28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Utrácejme!

Nejnebezpečnější moc je moc politiků nad penězi… zabráníme-li jim ve volném nakládání s finančními prostředky, je jim odňata možnost vyvádět hlouposti a nepředloženosti. (Christoph Blocher, švýcarský konzervavivní politik)

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. David 27.1.2014 16:45

Ono to má háček

Když není z čeho tlačit, tak se na latrínu neleze. Nebo najdi na dlani chlup... Na Rum nemám, rum nepiji - odpověď: kdybs na něj měl, tak bys ho pil, kořalo.

Nějak tu máme vize (viz. Hermann), že třeba na ČRo a TV bude obecný koncesionářský poplatek, takže začíná salámová metoda. Dalším ukrojením bude třeba povinná palmární alimentační povinnost pro ty, kteří mají gule v pantalonech, povinné palmáre na cokoliv, co věrchuška uzná za vhodné (dosaďte co libo). I slepci mohou platit desátek za světlo. Asi budu za blba, ale již car "Pjotr Pěrvyj" na Rusi zavedl berni z fousů a komínů. Takže nic nového pod sluncem, jen nejenom naše "věrchuška" se to snaží vylepšit.

Š. Hašek 27.1.2014 14:55

Pokud chceme být podruhy/otroky

státu/politiků, pak tedy utrácejme. Ať to frčí, a furt roste podle plánu.

Vždy (skorovždy)je možno spořit na stáří, nebo vše utratit v Chorvatsku a potom se obrátit na Škromacha.

Zjednodušeno. Občané vědí. Podruzi nepochopí.

M. Kosejk 27.1.2014 15:37

Re: Pokud chceme být podruhy/otroky

Nepochopil jsem. Jsem tedy podruh.  Kde mám odezdat občanství? :))

Moderní forma úvěrování "frčí" už někde od 14. století, kdy Giovanni de´Medici založil první banku dnešního střih. (půjčovalo se už dávno před tím, ale teprve ve Florencii jde mluvit o počátcích moderního úvěrování.)

A právě toto úvěrování se stalo základem pro pozdější rozvoj merkantilismu - který byl primární příčinou toho, proč se evropské státy staly později světovou mocností, a proč byl v evropě lidem umožněn rozvoj osobních svobod. Na úvěrování stojí i rozvoj USA.

Rozumíte, kritizovat samotnou podstatu dluhové ekonomiky je totální demagogická hloupost. Možno ovšem kritizovat smysluplnost konkrétních půjček - a to, na co jsou určeny.

P. Vaňura 27.1.2014 19:50

Problém dneška tkví v tom, že není do čeho smysluplně

INVESTOVAT. Takže z úspor nevzniká úrok. A všechny banky (a s nimi i lichváři) se snaží "udat" půjčky jednotlivcům.

M. Kosejk 27.1.2014 19:59

Re: Problém dneška tkví v tom, že není do čeho smysluplně

Jak není? Co to říkáte? :)) Nemovitosti ,starožitnosti, umění, investice do vlastní firmy, do vzdělání... Je tohi spousta. Jistě, ne každá jednotlivá investice je dobrá, ale máme snad na to to bláto mezi ušima - tak ho používejme. Uspořené peníze jsou neinvestované peníze - a nikdy nevíte, co se s nim může stát. Já si udržuju na BÚ rezervu na rok a na neočekávané výdaje - a tím končím...

V. Vaclavik 27.1.2014 13:37

"Třeba se mýlím"

To vase 'třeba se mýlím' z vas a vas podobne nejistym obcanum cini stado, ktere jde za vrchnim kozlem, a to prese vsechno selske moudro, ktere mate, a ktere se ve sve nejsistote bojite pouzit v praxi - tak, ze byste rekli politikum NE.

