5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POTRAVINÁŘSTVÍ: Česká a ještě češtější potravina

Novela zákona o potravinách zavádějící přesnější značení původu potravin, množství značek v různé míře zaručující tuzemský původ surovin i finálních výrobků či desítky televizních pořadů a článků o vaření plných rad, kde a jak lze zakoupit tu zaručeně „správnou“ ingredienci pro přípravu pokrmů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 24.12.2014 22:06

Trochu odlehčeně.

Není náhodou lokální patriotismus (v pivě, resp. jídle, ale i naprosto obecně) tou nejhorší variantou nacionálního šovinismu a nejhorší sabotování všech možných směrnic rady komisařů?

Prostě dáme hromady peněz na to, abychom zase jedli to, co vyrostlo vedle, tzv. za humny. Ach jo. To fakt nemá cenu.

T. Krystlík 24.12.2014 10:19

Autor by měl vysvětlit vyšší ceny potravin v ČR oproti třeba

Německu. Sladkokyselé okurky ve standardní sklenici stojí v Německu v přepočtu od 19 CZK, V Česku minimálně od 24 CZK. Vejce z českých splepičích koncentráků v Německu zcela zakázaných jsou dražší než německá - o jejich horší kvalitě nemluvě. Totéž platí o másle, atd. Každý si může učinit srovnání cen sám nejsnadněji mezi německým Lidlem a českým, protože část sortiměntu je zcela totožná.

Česko vzhledem k četným podhůřím byla bramorářská velmoc, dnes převládají brambory ze západní Evropy nebo z Egypta, které jsou v Německu také levnější než v Česku. Proč?

J. Schwarz 24.12.2014 11:51

Re: Autor by měl vysvětlit vyšší ceny potravin v ČR oproti třeba

pes by mohl být zakopán ve zdejší výši daní...

T. Krystlík 24.12.2014 12:07

Re: Autor by měl vysvětlit vyšší ceny potravin v ČR oproti třeba

Nikoliv. Rozdíl v DPH nepokrývá rozdíl v prodejní ceně. O vyšší kvalitě zahraničních potravin nemluvě. Poslední neplatí v případech, kdy si řetězce v ČR s ohledem na nákupní zvyklosti Čechů (mnoho žrádla za co nejméně peněz) vynutí na výrobci levný šmejd. Typický příklad: velmi levné polské sýry také z rostlinných olejů (v prodeji jsou i polské sýry velmi kvalitní, ale drahé), zmrzlina Magnum s palmovým olejem coby náhražkou za kravský tuk, stuttgartské párky (Lidl) - takové párky na Západě neexistují - důvod jejich výroby pro ČR zřetelný po pročtení jejich složení = méně masa.

P. Maleček 24.12.2014 4:00

Spíš propagace ministra a jeho partaje

Je potřeba pochopit, že tady vůbec nejde o propagaci a podporu českých potravin, ale o zneužití státních prostředků pro propagaci pana ministra a jeho a partaje. To nemluvě o všimném od propagaci realizující firmy do partajní pokladny, třeba v podobě slev na volební kampaň.

J. Kadeřábek 24.12.2014 14:07

Re: Spíš propagace ministra a jeho partaje

Ministrovi a zejména TV, které v honbě za senzacemi a za naplnění hodiny tzv. zpráv jsou ochotny vysílat cokoliv, se podařilo zostudit polské potraviny. Ovšem i dík embargu Putina na západní dovoz se tady objevují produkty italské a francouzské provenience daleko častěji. České potraviny v této konkurenci nemají až na vyjímky šanci z hlediska kavaliy.

AfrikaansAlbanianArabicArmenianAzerbaijaniBasqueBelarusianBulgarianCatalanChinese (Simplified)Chinese (Traditional)CroatianCzechDanishDetect languageDutchEnglishEstonianFilipinoFinnishFrenchGalicianGeorgianGermanGreekHaitian CreoleHebrewHindiHungarianIcelandicIndonesianIrishItalianJapaneseKoreanLatinLatvianLithuanianMacedonianMalayMalteseNorwegianPersianPolishPortugueseRomanianRussianSerbianSlovakSlovenianSpanishSwahiliSwedishThaiTurkishUkrainianUrduVietnameseWelshYiddish⇄AfrikaansAlbanianArabicArmenianAzerbaijaniBasqueBelarusianBulgarianCatalanChinese (Simplified)Chinese (Traditional)CroatianCzechDanishDutchEnglishEstonianFilipinoFinnishFrenchGalicianGeorgianGermanGreekHaitian CreoleHebrewHindiHungarianIcelandicIndonesianIrishItalianJapaneseKoreanLatinLatvianLithuanianMacedonianMalayMalteseNorwegianPersianPolishPortugueseRomanianRussianSerbianSlovakSlovenianSpanishSwahiliSwedishThaiTurkishUkrainianUrduVietnameseWelshYiddishEnglish (auto-detected) » Hungarian