4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Proč Babiš snižuje daně

S úplnou vážností ještě nezazněla otázka, čeho chtějí dosáhnout Andrej Babiš a Jan Hamáček, když o pět procent sníží reálnou sazbu daně z příjmu většině zaměstnanců.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Vacek 9.9.2020 5:45

Snižování zdanění práce (které je u nás vysoké) podporuje ekonomický růst. Případné následné zvýšení majetkových daní (které jsou u nás nízké) zapácne díru v rozpočtu a rovněž podporuje ekonomický růst.

A pokud se u nás zvýší inflace, tak tím se zase dložníkům (státu) uleví od splátek dluhu.

S. Sedlák 9.9.2020 6:14

Vtipné. Ovšem ten stát není zadlužen u tuzemských investorů. To značí, že očekávaná inflace oslabí kurz a o to horší to bude splatit.

Vyplodil jste podobné moudro jako ta machna Maláčová - přidejme státním zaměstnancům na platech - zvednou se odvody do státního rozpočtu.

R. Vacek 9.9.2020 6:17

No vidíte - a oslabením kurzu se u naší exportně zaměřené ekonomiky podpoří vývoz. Takže samá plus.:-)

S. Sedlák 9.9.2020 7:50

Zase vedle.

To, co opravdu pomáhá vývozcům je stabilní kurz. Většinou obě strany kontraktu se shodnou na fixaci k některé ze světových měn. Pak oslabení kurzu vede k prodělku.

R. Langer 9.9.2020 9:20

To bych netvrdil. Chcete tedy snad tvrdit, že účelové oslabení kurzu koruny ČNB, díky kterému nám tady všechno podražilo o cca 25 %, bylo podvod a ničemu nepomohlo? ;-)

S. Sedlák 9.9.2020 15:24

Tady se nebavíme o deseti procentech. Koneckonců kurz i bez nákupů proti koruně padl jednu dobu na stejné hodnoty. Jen holt z toho nebyly vytvořeny žádné devizové rezervy.

Nevím, kde jste těch 25% vzal. Ve snu?

R. Langer 30.9.2020 13:29

V regálech v obchodě, kupodivu. :-P

J. Jurax 9.9.2020 14:01

Jo, jenže vlastní daň z příjmů je 15% (díky triku, po startu počítáno cca 20%) minus daňové úlevy; díky nim může být i záporná.

Zbytek úhrnem (44,8%) činí sociální (31,3) a zdravotní pojištění (13,5). Tedy u zaměstnance. Je-li pilný a hodně vydělá, je ztrestán ještě 7% solidární daně.

Je to ovšem matoucí hra s čísly, základ pro výpočet daně (superhrubá) je různý od základu pro výpočet obou pojistných (hrubá), něco z pojištění hradí zaměstnavatel z toho, co mu zaměstnanec vydělá. Takže svrchu uvedená procenta nejsou srovnatelná.

Viz třeba https://www.e15.cz/finexpert/vydelavame/mzdova-kalkulacka-pro-rok-2020-kolik-zamestnanec-odvede-statu-1365498 ... tam patrno, kolik procent ze mzdových nákladů neboli superhrubé, tedy toho, co zaměstnanec musí minimálně vyprodukovat, ve skutečnosti v konkrétním případě činí daň z příjmu a kolik pojistné. Ono je to celkem kolem 44 % v závislosti na výši mzdy, čím je vyšší, tím je vyšší i ono procento, neboť daň díky odpočtům a solidární dani není ani dnes u nás percentuelně rovná.

No a navíc platíme DPH a spotřební daně.

P. Hatina 9.9.2020 4:02

Jenomže, připomeňte taky ten zásadní důvod proč to celé vzniklo. Totiž - slib ANO že zruší superhrubou mzdu, jehož nesplnění každý připomínal.

Přece už jenom tím, pokud by se nezvýšila daňová sazba (těch umělých 15 procent) by nastal zmíněných propad v příjmu rozpočtu.Na to aby to bylo neutrální (jako před Topolánkovou vládou) by se ta daňová sazba musela zvýšit na těch ca 21 procent..Ale zvyšovat - ani takto daně se skutečně nikomu a zrovna před volbama nechce..Takže proto ten současny populistický tanec. kde se ta navrhovaná čísla u různých vládních politiků míhají jako míčky v osudích lotérie-.

S. Sedlák 9.9.2020 1:43

Musíme se smířit s tím, že nám vládne parta všehoschopných grázlů s největším grázlem v čele. Ta jejich obhajoba toho, za co můžeme utrácet peníze, když jsme si schválili ten půlbilionový schodek, je neuvěřitelná.

Blbka Maláčová, zvaná Venezuela, je schopna vyfabulovat chávezovské konstrukce, proč tomu, či onomu přisypat, že se tají dech. Přitom je jasné jedno. Tištěním nekrytých peněz ještě nikdo nikdy nezbohatl. Jedině snad pár bezohledných politiků, kteří se tak udrželi o pár let déle u moci.

P. Jaroš 9.9.2020 8:50

Ať je vládnoucí parta jakákoli, snížení daně z příjmu je správné a kecy demobloku proti jsou nesprávné, ti měli daleko rázněji protestovat proti rozkradení půl bilionu, ale z toho jim asi taky něco ukápne...

R. Langer 9.9.2020 9:06

No, zato když nám například vládla parta "pravicových" ekonomů z ODS, tak se nám daně jakýmsi záhadným způsobem zvýšily. Vlastně ne, žádným záhadným způsobem, ODS to prostě odhlasovala, zcela proti svému volebnímu programu. No, a tak je pro mě od té doby už nevolitelná, a vyhození Klause mladšího je jenom potvrzením jejího totálního úpadku a levičáckého sešupu.

Takže každý se holt musí smířit s tím, že to nefunguje tak, jak si on holt představuje. :-P

L. Netolická 9.9.2020 9:37

Daně se zvýšily kvůli důchodové reformě na tři roky, důch. reformu tito zrušili, ale daně si ponechali, zrušili zákon, který pravice přijala. Jde o daň pro bohatší zaměstnance plus 7% a jedno procento k DPH.

V. Braun 9.9.2020 10:05

Co "nejlepšímu ministru financí" Kalouskovi vyčítám, tak to je rozkolísání daňového systému různými "dočasnými" úpravami daní. Změna sazby na tři roky? Pěkné zvěrstvo. Daňový systém má být předvídatelný, jednoduchý a stabilní. Jinak ovšem máte pravdu.

S. Sedlák 9.9.2020 11:26

Také se mi to nelíbilo, ale přišla krize. Do té doby nejhlubší. Od té doby Kalousek neustále varoval, že vlády po nich zabředávají do strukturálního deficitu. Za jejich šasářování narostl počet státních zaměstnanců o 40k a mzdové náklady státu o 50% (ze 130 na 200 miliard ročně).

Ke krizi se schylovalo i bez covidu. S ním je to čiré zoufalství. Rezervy žádné, všechno, co bylo je prožráno a tak jedeme na dluh. Přitom v době konjunktury měla tahle parta o 300 miliard v přijmech víc, než ti před nimi. Investice žádné menší, než Nečasova vláda během krize.

ODS volím, ale zůstat tam Vašík, tak s tím přestanu.