Aby to nevypadalo ze mam nejak spadeno na Cechy - Americani jsou, ci byli jeste blbejsi nez my Cesi, kyz si v minulem stoleti ve dvou krocich nechali, v relativne svobodnych pomerech, vzit pevnou menu. My zase jako stadni obcane jsme statni fiat menu nikdy nezpochybnili, nechali jsme si tu komunistickou socialistickou menu jako dedictvi totalitniho rezimu, protoze Zapadni svet kolem nas takove socialisticke meny mel a co Cesi jako stadni narod mel jineho delat, ze? Jedinou zmenu, kterou jsme udelali, bylo ucinit nasi menu smenitelnou s temi zapadnimi.

Nikomu neprislo divne, ze mena, ktera byla dobra pro komunisticky totalitni rezim, byla dobra nejen pro nas po tom listopadu, ale ze ten tak zvany vyspely Zapadni kapitalismus na takove fiat meny, s nastupem komunismu ve svete pred nejakym trictvrte stoletim, sam presel... (jen ta zpozdila Amerika to dokonala v r. 71)

Ekonomika a menove zalezitosti nejsou nic svetoborneho, do jiste miry jim ma rozumet kazdy obcan, stejne jako v kazdem jinem oboru. V dnesni dobe se dostane kazdemu s aspon zakladnim vzelanim, jakes takes potuchy o elektrine, anebo si ve svem zajmu nejake ty znalosti sam behem vyrustani sezene. Ale kdyz prijde na ekonomiku a penize, ktere jsou jeji krvi, tak tou (krome ekonomickych specialnich skol, kde se uci jen ucetnictvi) je bezne, ci vseobecne skolni vzdelani nedotcene a pousti do zivota totalni hovadka a naprosta vetsina tech hovadek jimi svevolne zustava naporad, do stari a pak jako hovadka, ekonomikou a menovymi znalostmi nepolibeni, zemrou.

J. David 27.1.2014 16:55

Je to prča

Hlavně bafuňáři na ministerstvech. Třeme-li ebonitovou tyč liščím ohonem, vzniká elektřina... Toť vrchol jejich znalostí. Když dostanou do pazourů třeba inflační koeficient, klidně jím násobí třeba goniometrickou funkci a ještě to tabelizují v právní normě. Co dodat?

L. David 27.1.2014 13:13

Jen se Frýborte moc nevzpouzejte !

Nebudete-li dost utrácet, on už Vám to Singer a šest dalších lupičů z Bankovní rady ČNB vytmaví !

Ptáte se jak? Vaše úspory "řízenou inflací" (jak to ti zločinci nazývají) postupně vymažou.

Doufám, že spoříte v Eurech, která ovšem brzy zkrachují.

Takže to vlastně máte prašť jako uhoď ! Radši si dopředu zaplaťte ten slušný pohřeb. Než Vám ho zdraží !

J. Charvát 27.1.2014 19:45

Re: Jen se Frýborte moc nevzpouzejte !

Tak moc p. Frýborta nepodceňujte, aby v Hamburku šetřil v CZK. A EURo nezkrachuje. Dle principu "too big to fail". Když Číňani podrželi Američany, podrží rádi i nás. Halt nás taky chytí pod krkem, to je ta pro nás odvrácená strana věci a pro ně spojení příjemného s užitečným.

J. Jurax 27.1.2014 22:53

Re: Jen se Frýborte moc nevzpouzejte !

Spořte v jüanech :-)

T. Vůjta 27.1.2014 13:06

Tomáš Baťa - cituji

Příčinou krize je morální bída. .... To, čemu jsme zvykli říkat hospodářská krize, je jiné jméno pro mravní bídu. Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek. V naší zemi je mnoho lidí, kteří se domnívají, že hospodářský úpadek lze sanovat penězi. Hrozím se důsledku tohoto omylu. V postavení, v němž se nacházíme, nepotřebujeme žádných geniálních obratů a kombinací. Potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a veřejnému majetku. Nepodporovat bankrotáře, nedělat dluhy, nevyhazovat hodnoty za nic, nevydírat pracující, dělat to, co nás pozvedlo z poválečné bídy, pracovat a šetřit a učinit práci a šetření výnosnější, žádoucnější a čestnější než lenošení a mrhání. Máte pravdu, je třeba překonat krizi důvěry, technickými zásahy, finančními a úvěrovými ji však překonat nelze, důvěra je věc osobní a důvěru lze obnovit jen mravním hlediskem a osobním příkladem.

