27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

PRÁVO: Co soudy mají a co už nemají soudit

Otázka je jednodušší, než titulek: Může-li soud nařídit zpřísnění „klimatického“ zákona, proč by nemohl zakázat zadlužování státu? V obou případech jde přeci o blaho budoucích generací.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 27.5.2021 8:52

Hloupé Šejna už zase vytahuje pinďoura, aby nám ukázal, jak ho má velkého... ;-)

M. Šejna 27.5.2021 9:07

pane Řího,

samozřejmě, že to myslím ironicky.

Však také v těch odkazech to máte jasně napsané, jak to bylo s tou "teplotou" v klimatickém optimu.

Víno se tehdy pěstovalo i tam, kde by to v současnosti bylo ekonomicky nemožné. Jenže ve středověku byla ekonomika úplně jiná.

Tehdy bylo levnější pěstovat víno i severněji, protože doprava levnějšího a sladšího vina z jihu byla tehdy problematická. Dálnice a kamiony tehdy neexistovaly.

Proto se také tehdy pěstovaly melouny v Polabí, což lze bez problémů i současnosti, ale nikoli ve velkém pro zásobování velkoobchodů.

Pokud chceme porovnávat to, co se pěstovalo tehdy a dnes, je nutné porovnávat tehdejší pěstování s možnostmi dnešních zahrádkářů a nikoli dnešních velkofarmářů.

L. Písařík 27.5.2021 11:04

Tak jsem prostudoval doporučenou literaturu a zjistil, že první je výuková pomůcka pro učitele, kde se studentům bifluje do hlavy, jak se dívat na změny klimatu a druhé je vyloženě klimatologický nátlak podepřený mnohými lživými tvrzeními - třeba že už 200 let se ví, že se země otepluje ( přesto, že v 70tých letech se tvrdilo, že nastává nová doba ledová - po serii velmi nízkých letních teplot. Ale obě díla jsou totožná v tom, že se odvolávají na jiná díla a neuvádějí žádné skutečné důkazy, zejména podíl lidí a jejich činnosti na oteplování atmosféry. Dovolím si tedy taky jedno experimentem nepotvrzené stanovisko: Země s celou biosférou je tak obrovský systém, jehož činnost lze posoudit pouze za použití dosud neprovedených globálních hodnocení klimatu a vliv činnosti lidí nelze exaktně určit, ba ani produkci klimatických plynů. A tak nezbývá než přijmout tvrzení že všechny změny jsou způsobeny tím, že pořád ještě končí čtvrtá doba ledová.8-o to koukáte.

L. Písařík 27.5.2021 11:07

Zrovna na té, kde zjistili, kolik % bylo v ovzduší klimatických plynů.

M. Šejna 27.5.2021 11:21

Obsah CO2 a jiných plynů se dá zjistit z bublin vzduchu uvězněných v ledovci. A je opravdu komické, že se tady k této vaši neznalosti dobrovolně hlásíte.

Průměrnou roční nebo měsíční teplotu ale ze žádných uvězněných bublinek, letokruhů nebo izotopů nezjistíte.

Z letokruhů zjistíte jen zhruba průměrnou teplotu ve vegetačním období. Zimní teploty z toho nezjistíte ani náhodou.

L. Novák 27.5.2021 13:15

No, mě by zajímalo, jak se při tak dlouhých časových úsecích, které se týkají vzorků ledu, vypořádali s DIFUZÍ plynů dalších látek uvnitř ledu. Připadne mi dost nepravděpodobné, že by koncentrace látek zůstala po stovkách či tisících let (nebo i starších vzorcích?) přesně taková, jaká byla v době vzniku ledové vrstvy.

L. Písařík 27.5.2021 14:13

Nenapsal jsem, že o bublinkách nevím, ale není to jak s desettisíc let nafouklou gumou?8-o Ta taky uchází.

J. Vorlický 27.5.2021 7:30

V normálně fungujícím moderním právním státě se žádná státní instituce nenechává do ničeho táhnout; tedy ani soudy. Státní instituce mají povinnost správně řídit stát v prospěch jeho občanů. Moc soudní si musí ujasnit sama do čeho se nechá zatáhnout. Tento článek je zase jen dalším příkladem toho, jak pomatené jsou v ČR představy o chodu státu. Zjistí-li soud, že se někdo pokouší z něj dělat užitečného hlupáka, dotyčného nejdříve varuje, ať to nedělá. Když dotyčný pokračuje, soud ho bude pokutovat. Když ani potom nepochopí, že ze soudu nemůže dělat prostředek k dosažení svého cíle, soud ho odsoudí do vězení. Nevím, co je na tom zvláštního, aby se o tom musely psát články. Jedině snad, že ČR má hodně daleko k normálnímu státu.

L. Novák 27.5.2021 9:21

Máte ponětí, proč autor sepsal článek k tomuto téma? Ne? Připomenu vám to:

Německý ústavní soud nařídil jasněji definovat klimatické cíle po roce 2030

https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecky-ustavni-soud-naridil-jasneji-definovat-klimaticke-cile-po-roce-2030

Aktivisté podají ve středu klimatickou žalobu na českou vládu

https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-podaji-ve-stredu-klimatickou-zalobu-na-ceskou-vladu

J. Lukavsky 27.5.2021 7:13

"ani celé státy zkrátka nemají a především nebudou mít dost peněz" ale kdež, stát to vyřeší velmi jednoduše, chechtáky si prostě natiskne. Takže trumberové co mají nasyslené penízky ve špórkase si za dnešní sumu na nový byt koupí za pár let akorát koloběžku, ale elektrickou! Vzorem je Německo po 1 sv. válce kdy válečné reparace splatilo prostě natištěnými papírky. Bochník chleba stál miliardu marek a firmy vyplácely mzdy 2x denně, odpoledne už byly ceny vyšší. No a v některých afrických zemích se peníze nepočítají, ale váží. Elementary dear Watson. J.L. end

L. Písařík 27.5.2021 11:14

To zase v jiných zemích si své měny váží, např. ve Švýcarsku, USA, GB ba i dokonce v Číně. A třeba i u nás, naše měna sic po kousíčcích ale stále vytvrzuje. Jsem zvědav, kdy někteří pomatenci v ČNB začnou opět nakupovat €.

L. Šimon 27.5.2021 7:13

Super. Netřeba dalšího komentáře.