9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

POLITIKA: Samé banální kroky

Co je třeba udělat k otočení špatného vývoje ekonomiky? Několik banálních kroků. Ale neškodí si je polopaticky sesumírovat

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ryba 24.9.2013 11:12

Re: co dělat? Já myslím, že něco takového, co navrhuje vaše a Institutova Bobošice. Třeba zákonem stanovit obchodním řetězcům podíl českého zboží :-))))))

jistě, agente Ševečku, vám nemusím vonět, jako vám nemusejí vonět seznamy agentů StB

J. Jurax 25.9.2013 0:56

Re: co dělat? Já myslím, že něco takového, co navrhuje vaše a Institutova Bobošice. Třeba zákonem stanovit obchodním řetězcům podíl českého zboží :-))))))

A co je to české zboží? Hyundai montované v Nošovicích? Škodovka patřící Volkswagenu? Káva Dadák a sušenky Opavia nadnárodní společnosti Kraft Foods? Čokoláda Orion od Nestlé? Plzeňské pivo od SABMiller

Jak velký podíl českosti je třeba, aby produkt byl prohlášen za český? A co moravské zboží?

J. Kanioková 24.9.2013 0:56

Souhlas,

dnes jsem jinde četla výstižný povzdech -

"Škoda, že se svoboda změnila v demokracii"

J. Ryba 24.9.2013 1:16

Re: Souhlas,

Pro některé nácky/huráliberály je demokracie přijatelná pouze ve velmi omezené formě. Už od 30. let požadují, aby byla demokracie "vybavena omezeními a pojistkami, které dbají o to, aby liberalismus nebyl pohlcen demokracií." Tak trochu nespontánní :-)

J. Krásenský 24.9.2013 4:48

"...demokracie přijatelná pouze ve velmi omezené formě..."

Genocidní demokracii francouzských levorucionářů (volnost rovnost bratrství) ukončil až nástup Napoleona, císaře. V demokratickém Německu třicátých let mely dvoutřetinovou podporu dvě strany, které měly v programu nenávist třídní a rasovou. (Ano, kdyby se v hitlerovském Německu svobodně hlasovalo o "Židovské otázce", zřejmě by nedošlo na "plynové komory", ale "jen" na pracovní tábory) Kdyby naši zastupitelé demokraticky plnili přání voličů o trestu smrti či nakládání s Romy, výsledek lze lehce odhadnout. Mnozí spoluobčané si přejí hlasování o vině a trestu (to by bylo popravených), nestačí jim pouze volby o vlastních příjmech. Ano demokracie je omezená, nelze hlasovat o pravdě, spravedlnosti, blahobytu, vědě, umění... a jistě přijdete i s dalšími oblastmi na které demokracie nemá nárok. Demokracie není nejvyšší hodnotou, je to pouze forma vlády. Ano obvykle zamezuje ideologickým výstřelkům. Když demokracie nepodporuje spravedlnost (bez přívlastků), omezuje pravdu (bez přívlastků), svobodu, svědomí, rozum...  ve společnosti, jakou má hodnotu? Není to je forma podivné diktatury průměrnosti, medií, bulváru či státního aparátu? A schválně: "Co je nutné k budování spravedlivého demokratického státu?"

J. Ryba 24.9.2013 11:14

Re: "...demokracie přijatelná pouze ve velmi omezené formě..."

jistě, vybrat si extrémy, které pokud možno s demokracií nesouvisejí a na těch se točit....to je taky východisko z nouze, pane Krásenský

P. Čása 24.9.2013 12:04

Re: "...demokracie přijatelná pouze ve velmi omezené formě..."

To nejsou extrémy, ale historické skutečnosti - to se opravdu stalo. Není to pěkné, ale nelze s tím dělat nic jiného, než se poučit.

J. Ryba 24.9.2013 20:15

Re: "...demokracie přijatelná pouze ve velmi omezené formě..."

stalo, ale není to znak demokracie

R. Langer 24.9.2013 13:09

Re: "...demokracie přijatelná pouze ve velmi omezené formě..."

Škoda jenom, že je to furt jeden extrém za druhým...

S. Ševeček 24.9.2013 10:43

Re: Souhlas,

Falešná hra na zastupitelskou demokracii

http://www.penize.cz/ekonomika/260920-proc-a-jak-volime-ti-dole-nevoli-o-nic-hloupeji-nez-ti-nahore

V. Vaclavik 24.9.2013 16:35

Re: Souhlas,

""Škoda, že se svoboda změnila v demokracii""

Kde je svoboda, tam je demokracie, kdezto obracene tomu tak vubec nemusi byt. Tedy ze kde je demokracie, tam je svoboda. V demokracii totiz vubec nemusi byt zadna svoboda, pokud jde o demokracii bezbrehou, jako je ta nase demokracie zapadniho strihu. V te si obcane muzou pekne demokraticky odhlasovat treba otroctvi, jako je tomu dnes.

Spravne ma byt demokracie omezena, omezena svobodu, tedy indivdualnimi pravy jednotlivcu. Jedine pak vede takova demokracie ke svobode. Individualni prava cloveka nejsou v omezene demokracii hlasovatelna. Proto take byl v americke ustave oznacena jako nezcizitelna! Nezcizitelna nejakym demokratickym hlasovanim. Dnes lide svobodu chybne chapaji jako ze je vse dovoleno, ale to je hluboky omyl, neporozumeni veci. Dnes napriklad nize tady pan Ryba budiz prikladem. Takovi chapaji svobodu jako anarchii a proto jsou to nepratele opravdove svobody, jsou to zakukleni kolektiviste.

O. Prochazka 24.9.2013 0:05

Pěkný článek

…ale obávám se, že pan prezident Klaus to už nebude. Podpora Bobošíkové a sdělování podobných věcí se totiž vylučuje.