27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

PRAHA: Miliardy v uzávěře

České dráhy nutně potřebují finanční injekci. Jinak si nebudou schopné například koupit rychlovlaky a konkurovat ostatním dopravcům tlačícím se na koleje. Zalátat díru má úplatný převod nádraží na Správu železniční dopravní cesty (SŽDC).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Pujman 30.8.2013 9:23

Sekyra Group a ČD na Žižkově

Jen příklad. Smlouva z roku 2007 mezi Sekyra Group (SG) a ČD není vypověditelná. Dojde-li k odstoupení od smlouvy jednou ze stran, nastupují masívní sankce, všechny v řádech desítek milionů Kč namířeny pouze proti Českým drahám (dále jen ČD) a společnosti Žižkov station development s.r.o. (dále jen ŽSD), což je společný podnik ČD a SG. Všechny faktické povinnosti dané termíny a definicemi ve smlouvě jsou prakticky jen na straně ČD. Všechna práva ke koupi a předchozímu pronájmu objektů a pozemků jsou de facto na straně společnosti SG (i prostřednictvím ŽSD), ale existuje výslovné právo pro předem smluvně nedefinovanou společnost, kterou má právo si kdykoli v budoucnosti vybrat jen SG. Objekty nádražní budovy jako komerčně nevyužitelné má povinnost demolovat uzavřením této smlouvy ŽSD a ČD s tím musí souhlasit, tj. ukončit v nich drážní činnost a poskytnout veškerou součinnost.

Smlouva se často odvolává na termín schválení "Koncepční studie", ale nikde v daném textu smlouvy není konkrétně, kdo ji schvaluje, kdy a jak má vypadat. Od termínu schválení této studie smlouva odvozuje termín zahájení vlastnických změn nemovitostí. Jde ale o formalitu, protože ve smlouvě je zakotvena okamžitá povinnost pro ČD uzavřít prakticky nevypověditelná předkupní práva pro ŽSD a nebo pro SG, dokonce registrovaná zápisem do katastru, již v době "Přípravné fáze projektu", tj. s podepsáním smlouvy z r.2007.

Zvláštní je, že je uzavřena smlouva mezi třemi stranami, a jedna ze smluvních stran (ŽSD) teprve vznikala jako společný podnik rozhodnutím zbylých dvou účastníků této smlouvy, tj až na základě této smlouvy. Stav je takový, že když SG všechno nechá plynout, a pak se jen přihlásí o sankce, budou to bez práce vydělané stamiliony.