27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

PRAHA: Opencard ve staronových rukou

Opencard měla být stěžejním prvkem moderní digitalizované Prahy. Místo toho se stala symbolem korupcí prolezlého magistrátu. Společnost Haguess, která se jako původní tvůrce systému a jeho dosavadní správce stala terčem ostré kritiky, už od Nového roku nemá s takzvanou "kartou Pražana" nic společného.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Stejskal 24.3.2013 21:22

Re: OpenCard = SS karta:

Hloupá myšlenka to rozhodně není. "Městská karta" by měla být v mnohém výhodná jak pro rezidenty, tak pro návštěvníky. A konec konců i pro město. Jenže provedení a cena je něco tak odporného, že je to na úrovni S karet.

Vy máte pravdu jen v prvním příspěvku, v odstavci, kde píšete Pražané s malým "p". Jinak v ničem.

P. Skřivan 23.3.2013 14:06

Mr. Senly je jeden ze snílků,

který si myslí, že nějaké mikroplatby mu velcí hráči v oboru platebních karet přenechají. Na to, jaké je to ťululum stačí sledovat TV reklamu, kde se bezkontaktní řešení už nabízí a kde je jasně patrné, že mikroplatby už není ten správný podnikatelský záměr ... .

Ono jde ale spíš jen o mlžení, jehož cílem je zakrýt očividný fakt, že celá věc OpenCard byl pouze nástroj na privatizaci veřejných prostředků z rozpočtu Prahy. Nic víc ... . Pro pražany pak jen opruz.

P. Skřivan 23.3.2013 13:56

Re: OpenCard = SS karta:

Hloupá myšlenka je to v tom, že kartu vydává město a je na více věcí. Díky poklesu cen karet, toto řešení nedává smysl, nevíc bezkontaktní karta nepředstavuje úplně nejlepší řešení pro tuto věc - stejnou službu by obstaral kus papíru s kódem, a to za nesrovnatelně méně peněz a s menší možností, že na jízdenku někoho pojede někdo úplně jiný (což se mi mimochodem zcela bez problémů podařilo). Nechť si kartu vydává DP, náklady si hradí se svého rozpočtu a podle toho zvolí optimální technologii.

J. Novotný 23.3.2013 13:07

Re: OpenCard = SS karta:

OpenCard je česká varianta londýnské "OysterCard", jejíž pořízení doporučuji každému, kdo se v Londýně hodlá zdržet déle, než dva dny. Pokud tedy bude cestovat tamní MHD. Nemyslím, že jde o špatnou myšlenku - jenom její uskutečnění je ovlivněno místními zvyky: v Londýně (a ostatně v celém UK) mají ve zvyku zavírat vykradače společné kasy do věznic. V Praze (a ostatně v celé ČR) si je lidé volí do zastupitelstev. Lze snadno pochopit, že je v tom jistý rozdíl ...

J. Novotný 23.3.2013 12:54

Asi se ptám hloupě

Ale: ta firma je eseróčko, takže v případě že "nevyjde podnikatelský záměr" zaplatí oněch sto euro? A: počítá pan Senly se zavedením ekoplateb i do věznic a ústavů pro choromyslné?

P. Skřivan 23.3.2013 11:47

OpenCard = SS karta:

z hlediska užitečnosti určitě. Je to zcela hloupá myšlenka protlačená silou veřejných peněz do praxe.