7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

PODNIKÁNÍ: Český Big Brother

Všechno začalo nesmyslnou a účelovou kaucí, kterou jsme v prosinci museli složit, abychom dostali nový vzor kolků a mohli dále prodávat. Včera vyšel další ze střípků nového zákona, tentokrát o povinnosti mít sledovací zařízení (kamerový dohled) na všech místech, kde dochází s manipulací a značením lihu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 29.1.2014 14:10

Re: Vážený pane Žufánku,

nějak to vydržte.

Vaše zboží jest kvalitní, cena obvyklá v čase a místě (jak by řekl i Václav Klaus a Hayekovská škola).

Doba bude zlá. Pro samostatné.

Vaše vitaminy jsou nenahraditelné.

Zdraví Hašek

Š. Hašek 29.1.2014 14:06

Samostaným a chytrým stačí

berňák, policie, soudy. Fungující ovšem. Za těžší omyl padáka na hodinu.

Rozčileným hlupákům (nechci se dotknout voličú doleva) pak nestačí ani milion komisí a zákonů. Místo aby trvali na slušné práci jedné instituce, neustále tvoří instituce nové, které budou dbát na kvalitu práce těch stávajících.

Máňa je teď určitě spokojená, jak i její  synek teď dostane flek v nějakém kontrolním punktu kontrolního státního orgánu. Ten orgán je samozřejmě "zadarmo nebo placen státem".

J. Kulheim 29.1.2014 13:22

Svoboda je čím dál víc omezována.

Nenažranost některých lidí vedla k tomu, že začali přidávat do etylalkoholu metylalkohol i když museli vědět, že je pro zdraví lidí škodlivý. Nevím kolik je v ČR firem, které tvrdý alkohol vyrábějí a kolika firem se týká falšování alkoholu. Řešení tohoto problému je ryze populistické. Tak jako se po nějakém střílení psychopata volá po omezení držení braní všech, kteří vlastní zbraně legálně.

Téměř všichni ví, že takové řešení je naprosto neúčinné. Ten, kdo chce střílet, tak si zbraň nebo celý zbojní arzenál pořídí, aniž by o tom někdo věděl. Pouze se omezí schopnost řádných občanů chránit svůj majetek a zdraví proti darebákům. Metylová aféra byla zneužita k omezení svobody podnikání, likvidaci malých výrobců a posílením výrobců velkých. Lobbistické skupiny výrobců sledovacích zařízení si při tom namastí kapsu na úkor spotřebitelů.

Není to nic nového. Zapadá to do filosofie socialistů. Krást a obírat lidi o vydělané peníze. Lidé se dostávají do životních problémů, do kterých by se nedostali pokud by jim peníze nesebrali. Základem je zbavit lidi ekonomické a politické svobody. Nedělají to tak, jako jejich předchůdci např. v letech padesátých. Dělají to sofistikovaněji, ale výsledek je stejný.

Živnostníky považují za parazity, kteří po vládě nechtějí nic, jenom, aby jim dala pokoj. Sami si hledají práci a když ji nemají ani peníze a stát jim nic nedá. Tristní je, že to říkají lidé, kteří v životě nic smysluplného neudělali. Jsou přisátí na státní cecík a bez peněz, 30% lidí, kteří dělají prodejné hodnoty, by se těžko protloukali životem.

Plíživé omezování ekonomické svobody pomocí vysokých daní, korupce voličů při volbách, rejdiště lobbistických skupin, posilování velkopodnikatelů, vedou čím dál k větší závislosti lidí na státním aparátu. Ten už nedělá službu občanům, ale rozkazuje, kdo co smí nebo nesmí, komu sebere komu dá,atd.

F. Lesniak 29.1.2014 12:43

Ale to je stále stejná písnička.

Vzpomínáte, jak po převratu Havel a jiní kecali o tom, že je třeba zlikvidovat velká nákupní střediska a vytvořit malé obchůdky? Jak je třeba zlikvidovat velká zemědělská družstva a vybudovat rodinné farmy? A vidíte kolem sebe, jaký je výsledek. Oni ti šmejdi udělali všechno proto, aby tyto malé podnikatele zlikvidovali. A kde ještě na někoho pozapomněli, tak to napravují. Je to systematická likvidace drobných podnikatelů. Státní správa musela moc dobře vědět, že se tady kšeftuje s nezdaněným lihem a všichni drželi hubu. Proč asi? Kdyby nebylo metanolové aféry, tak by to pokračovalo vesele dál. Pojišťovna vám dá slevu, když necháte auto opravit ve značkovém servisu. Že je to pro ně mnohem dražší? Nevadí, protože spoléhají na to, že jim značkové servisy přihodí nové klienty. A co se týče alkoholu, tak je nejlepší si vypálit svůj materiál. Ale i tak vám přeji pevné nervy s byrokratickými šmejdy.

