2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

PRAHA: Trhy na Jiřáku v současné podobě končí

Jednou z mála systémových a celostátně v praxi využitelných možností, jak podpořit existenci a ekonomiku drobných českých a moravských zemědělců a výrobců potravin, představují zcela nepochybně farmářské trhy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 17.12.2016 13:59

Není Archetyp součástí problému?

Možná nevinnou, ale je.

Totiž: jak se zdá, v základě problému stojí výběrové řízení na "provozovatele trhu". To prostě nutně musí být "velká" společnost, a jsme u jadérka věci: přinejmenším podezření, že "oni" upláceli, protýe "náš" zámer je daleko lepší.

Proč by nemohlo tržiště fungovat zhruba jako parkoviště? Rozdělím na chlívky nebo možná postavím stánky se elektrickou zástrčkou, cena C za 24 hod, 5xC za týden, 20xC za měsíc. Možná krát deset pro zastupitelstvu nemilé zboží a nazdar. První pondělí v měsíci je dopoledne velký úklid, kšeft nad 10000,- (plácl jsem) musí se zodpovědným úředníkem spolupodepsat pět libovolných zastupitelů.

J. Chaloupka 17.12.2016 13:53

Trochu mne zaráží, že i tržiště musí

mít svoji Asociaci. To by naši předkové asi nezvládli.

L. Lešnovský 17.12.2016 9:56

Český vyčůraný tak zvaný farmář

Český vyčůraný tak zvaný "farmář" nakoupí ve velkosladu a prodá jako svůj vypěstek.

P. Jášek 17.12.2016 9:15

I čokolády

http://www.cokoladovnatroubelice.cz/o-nas/

J. Fleiszner 17.12.2016 8:44

.

Nikdo se nezavděčí všem.

J. Kopis 17.12.2016 8:07

Spolky, chcete-li cechy, by se neměly omezovat pouze na

garanci kvality svých služeb, ale měly by dbát i o zajištění materiálního zázemí pro svou činnost. Spoléhat v současné době, kdy alfou a omegou všeho bytí, je tanec okolo zlatého telete, na něčí altruismus, je výsledek celého projektu, dříve či později zaručen a končí jak autor popisuje. Mocenské struktury mají v časově stabilní společnosti tendenci svou moc rozšiřovat a zesilovat, zejména pokud jsou zdrojem i cílem jejich existence finanční prostředky.

J. Kovaříček 17.12.2016 3:37

k čertu s kapitalismem....

Kapitalismus je ničemný systém, kde se kapitál kumuluje do rukou velkých korporací a nadnárodních společností. Ty se svou podstatou podobají socialistickým velkopodnikům. Spolehlivou oporou ekonomiky a společenského prospěchu je systém svobodného soukromého podnikání, tedy především práce drobných podnikatelů a producentů. Jejich důležitým nástrojem jsou právě takové svobodné trhy, jaký byl na Jířáku. Jejich ničením nám tu zase vyplouvá obluda socialistické ničemnosti. Je na čase, aby voliči prohlédli a vyhnali politiky, kteří tyto nepravosti provozují. O svobodu je nezbytné neustále usilovat, nikdy není ničím zaručena.

P. Jášek 17.12.2016 9:17

Re: k čertu s kapitalismem....

myslíte ten dotovaný EU korporativismus? Co to má společného s kapitalismem?

R. Tesařík 17.12.2016 11:43

Re: k čertu s kapitalismem....

Nic, ale to nevysvětlíte lidem , kteří když slyší kapitalismus, tak se jim rozvinuje rudý prapor v kapse.

Z. Lapil 17.12.2016 13:41

Re: k čertu s kapitalismem....

Trošku mi to zní, jako byste blábolil: označíte kapitalismus za ničemný systém, a pak ho chválíte slovy "Spolehlivou oporou ekonomiky a společenského prospěchu je systém

svobodného soukromého podnikání, tedy především práce drobných

podnikatelů a producentů. Jejich důležitým nástrojem jsou právě takové

svobodné trhy, jaký byl na Jiřáku".

A velké ano: svoboda NENÍ bezúdržbová záležitost.

J. Chaloupka 17.12.2016 13:55

Jiří Suchý: "Kapitalismus je lepší než socialismus,

ale horší, než jsem si myslel."

Asi není sám, kdo si to myslí, ale nezapomeňte na tu první část. Ve Venezuele to mají právě teď. A nejen tam, také na Kubě a Severní Koreji. Chcete se vrátit? Já ne.

V. Čermák 17.12.2016 16:28

Re: k čertu s kapitalismem....

Vy si pletete kapitalismus s fašismem. V korportáním fašismu se momentálně nacházíme my. A je to ničemný systém, to máte rozhodně pravdu. A socialistický také, ono fašismus, nacismus, komunismus a nově zeleno-lidskoprávní ideolodie jedno jsou.

V. Vaclavik 18.12.2016 11:30

Re: k čertu s kapitalismem....

Taky me to neda.

"Spolehlivou oporou ekonomiky a spolecenského prospechu je systém svobodného soukromého podnikání, tedy predevším práce drobných podnikatelu a producentu. "

A proc myslite, ze tohle kapitalismus neni?!?

J. Kovaříček 18.12.2016 12:22

Re: k čertu s kapitalismem....

Správná otázka, nesnadná odpověď. Slovo capitalism poprvé použil Louis Blanc v roce 1850, zmiňoval se o něm i Marx. Význam se časem posunoval. Problém tohoto systému vidím právě v tom důrazu na kapitál, k jehož akumulaci dochází. Marxistická definice zahrnující vlastnictví výrobních prostředků totiž v praxi ničemu neodpovídá. Důležitější je vztah člověka k jeho práci, tedy záležitost psychologická. V soudobém kapitalismu sice velké firmy nevlastní stát, korporace však spolehlivě ničí konkurenci drobných podnikatelů a vytváří armády zaměstnanců. Jednotlivec tím ztrácí osobní nezávislost, jako zaměstnanec je však a tudíž konformní. Udělá-li drobný podnikatel chybu či nepřejí.li mu poměry, může přijít o vše. Ovšem ředitelé (CEO) velkých korporací. osobní zodpovědnost v takové míře nenesou, jen si určí nestydatě vysoké platy. Kapitalismus je tedy především o kapitálu a zisku, buď jak buď! Svobodné soukromé podnikání zahrnuje mnohem širší škálu hodnot. Není snadné to tu vysvětlit na tak malé ploše.