J. Kavalír 27.1.2014 12:49

Půjčůjme si!! :-(((

Apelovat na to, abychom utráceli je v okamžiku, kdy většina národa nemá peníze a ten zbytek má naopak prakticky všechno, co k životu potředuje a přebytek hotovosti může ukládat nebo investovat, je tak trochu mimo mísu. Nabídka převyšuje (koupěschopnou) poptávku a na zboží, které jsme již vyrobili a které hledá kupce, si musíme půjčovat. Peníže leží v bankách, které je dále deponují u ČNB, takže devalvace koruny zásahem ČNB mohla mít jediný smysl - jděte si půjčit, v bankách je peněz dost.

A není to jen náš problém. Půjčují si všichni - občani, firmy i státy na celém světě a jediné, proč se to ještě nesesypalo, je tiskárna na zeleně potištěný papír, která dodává hotovost v globálním měřítku a za tuto hotovost pak dováží potřebné zboží - dejte zboží, my vám za ně dáme potištěný papír. Jak dlouho to ještě může fungovat a co bude potom?

K zamyšlení : stát si potřebuje půjčit. ČNB půjčí prakticky zadarmo (0,05%) peníze komerčním bankám a ty je půjčí za úrok ve výši několika % státu. To, aby to šlo přímo, s nižšími náklady pro stát, jsme si zakázali zákonem pod nesmyslnou záminkou, že by stát moc utrácel, jenže on utrácí úplně stejně, ba ještě více o zaplacené vyšší úroky. A kdo z toho profituje?

A. Nováček 27.1.2014 12:18

Utrácejme!

Pěkně vystiženo, ty bláboly politiků a ekonomů, že se proutrácíme a proúvěrujeme  k lepším zítřkům jsou stejně otravné jako lživé.

V. Novák 27.1.2014 10:19

Proč neplatí co platívalo po staletí?

Protože po staletí (spíše tisíciletí) žili naši předkové ve společnosti nedostaku. Byl problém vyrobit vše od kusu žvance po vodní mlýn, což bylo to nejsofistikovanější zařízení na Zemi (no, možná orloj...). A hlavně na každou výrobu bylo potřeba lidí, lidské živé síly.

No - a to přestalo platit. Dokážeme vyrábět ve velkém, pořád efektivněji, s menší a menší potřebou lidské síly. A majitelé toho využívají a platí svým lidským zdrojům (nepřipomíná vám to římské dělení na majetek němý, bučící a mluvící?) čím dál tím méně. Výsledkem je, že je možné vyrobit víc, než dokáže společnost (složená převážně z majetku mluvícího) zaplatit a spotřebovat.

Změnily se podmínky, mění se poučky. Mimochodem - co vás na tom překvapuje? Vždyť od 90. roku do r. 2008 jsme byli přesvědčováni, že málo utrácíme, málo se zadlužujeme, málo kreditní karty využíváme - prostě jsme ve financování sto let za Amerikou - naším vzorem. Krize ty řeči jen utlumila.

M. Málek 27.1.2014 10:26

Re: Proč neplatí co platívalo po staletí?

Ale v té Americe neexistují poplatky za vedení účtu. Když do banky uložím peníze de fakto bance peníze půjčuji a oni je půjčují (investují) dál. Logicky dostávají úrok a tak by mi za to něco měli dát. Minimálně aspoň služby zdarma. Já se totiž z USA v květnu vrátil domů a právě ty bankovní poplatky mně dost překvapily.

V. Novák 27.1.2014 12:09

O tom přece není řeč.

Je o tom, jestli stále platí, že šetrný nespotřebitel pohání ekonomiku čili nic. A ono nic!

Ta americká jede na dluh nejdéle - protože nejdéle je ekonomikou přebytku. Západoevropská kratší dobu, musela se vzpamatovávat z války. A naše od převratu - socialistická ekonomika byla ještě klasická - alokace nedostatkových komodit.

