19.4.2024 | Svátek má Rostislav


PRÁVO: Co soudy mají a co už nemají soudit

27.5.2021

Otázka je jednodušší, než titulek: Může-li soud nařídit zpřísnění „klimatického“ zákona, proč by nemohl zakázat zadlužování státu? V obou případech jde přeci o blaho budoucích generací.

„Klimatickou“ žalobu už česká Zelená fronta, po vzoru sousedního Německa, chystá. Takže je čas na přípravu „dluhové žaloby“. Jestliže je motivem aktivistů k podání žaloby ochrana klimatu kvůli příštím generacím, měla by minimálně stejným motorem být obava o osud příštích generací (tedy našich dětí a vnoučat a jejich dětí), až předlužené státy začnou bankrotovat. Následky změny klimatu a státního bankrotu můžou být podobně fatální. Celé je to ale ještě složitější.

Budoucí „klimatická opatření“ budou opravdu grandiózní. Jen Praha by do nich podle rady zastupitelstva měla za 10 let dát 230 miliard korun ze svého a hlavně z bruselského. Kolik asi dá takový Berlín? A co celé Německo. Nebo celé Česko? Popravdě, je to trochu jedno. Dříve či později v tom začnou hrát roli dluhy. Protože radnice ani celé státy zkrátka nemají a především nebudou mít dost peněz na to, aby ekologistické recepty platily. Jenže dluhů mají dost již nyní. I většina států v Evropě neví, jak a kdy zaplatí ty současné dluhy. A to si budou muset, aby naplnily zelené představy Evropské komise a Evropského parlamentu, půjčovat dál. Hodně. Bilion eur v těchhle představách není žádná míra. (Například 790 milionů eur mají stát jen nové větrníky kolem pobřeží zde, české náklady by mohly dosáhnout prý až 4,5 bilionu korun zde.)

Čili abychom zaplatili „boj za klima“, budeme si půjčovat výrazně víc, než bychom si půjčovali bez toho. Líbí se to někomu, kdo není členem Zelené fronty? Jenže bez vyšších dluhů nedokážeme splnit takzvané klimatické závazky, abychom do roku 2030 neprodukovali žádný CO2. (Aby nestoupala teplota. Přitom do teplot takzvaného klimatického optima nám stále ještě chybí asi dva stupně.)

Aktivisté chtějí Česko soudně donutit k tomu, aby produkci CO2 snižovalo ještě rychleji a ještě rychleji odstavovalo všechny zdroje CO2. Přitom největší světový emitent oxidu uhličitého, Čína, stále zvyšuje množství tohoto plynu, které chrlí do atmosféry. A není zdaleka sama. Myslím, že je to vhodná konstelace k podání žaloby na aktivisty. Vlastně na celou Zelenou frontu. Protože kvůli svému přesvědčení nutí celou Českou republiku, aby významně, v řádu bilionů prohloubila své zadlužení a současně aby snížila svoji konkurenceschopnost, jakož i životní úroveň svých obyvatel.

Zjednodušeně: Když bude o dva stupně tepleji, bude panovat teplotní optimum, čili žádný problém. Když bude o pět stupňů tepleji, dokážeme se tomu přizpůsobit. Když budou Češi chudí, když nebude práce, když bude navíc republika zadlužená daleko víc, než nyní, s vysokou pravděpodobností se na teplotu vyšší o pět stupňů nedokážeme připravit. Protože si to nebudeme moci dovolit.

Čili pokud se mají podávat žaloby kvůli klimatu, podávejme žaloby kvůli vynucovanému zadlužování. Protože proti němu by měl soud zasáhnout také. Případně ať lobbisté Zelené fronty respektují, že jsou věci, do kterých se soudy netahají.

Převzato z webu iUhli.cz