29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

PRAHA: Bytů je dost, jen jsou moc drahé

Jedna věc je úplně nesrozumitelná. Jak ukazují data společnosti Deloitte, v Praze jsou jedenácté nejvyšší nájmy v Evropě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 1.5.2019 11:53

Re: Pokud se

Ve Vídni jde o dotování bytů městem (státem?). A to přesto, že Vídeň je šeredně zadlužená.

K podobným úvahám mívám dvě otázky: proč mám Pražákům (a Brňákům...) dotovat bydlení? Proč nedotují oni bydlení mě?

P. Grigar 1.5.2019 15:26

Re: Pokud se

... Vídeň jest spolkovým státem s vlastním rozpočtem, jedním z devíti tvořících Republik Österreich. To jsou ty přednosti spolkového uspořádání. Jinak souhlasím s vaším postojem k dotování bydlení. Řešením může být kategorizace bytů.. každému dle jeho kapsy, což ovšem není cesta, kterou by se ubírali naši milí developeři. Měl jsem možnost si prohlédnout ve Vídni hodně bytů různých kategorií, příbuzný totiž pracoval jako magistrátní rada. Lišily se polohou, technologickou náročností výstavby, úrovní vnitřního vybavení, použitých materiálů a ve finále tedy i cenou/nákladovostí. Pro většinu zájemců sloužily jako byty startovní. Najít si po čase cosi lepšího, tam není problém,ale pouze otázka peněz.

Z. Lapil 1.5.2019 16:54

Re: Pokud se

Díky za upřesnění.

K otázce "Co je to drahý byt". Rozdíl mezi Prahou a okolím (řekněme do 50km od centra (Kralupy, Kladno, Benešov, Beroun, vlastně i Kolín...) je v ceně srovnatelného bytu několik set tisíc. Neboli dvě slušná auta a ještě zbydou slušné peníze na benzín.

Svého času jsem bydlel kousek za Kladnem a spočítal jsem si, že cesta na vlak taxíkem jednou každý všední den (veřejná doprava jezdila slušně do sedmi do večera) vyjde na nové auto v ceně asi 250 000 každých deset let; vše ostatní včetně benzínu zdarma. Už je to pěkných pár let, ale myslím, že to nebude zásadně jinak.

J. Chaloupka 1.5.2019 9:39

Asi je to tím, že do Prahy se stěhuje příliš mnoho lidí!

A nemohou všichni bydlet v Praze na Vinohradech. Ostatně pokud vím, tak třeba v Ústí n. Labem mají cenu bytu desetinovou.

M. Mikulec 1.5.2019 11:01

Re: Asi je to tím, že do Prahy se stěhuje příliš mnoho lidí!

Proto tam Pražáci stěhují své neplatice. Když prodáte v Ústí byt, tak v cele republice za ty peníze nekoupíte ani garáž. Image, jakou cikani udělali Ústí, se dá přirovnat k Americe, když se do slušně čtvrti pristehuje černošská rodina: ceny nemovitosti padají.

K. Salajka 1.5.2019 9:27

Slyšíme

vyprávět o tom, že je Praha málo zastavěná od lidí, kteří se živí stavěním, ale nemají pro koho stavět. Poptávka není, protože jsou drazí. Nemělo by se vyplácet držet byt prázdný, pronajimatelé by měli mít možnost rychle řešit nájemníka, který si neplní povinnosti.

Lidem by se mělo umožnit prodat byt bez dalších nákladů pro realitky a bez vymýšlení nesmyslných energetických požadavků.

Přímý prodej mimo developery by rozhýbal trh.

V. Petr 1.5.2019 15:11

Pane Salajka, nemáte pravdu

V dnešní džungli se prodávajícímu zpravidla vyplatí dát 3% ceny realitce.

K. Janyška 1.5.2019 9:23

Však ono se to srovná. Byty jsou v Praze obsazené

majiteli a nájemníky. Zájem je obří, tedy ceny vysoké. Praha je už jedno z nejúspěšnějších míst Evropy... Dzp.