Čili můžeme zahodit starou ekonomii a její poučky a někdo geniální by měl vytvořit nové. Kéž by byl aspoň tak chytrý, jako byl svého času Marx...

M. Kosejk 27.1.2014 9:42

chvála utrácení

Pokud člověk není ten typ, co křičí hesla o mrzkém mamonu a klanění se dolaru, tak utrácení je fajn. Čím více lidí utrácí, tím více firem má kšefty, a tím více lidí má dobré platy, a tím více lidí utrácí, tedy více firem má kšefty... atd. ... atd. V historii se vždy nejlépe lidem žilo za "mamonářů" - ve chvíli, kdy přišly na řadu vzletné ideologie, přišly s nimi i potoky krve.

A navíc žijeme v typu ekonomiky, která by šla nazvat dluhovou. A nejde jen o zadlužení státu, jde i o půjčky firem a občanů. Jde i o způsob platby na fakturu... A s tím zároveň souvisí i úrokové sazby. A není to nic jednoznačně špatného - pouze je to jeden ze způsobů. A až jednou ten systém nebude dále funkční, což se stát může, tak se ekonomika v klidu sama přetransformuje - tedy pokud se evropští politici vzdají své snahy to ekonomiku regulovat.

J. Jurax 27.1.2014 22:58

Re: chvála utrácení

Ovšem utráceti jest jen do výše svého příjmu - to platí pro jedince (ten to chápe, jinak ho vbrzku poučí exekutor) i pro stát, který to skrze mozky nejlepších z nás - neboť námi zvolených, aby ten stát řídili - ovšem nechápe. Pozoruhodné.

M. Kosejk 27.1.2014 23:17

Re: chvála utrácení

Vážený pane, v PS i v Senátu nenajdete běžné ukázky našeho občanstva, které jsou navštěvování exekutory. A zdá se, že průmerná kvalita hopodaření s vlastním majetkem je u našich zákonodárců výrazně lepší než průměrná kvalita hospodaření voličstva.

Chápu, že dnes je módní dělat z politiků blbce, ale např. průměrné vzdělání zákonodárců od prvních demokratických voleb vždy výrazně převyšovalo vzdělanost široké populace.

M. Kosejk 27.1.2014 23:19

Re: chvála utrácení

navštěvovány

J. Jurax 27.1.2014 23:32

Re: chvála utrácení

Nepsal jsem, že v PS i senátu sedící naši ctihodní zastupiči jsou navštěvováni exekutory. Netvrdím rovněž,  že průmerná kvalita hopodaření s VLASTNÍM majetkem je u našich zákonodárců výrazně lepší než průměrná kvalita hospodaření voličstva. Pravím toliko, že kvalita hospodaření se státním je u našich ctihodných zastupičů vepsí - mimochodem zadlužení je toho důkazem, nikoliv ovšem jediným.

A to dělání blbců z politiků - no, sledování přímých přenosů ze schůzí PS přesvědčuje, že to není tak nepřípadné. A výsledky jejich práce - někdy váháte, zda jsou jen blbí nebo jen uplacení nebo obojí. Průměrné vzdělání s tím nemá moc společného - koneckonců je to tam samý vzdělanec s nezřídka s VŠ tituly všelijak získanými ... a právník ... ... ostatně kdo se slušně neuživí tím, co studoval, jde do politiky, má-li na to žaludek ...

J. Jurax 27.1.2014 23:34

Re: chvála utrácení

Pardon - u našich zákonodárců výrazně HORŠÍ nebo vůbec horší ...

M. Kosejk 27.1.2014 23:42

Re: chvála utrácení

Kdyby měli v ČT přenášet hovory našich sousedů, to by byl teprve primitivismus. A VŠ sice není patent na rozum, ale minimálně to znamená, že ten člověk nemá v hlavě úplně prázdno.

A je mimo veškeré pochyby, že průměrná inteligence v PS je o několik pater vyšší než průměr společnosti. A kdejaký primitiv má své požadavky na politiku - nejlépe snížit dluh, vše zmodernizovat a přidat na sociálních dávkách všem... - a pak prskají, že politici neumí řešit kvadraturu kruhu.

