8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

POLITIKA: Politici ubližují vědomě…

Jsem daleka toho nekriticky adorovat ukrajinské politické vedení. Pravda je taková, že ukrajinský politický systém byl už před válkou odporný.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 25.3.2022 8:08

A co všechno to takhle obrátit tak, jako to mají ve Švýcarsku. Tam daně nevybírá stát, ale ty jsou vybírány tam, kde vyznikají, tedy v obcích. Obec si z nich vezme svůj díl, který potřebuje na svou funkci. Co zbude je poskytnuto kantonům. Pokud jde o investice, na které obec nestačí a potřebuje k tomu pomoc kantonu je financováno z těchto peněz. Kantony si z nich vezmou díl, který potřebují na svou funkci. Teprve to, co zbude dostane do rukou stát Toho už je však tak málo, že si stát nemůže dovolit vyskakovat jako u nás. Úředníků na postech státních úřadů (ministerstva a pod) je naprosté minimum, protože na jejich financování prostě nejsou peníze a stát je kantonům a obcím vzít nemůže. A toto vše vysoce efektivně funguje již více než 200 let, tak dlouho, jako žádný jiný systém na světě. Vím, vysvětlil jsem to silně zjednodušeně, ale v podstatě tomu tak je.

Tady si máme brát příklad a ne v USA, Francii, Německu, V EU, Rusku či kdekoliv jinde.

F. De Winter 25.3.2022 8:46

Pod tohle se mohu podepsat!R^

R. Gramblička 25.3.2022 13:37

Ano, to by bylo fajn

V. Církva 25.3.2022 7:06

No je pravda, že stát by spíš měl zajistit podmínky aby energie mohly být levné. Kromě dobití Ruska, nebo jeho rozklížení, nebo alespoň zrušení emisních povolenek, podpora jaderných elektráren a vztahy s jinými státy co dodávají energie. Je samozřejmě pravda že drahé energie způsobené blbým rozhodnutím asi nevyřeší perpetum mobile "dáme lidem peníze které jsme jim vzali". Jádro pudla bude někde u emisních povolenek a korupcí plynovými lobby.

Co se týká kopance do Ukrajiny, asi si paní Šichtařová neuvědomuje, že Ukrajinci chtěli svoji politiku a ekonomiku změnit k lepšímu, a ten krom udělali. Není to ze dne na den zrušit všechny oligarchy a korupci.

Je samozřejmě pravda, že daně jsou v Evropě hodně tunelovány a špatně využívány (taky se málo využívá institut vězení). To co tu paní Šichtařová píše o nulových daních je ale buď nadsázka, pak souhlasím, anebo už anarcholiberalismus. No a proč mají mít investiční fondy 5%, když ostatní platí 19, proč vůbec má mít někdo daňové zvýhodnění to nevím.

J. Chyský 25.3.2022 9:09

Dobití Ruska nebo dobytí Ruska? Jedno písmenko a význam diametrálně odlišný.

P. Beneš 25.3.2022 6:28

"Daně jsou zlo. Daně jsou krádež, na kterou si stát udělal monopol."

Dobrá tedy, zrušíme daně. Pak ovšem musíme říci i to "B" - zrušíme i služby, které z těchto daní platí stát, případně obce. Policii, armádu, hasiče, taky popeláře. Jo taky úředníky, ty nikdo nemá rád, to by bylo jistě prospěšné. Třeba takové zrušení stavebního úřadu - kolik lidí by si oddechlo, kdyby mohli stavět kdykoli cokoli kdekoli se jim zamane. Samozřejmě i poslance a vládu a prezidenta... vlastně kompletní státní správu.

Doufám, že jste pochopili mou ironii. Můžeme se bavit o výši daní, o jejich smysluplném rozdělování, ale tvrdit to, co ve v citátu výše?

Samozřejmě nejdůležitější informace se nachází v samém závěru článku - proti které konkrétní dani (respektive jejímu navýšení) autorka protestuje. A pak taky kde autorka pracuje.

