6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLEMIKA: K článku Kolik zaplatíte na daních?

Jako bývalý ekonom jsem si s velkou pozorností přečetl příspěvek z 8. 11. 2005 Kolik zaplatíte na daních. Jsem již 12 let v důchodu a asi správně předpokládám, že i Vy jste důchodce. Daňovou problematiku sleduji jen zběžně v novinách nebo na internetu, proto mne zaujal i Váš příspěvek.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. T. 13.11.2005 15:28

Pane Trédl

Konzervativní člověk by především musel žádat zrušení celé daně z příjmu, neboť ta byla v zavedených demokraciích zavedena jako válečná nutnost. Posladní velká válka skončila před 50-ti lety, ale daň z příjmu nějak politici pozapomněli zrušit.
dupro 13.11.2005 14:22

Jsem OSVČ, a jako živnostník musím

odvádět minimálně 1143.-Kč měsíčně do zdravotního pojištění bez ohledu na výši mého příjmu. K tomu platím dalších téměř 1500.-Kč měsíčně správě so. zabezpečení. Když jsem si před 3 roky troufl omarodit, dostal jsem za 26 dní asi 1600.-Kč nemocenské. A to mi kdekterý dělník s platem 12000.-Kč, dovolenou a v případě nemoci zajištěnou nemocenskou závidí!!??
Blanka 12.1.2006 7:46

Re: Jsem OSVČ, a jako živnostník musím

No to je teda fakt,vždycky tvrdím, že nejhorší způsob vydělávání peněz je OSVČ. Když si k tomu představíte, že máte 2 děti, rozestavěný  barák, hypotéku, potřebujete jít na operaci s křečovýma žilama, protože ta boule na lýtku už hrozí trombozou nebo nějakým jiným průšvihem. Měsíčně odvádíte na zdravotní a sociální pojištění skoro 3.000,- Kč a když si opravdu "dovolíte" onemocnět, pak vaše rodina žije z měsíčního příjmu asi 2.000,- Kč. Ani na to nemůžu myslet a modlím se, ať manželovi co nejdéle slouží zdraví, protože když přestane denně pracovat, rodinný rozpočet jde úplně do ...
dupro 13.11.2005 14:14

Nejsem ekonom, ale

nechápu zbytečnou složitost celého systému výběru daní. Proč se neodvádí jedna jednoduše spočitatelná daň příslušnému finančnímu úřadu, který vybrané peníze rozdělí příslušným institucím (Správě soc. zabezpečení, zdravotním pojišťovnám...). Finančáky stejně vybrané daně přerozdělují do různých rozpočtů a toto by byl v době PC nepatrný nárůst agendy, která by na druhé straně odpadla statisícům OSVČ, zaměstanavatelům a i vlastním správám soc. zab. a pojišťovnám. Konečně by zmizelo zavádějící označení daní jakýmsi pochybným pojištěním. Odpadly by rok od roku složitější formuláře, nutnost zaměstnávat daňové poradce ...
K diskutujícím odborníkům v článku - jako OSVČ bych připoměl diskriminaci OSVČ, spočívající v absenci tzv. stravného při pracovních cestách a příspěvku na stravu , který dnes běžně ve výši stovek Kč vyplácí zaměstnavatelé zaměstnancům. I to je důležitý a pro OSVČ diskriminující prvek v příjmu.
Adi 13.11.2005 4:44

Jedině snížit daně

 ...u zaměstnanců, a tak zvýšit zaměstnanost :-) Nikoliv o pár stovek, jako je tomu teď u vládních návrhů, ale v řádů tisíců. Totéž u živnostníků. Myšleno tím všechny druhy zdanění, včetně daně sociálního a zdrav. pojištění. A snížit více rodinám s 2 a více dětmi. Ostatně ty jsou v současném systému dosti znevýhodněné a nesou velké riziko v případě stráty zaměstnání apod.  Asi tak.
Nevěřím, že by výrazným způsobem došlo k propadu státního rozpočtu. Při nárustu osobní spotřeby a kázně při platbě daní (menší daň se lépe platí) se tento deficit zcela určitě vyrovná
 
Vladimir 12.11.2005 12:22

Pro méně gramotné (případně dyslektiky) diskutující dříve

Jestli jste si vážení všimli, mezi písmeny D a G je trochu rozdíl. Autor přípsěvku se nejmenuje Trégl, ale Trédl. A mám za to, že by OSVČ mohly znát všechna písmenka naší abecedy...
Jinak si diskutujte, až se bude prášit za kočárem.
mh od Labe 12.11.2005 12:34

Re: Pro méně gramotné (případně dyslektiky) diskutující dříve

Byl herec Trégl, hrál takové potrhlé pošuky. Proto to bylo možná úmyslné, pane neomylný. Nechte učitelování druhých a hledejte trám v oku svém.
Pišta 12.11.2005 12:36

Re: Pro méně gramotné (případně dyslektiky) diskutující dříve

Jistě Vladimíre Iljiči. Učit se, učit se, učit se. Máte pravdu.
Hezký den.
mh od Labe 12.11.2005 12:38

Re: Pro méně gramotné (případně dyslektiky) diskutující dříve

Byl herec Trégl. Hrál většinou takové pošuky a poplety. Možná proto ta záměna. Vidíte smítko v oku druhého a trám v oku svém Vám možná uniká, pane všeználku.
Petr Vileta, balík z Plzně :-) 13.11.2005 1:08

