 mil. se platí ročně a ... nic.