R. Gramblička 25.3.2022 6:53

V Dánsku maj hasiče soukromé a neslyšel jsem, že by si stěžovali. Sběr odpadu zvládají soukromníci taky bez problémů. A pomahače-chrániče by bylo záhodno zredukovat. Máme jich příliš

P. Beneš 25.3.2022 6:59

K té redukci policitů bych vám doporučil přečíst si toto:

https://www.armyweb.cz/clanek/minneapolis-kde-obcane-zadali-zruseni-policie-se-stalo-mestem-zlocinu

R. Gramblička 25.3.2022 7:26

Nevolám po zrušení, ale redukci. Někde jsem četl, že počet cajtů na hlavu je v ČR nejvyšší v EU.

M. Svarovský 25.3.2022 15:05

Nemohu potvrdit ani vyvrátit údaj o počtu policistů na hlavu. Ale vím, že teď máme v našem městě s cca 30000 obyvateli v noci dvě hlídky státní policie. To se mi to nezdá moc. A to k tomu městu patří několik obcí - ne všude jsou služebny. Tam se ty hlídky praktick nedostanou. Pokud připočtete současnou byrokracii - tedy délku papírování při řešení jakékoliv události, tak v průměru z těch dvou nočních hlídek jedna celou dobu něco sepisuje...

Osobní zkušenost po krádeži autorádia za zaparkovaného služebního auta. Na první hlídku která jen zkonrolovala že mé hlášení není fejk jsem čekal necelou hodinu. Na techniky odebírající stopy čekání téměř hodinu a půl. A potom cca 2 hodiny sepisování protokolů na služebně. Je tu prostor pro zlepšení. (Ale třeba je to už dnes lepší - tohle byla Ostrava a "Ladovská zima".

J. Moravec 25.3.2022 6:19

Není třeba se divit. Tak zvaně pravicová ODS přeci bude vládnout spravedlivě, pomáhat “potřebným” a určitě prosadí nejen spravedlivé důchody. A ti co to nepotřebují ať pracují a platí daně. Venezuela Máláčová by to lépe nedokázala.

Jak nám již vysvětlil Aston. Volby dopadly nejlépe jak mohly.

P. Čech 25.3.2022 8:19

"Pravicová" ODS a rovněž i TOP 09, KDUČSL, Piráti, ČSSD, KSČM jsou všechny socanské politické subjekty. Peníze prostě pracujícím lidem odeberou, vezmou si z nich co potřebují a to co zbude, přerozdělí zpět zejména těm, kterým se smysluplně pracovat nechce. Zde mám na mysli nejen lidi na všelijakých socanských dávkách, přídavcích, příspěvcích, dotacích a pobídkách, ale i nemálo lidí, flákajících se ve stovkách neziskových organizací (zde nemám na mysli knihovny, divadla a jiné, skutečně potřebné organizace). Zkuste si byť jen velmi přibližně spočítat, kolik peněz je takto vyhazováno z oken. Např. jen přijmutím počtu sedmi ministerstev, jako to mají ve Švýcarsku, je možno okamžitě šetřit cca 300 miliard Kč. Atd, atd. A hned bychom měli vysoce přebytkový rozpočet.

B. Bublina2 25.3.2022 2:29

Mám vás rád paní Šichtařová , vy jste snad jediná žena, se kterou bych si rád někde popil, již proto, že máte víc dětí než já..a hlavně, nemáte v hlavě nasráno (promiňte důchodci ten výraz) jako tzv... vrcholné političky ...Pekarová,Černochová, Langšádlová a nejste zděšená jako zlodějka rohlíků Mirka Němcová...Já mám rád ženy , je to legrační je sledovat a vůbec.. ale jenom pokud nepředbíhají ve frontě na košíky a v regálech se slevněným zbožím a s prošlou zárukou životnosti..na to jsme my muži důchodci alergičtí ...;-D;-D;-D;-D a abych byl IN a COOL ještě[UA][UA]

P. Čech 25.3.2022 8:21

R^V!

R. Langer 25.3.2022 1:11

R^ [>-]