Re: Pro méně gramotné (případně dyslektiky) diskutující dříve

No jo, tak Tredl. Smrtelna kombinace
1) mala pismena na obrazovce
2) cteni bez bryli
3) cteni prilis rychle
4) podvedome spojeni jmena autora s jmenem onoho herce
a nestesti je na svete. Proste jsem se prehledl a pana Tredla ponekud prekrtil
Petr Vileta, balík z Plzně :-) 12.11.2005 1:07

Pane Tregle

Ono u OSVC jde jeste o jinou vec. OSVC si sama shani zakazky, sama uzavira smlouvy, pojisteni, sama pracuje, sama nebo jen s drobnou pomoci si vypocitava a odvadi dane. Takovy zivnostnik je reditelem, ucetnim, zamestnancem i danovym poradcem a pravnikem v jednom. A pracuje obvykle vice nez 8 hodin denne a 5 dnu v tydnu. Ja to musim vedet, jsem totiz zivnostnik
Takze OSVC plati mensi dane a mensi zdravotni a socialni. Ovsem vetsinou nemarodi, protoze kdo by pak pracoval, a kdyz uz marodi, tak nepobira nemocenske davky. Muzeme diskutovat o tom, zda je tento princip spravny.
Vite prece, ze existuje zivotni minimum. Proc? No proto, ze kdyz clovek zije a ma zit alespon trochu dustojne, tak potrebuje urcitou castku na jidlo, osaceni a bydleni bez ohledu na to, kolik ve skutecnosti vydela. Jinymi slovy, pod urcitou castkou uz jde o prime ohrozeni zdravi nebo zivota. A stejne je tomu u OSVC. Tyto osoby maji vetsinou (ne vsechny, ale vetsinou) pomerne male prijmy. Na druhou stranu od statu toho zas az tolik nechteji (nemocenska, lekarske osetreni atd.). A urcitou castku na svuj vlastni zivot a provoz firmy proste potrebuji. I takovy prekladatel potrebuje minimalne na zaplaceni elektriny, tepla a kancelarskych papiru, aby udrzel firmu pri zivote a to musi podnikat ve vlastnim byte, bez placeni najmu za kancelar. Takze nechme zivnostnikum jejich nizsi odvody, stejne jim davame ze statniho mene nez ostatnim
Parabellum 12.11.2005 1:25

Re: Pane Tregle

Takze nechme zivnostnikum jejich nizsi odvody, stejne jim davame ze statniho mene nez ostatnim
 
Jaks na tohle prisel ty suline????? To jako ze rodice zivnostniku, marodi mene, a maji mensi duchody????? Ty sulinku, ty bys mel blahorecit teto vlade, pac tak dyby nerozdavala penize lide, kteri toto utraceji u drobnych podnikavcu, tak polovina techto zkrachuje, pac vetsina OSVC sulinku neni zamesrena na export, a tudiz je zavisla na chechtacich, ktere jsou uvnitr ekonomiky
Papouch 12.11.2005 2:39

Re: Re: Pane Tregle

Doufam, ze jste nestudoval na VSE, Parabelle, to by pro ne byla smutna vizitka. Verite tomu, ze v Britanii nemusite byt socialne pojisten VUBEC, pripadne si (za urcitych predpokladu) strzene penize z platu nechat vratit? Nesmite pak ale po statu nic chtit (statni penzi treba).
Maaartin 12.11.2005 12:22

Re: Re: Pane Tregle

Mile sproste *, co to zas meles? Ty si vazne myslis, ze tahleta sqela vlada neco rozdava? Prerozdelovani se tomu rika. A ty jsi zamereny na export? Treba sveho moudra, ktere tu na nas tak obetave utracis. Tak nam jeste prozrad, jak ma treba takova OSVC zabyvajici se prodejem elektra nebo takovy holic exportovat. Ledaze by strihal o neco niz a vyexportoval pak nejakou moudrou hlavicku.
dvd 12.11.2005 22:35

Re: Re: Pane Tregle

Blbej nebo navedenej?
Petr Vileta, balík z Plzně :-) 13.11.2005 1:15

Re: Re: Pane Tregle

Hele, Parabllbum, nevim, ze bychom si tykali. A za druhe, kdyz uz neco ctu, tak to ctu poradne. Ja tvrdim, ze ZIVNOSTNICI nepobiraji od statu temer nic. Kdyz to tedy rozdelim podle tve logiky, tak
zivnostnik odvede na zdravotnim a socialnim dejme tomu 4000 Kc, z cehoz je rekneme 3500 na duchodce, nezamestnane, nemocne rakovinou a cukrovkou a dalsi, a pouhych 500Kc je na budouci duchod a nemoci samotneho podnikatele.
 
Zamestnanec odvede dejme tomu 6000 Kc, z cehoz je opet 3500 na duchodce atakdale, a 2500 Kc na zamenstnacovy budouci duchody a nemoci.
Nika 12.11.2005 11:20

Re: Pane Tregle

Souhlas s Petrem Viletou. Jsem OSVČ, vím co to je starat se o všechno sama, nemít soboty, neděle, řádnou placenou dovolenou... Přijde mi, že zastánci nápravy situace navýšením odvodů živnostníkům na úroveň zaměstnanců sami nikdy nepodnikali, jinak by tuhle průvodní zátěž, kterou s sebou podnikání nese, nemohli opomíjet.
Pišta 12.11.2005 12:34

Doporučuji článek

Hezký den
Paramrd 12.11.2005 18:46

Re: Doporučuji článek

Četl jsem v Reflexu, doporučuji taktéž a velmi.