R. Langer 29.1.2014 12:53

Re: Ale to je stále stejná písnička.

"Dnes před volbami se opět objevuje ve zbrojnici některých stran starý strašák, že prý komunisté jsou nepřátelé živnostníků a obchodníků, že prý je chtějí "zracionalisovat", "združstevnit", "vyvlastnit" atd.

Jenomže tento strašák je dnes již opravdu starý a vypelichaný. I naši živnostníci se o tom přesvědčili za rok existence nové republiky, v níž jsou komunisté nejsilnější stranou, a v níž je uskutečňován vládní program, jehož hlavním autorem jsou právě komunisté."

Klement Gottwald, 1946.

P. Hlosta 29.1.2014 13:06

Re: Ale to je stále stejná písnička.

"Švédský model" je založený na potlačení středního stavu, podpora státu a politiky velkokapitálovým celkům za podpory odborů, které jistí sociální smír. Bez středního stavu neexistují pojistky proti růstu nezaměstnanosti, likviduje se konkurence velkému kapitálu, politické strany mají zajištěný populistický úspěch sociálně slabých. Prosperující živnostník, drobný podnikatel, spokojený zaměstnanec soukromo sektoru, to jsou nebezpečí pro vrcholné politiky a velký kapitál. Sebevědomý, na státu nezávislý občan, ten nevolí podle populistické rétoriky a žádá co nejmenší závislost na státu. Státní úředník je málo potřebný a administrativa je optimálně malá.

Takže kdo chválil Švédský model a kdo pomáhal vytvářet podmínky pro takový stav? Ti, kteří na tom vydělají. A bude ještě hůř!

F. Vítek 29.1.2014 12:26

Hlavně vydržte!

Vaše skvělá slivovice by mi opravdu moc chyběla!

M. Procházka 29.1.2014 12:18

Český Big......

Pane Žufánek,nerozčilujte se,je nám dobře známo,že všichni co pracují s lihem,se dříve nebo později setkají se zlodějnou a je opravdu těžko oddělit v této branži slušného obchodníka a zloděje.

R. Langer 29.1.2014 12:28

Re: Český Big......

Myslíte s tou zlodějinou ze strany státu? Nebo jako že vám někdo nezaplatí za zboží? Mohl byste to nějak rozvést, nebo upřesnit?

M. Prokop 29.1.2014 13:14

"je nám dobře známo,že všichni co pracují s lihem"

Vám, a komu ještě?

Zřejmě jste si nevšiml, že pan Žufánek píše o něčem jiném, že vlastní oddělování slušného obchodníka či výrobce od zloděje mu nevadí.

L. David 29.1.2014 11:44

Jdu si koupit kameru s napojením na celní správu.

Každý večer manipuluji se slivovicí a stáčím ji do svého hrdla.

B. Graf 29.1.2014 11:09

Šmejdi vás a vaši rodinu chtějí připravit...

...o dlouho budované živobytí, ačkoli jste neprovedl nic špatného, nic nezákonného. Aplikují na vás princip kolektivní viny, což je svinstvo, které velice často používá zločinné spolčení, které samo sebe vydává za "stát" (a většina lidí jim to polyká i s navijákem).

Jde o život vám a vašim blízkým? Pak máte morální právo se bránit, a to všemi, naprosto všemi dostupnými prostředky.

Já sám ve svém podnikání častěji a častěji narážím na různé obtíže, které ta banda darebáků podporovaných neschopy, lehkoživky a psychopaty s potěšením vymýšlí. Zatím ještě nejde o věci, které by měly charakter likvidační, zatím jsou to jen těžké ztráty. Ve vašem případě už ale zřejmě překročili hranici. Budete se muset bránit, rezignace není řešení.

V. Vaclavik 29.1.2014 11:19

Re: Šmejdi vás a vaši rodinu chtějí připravit...

Bohuzel, oni to spis jen ochcijou jen castecnym vyhovenim tem zhovadilostem, a zbytek zivota budou proto chodit s jeste vice sklonenymi hlavami, obavajic se, ze jakakoli kontrola si na nich muze kdykoli smlsnout. A to je pravy ucel vsech takovych narizeni. Takhle to chodi ve vsech malych firmach a nejen v nich, plati to v ruzne mire pro nas pro vsechny, vcetne tech kteri ani nepodnikaji.