J. Novotny 1.5.2019 9:06

CNB natiskla penize pri intervencich a ty nekam musi jit. Takze jdou do bytu. Odtud je cela nerovnovaha mezi prijmy zamestnancu a cenami bytu v zadanych lokalitach. Kdo ma kde bydlet se ma celkem dobre, kdo nema je v pr.. ale to bylo i koncem 90. Let. Jenom tam byla mezirka, kdy normalni lidi dosahli na bydleni diky nizkym urokum, rust cen ji pak privrel.

V. Církva 1.5.2019 8:18

No hlavně je v tom mraky ideologie

Levičáci mají levičácká dogmata, znárodnění vyvlastnění, ale i blokování vystavby developerů na starně druhé. Pravičáci zase jak vše vyřeší trh. Pak ale nevím, proč nějaká dvě procenta lidí vlastní polovinu majetku světa a proč by neměli nakupovat pozemky a nemovitosti, když to dělali i všichni feudálové. Bohužel správné řešení komplikuje to, že kapři si rybník nevypustí, Ať už jde o finanční elity, zkorumpované politiky tak o levičácké neziskovky. Všichni nás budou blbnout svou svatou pravdou. Ale to mají smůlu, to už na mne neplatí.

Takže, chtělo by to nějaký solidní ideologicky nezabarvený rozbor. Osobně ale myslím, že zdanění nevyužívaných nemovitostí a zákaz nákupu nemovitosí zahraničnímy subjekty je jedna z cest. Ale nejsem dogmatik a rád si nechám vysvětlit proč to tak není.

K. Salajka 1.5.2019 9:36

Re: No hlavně je v tom mraky ideologie

V poválečném Dánsku dlouho platil zákaz vlastnit víc něž 2 byty (kvůli bohatším Němcům). Jak zjistíte, kdo je cizinec a co s podnikovými byty ?

Kdopak asi půjde do sociálních bytů ? No migranti !!!

J. Jurax 1.5.2019 15:10

Takže čtyřčlenná rodina mohla mít osm bytů? ... :-)

J. Krásenský 1.5.2019 4:30

Pokud má někdo takovou finanční sílu,

že dokáže ovládnout trh, může si diktovat ceny - že pane babiši - příkladem jsou obilná sila. Z bytů se stala významná investiční komodita (předzvěst hospodářské krize) a do bytů nejen v Praze investují cizinci, kterým nemohou obyvatelé České republiky konkurovat (výše příjmů a volných prostředků). Výstavba nových je určitě správná, ale v této situaci nepomůže. Kolik by jich bylo třeba postavit, aby se zmírnila poptávka po dobrém uložení přebytečných prostředků místních i zahraničních investorů? Zákony o monopolech vznikaly v USA na konci 19. století, možná by stálo je aktualizovat.

B. Baron 1.5.2019 2:12

Je třeba uvolnit trh s byty , ale hlavně s výstavbou bytů. Jako v každém svobodném podnikání, i zde se bude kapitál přesouvat tam, kde vzniká největší zisk. A ze zákona kyvadla dojde v případě svobody podnikání v tomto oboru k převisu nabídky nad poptávkou a ceny půjdou dolu. Bohužel v tomto oboru svoboda není , ale i kdyby byla tak k tomuto dojde tak v horizontu 15 - 20 let. Takže my mame holt smůlu . Doporučuji se z Prahy odstěhovat.

K. Pavlik 1.5.2019 0:48

Jina odpoved

Pokud ma autor spravna fakta tak CNB za nic nemuze, jen se snazi zabranit legraci ktera byla pred nejakou dobou v USA.

Stejny problem ma Vancouver - prazdne byty a domy jsou kupovany vetsinou za hotove, takze uroky nerozhoduji, Kupujici dovedne vyuzivaji kanadske zakony tez k tomu cemu se rika prani penez a k ukladani penez.

Praze by asi pomohlo podstatne zvyseni domovni dane (jako v jinych mestech) ale to, jak se rika v Saturninovi, se nesmelo pred dedeckem ani naznacit.