J. Jurax 27.1.2014 23:56

Re: chvála utrácení

No, mně naše hovory PS bohatě stačí; že jsou někde ještě horší mne nevzrušuje.

A je-li mimo veškeré pochyby, že průměrná inteligence v PS je o několik pater vyšší než průměr společnosti, pak ovšem jistě nepopřete, že to není poznat. :-)

A požadavky na politiku nemají jen primitivové. Jaké máte Vy?

A že politikové neumí vyřešit kvadraturu kruhu bych jim nezazlíval; oni ovšem běžně neumí vypočíst ani kvadratickou rovnici v reálném oboru. Natož v komplexním :-)

P. Lenc 27.1.2014 9:12

Děkuji za článek,

ale socialistickou ekonomiku, která selský rozum nepoužívá, přemůže pouze totální krach se vším, co to přinese "obyčejnému člověku".Nakonec nic nového pod sluncem.Pan Schlagel má pravdu, při pohledu na socialistické přerozdělování v celé EU jeden musí dojít k názoru, že jedna plus jedna nemohou být dvě.

I. Schlägel 27.1.2014 8:13

Nezbývá,

než se Vám uctivě poklonit za osvěžující článek. Občas ztrácím víru, že jedna plus jedna jsou opravdu dvě. Vy mi však vždy dodáte sebedůvěru. Díky a zdravím.

K. Frauknecht 27.1.2014 7:59

Krása.

Ekonomice rozumí málokdo. Zdravý "selský" rozum - to je ale síla!!!

Zdaleka nejde o úroky (reakce na p. Vyhnalíka :-), s nímž, samosebou, naprosto souhlasím!). Jde o nešťastné socialisty (ať za louží, v EU nebo u nás). Oni to "štěstí" pro fšechny prostě zařídí. Ať to stojí majlant! Centrální banky dotisknou pár mld. Zrealizuje se pár státních zakázek. Ono to HDP popoleze!

Že lidi nemaj? Nevadí, něco dotiskneme a dáme podpory! Hlavně, že MY máme!!

P. Zeman 27.1.2014 9:00

Re: Krása.

Dovolil bych si dodat, že socialistům o nějaký všeobecný blahobyt nejde. Zajištěný člověk není vazalem této ideologie a tím pádem často ani jejím voličem. Tito obchodníci s deštěm už by neměli jediný trumf, prostřednictvím kterého by se demokraticky dostali k moci.

A. Bocek 27.1.2014 7:27

Stát ta herka nenažraná,

žere plným pyskem, investuje předraze do hloupostí a zadlužuje nás. To ti politikové,které jsme si zvolili svým rozhodováním nás zadlužujou a vedou tak do otroctví dluhů. Pamatujte, Argentina zkrachovala při poměru dluhu k HDP 60 %.

J. Vyhnalík 27.1.2014 0:51

Pan Frýbort má v jednom pravdu ekonomice nerozumí ;-)

Omlouvám se panu Frýbortovi za bulvární titulek, ale ve své úvaze důsledně převrací příčinu a důsledek.

Úspory nesou úroky pouze v rostoucí ekonomice. Pokud ekonomika fakticky stagnuje a roste pouze na úkor dlouhodobého státního zadlužování, pak je logické, že úspory nemohou nést úroky.

Pravá příčina je v hlouposti voličů, kteří si důsledně a neomylně vybírají politiky, kteří jim slibují, jak se o ně budou starat a utrácet vypůjčené miliardy způsobem, který efektivně likviduje evropskou konkurenceschopnost.

Bez ekonomického růstu nebudou vyšší úroky a ekonomický růst nebude do té doby, dokud o prosperitě firem bude více rozhodovat schopnost se přisát na evropské dotace, než schopnost efektivně vyrábět.

To není ani tak vina firem, jako vina politiků, kteří vysokými daněmi a dalšími skrytými odvody (racketeeringem inspirovaná podpora OZE), znemožňují firmám efektivně konkurovat právě zmiňovanému Taiwanu, Hongkongu, Číně atd.