R. Langer 29.1.2014 12:03

Re: Šmejdi vás a vaši rodinu chtějí připravit...

No jo, ale co s tím? Střelit Kalouska, co to vymyslel?

R. Langer 29.1.2014 12:04

Re: Šmejdi vás a vaši rodinu chtějí připravit...

... protože "Nejsme jako oni!"? :-P

M. Prokop 29.1.2014 13:15

Re: Šmejdi vás a vaši rodinu chtějí připravit...

Jeden Kalousek nestačí.

To je celý byrokratický systém.

V. Vaclavik 29.1.2014 11:04

Dejte se dohromady

s ostatnimi vyrobci a jdete to tem hovadum rict pod okny, nebo blize, to uz je na vasem uvazeni. Urcite by s vami sli i dalsi lide, nez jen vy postizeni. Podivejte se treba na Ukrajinu...

S. Donát 29.1.2014 11:01

Tahle buzerace bude mít jediný efekt

Velké firmy o tyto zvýšené náklady zvýší konečnou cenu alkoholu, malé firmy skončí, nebo budou živořit. A díky vyšší ceně legálního alkoholu bude spousta lidí v čím dál větším pokušení ten alkohol vyrábět nelegálně. Černé domácí pálenice ani tak nevadí, ale bude jen otázka času, kdy se zase najde nějaký vykuk, který otráví metylem další desítky nebo stovky lidí. Jediný účiný způsob, jak zamezit nebo aslespoň výrazně omezit trh s nelegálním a pančovaným chlastem je razantní snížení spotřební daně na alkohol.

V. Vaclavik 29.1.2014 11:12

Re: Tahle buzerace bude mít jediný efekt

Mate uplnou pravdu, ale male firmy v jakekoli branzi uz bud skoncily, nebo zivori, a jeste hure, plno jich tvari v tvar tem regulacim ani podnikat nezacala. Firmy vyrabejici alkohol jsou jen spicka ledovce. Male firmy by se mely domluvit a majitele se zamestnanci by se meli fyzicky dostavit na demonstraci a vyzvat obyvatelstvo zeme na svou podporu a to by v tom byl cert, aby se neceho nedosahlo. Ale vrozena zbabelost nic takoveho nedovoli.

R. Langer 29.1.2014 12:18

Re: Tahle buzerace bude mít jediný efekt

To není zbabělost, oni na něco takového prostě z principu nemají čas, musí totiž dělat! Navíc vyzvěte těch 60% volících levičáků, co tady máme, ať jdou demonstrovat na podporu živnostníků, a ještě od nich budete označen za zloděje a parazity a budete rád, když nedostanete na budku... :-(

R. Langer 29.1.2014 12:11

Re: Tahle buzerace bude mít jediný efekt

Za metanolovou aféru může jedině státní spotřební daň, a stát jako takový by měl být v tomto případě volán k zodpovědnosti, jako jeden ze spoluviníků. Místo toho stát cenu etanolu zvyšuje, a ještě se zvysoka směje poctivým podnikatelům. Já jsem zvědavý, co se stane, až někomu takovému rupne v bedně. No, asi ho komouši zase prohlásí za teroristu, jako Mašíny.

I. Lyčka 29.1.2014 13:15

Re: Tahle buzerace bude mít jediný efekt

Tak mně napadá, jestli to není záměr. Pančovaný alkohol kupují ty nejslabší vrstvy, bezďáci, důchodci, nezaměstnaní. Když se do oběhu pustí občas nějaký ten metylalkohol, tak vymřou a státu se hned uleví na dávkách a důchodech.

S. Donát 29.1.2014 22:08

Re: Tahle buzerace bude mít jediný efekt

To by snad nedělali takové haló a nevyhlašovali prohibici. Ta ztráta na spotřební dani asi nebyla zanedbatelná.

P. Vaňura 29.1.2014 10:39

Naskýtá se otázka, zda stát vůbec

ještě potřebujeme, zda nás nestojí víc, než je užitek, který nám přináší.

TOTO není akademická otázka, takového úvahy přispěly k pádu Západořímské říše. Stát vybíral obrovské daně na udržování armády, která ale nezajišťovala bezpečnost mimo jiné proto, že jednotliví velitelé se prohlašovali vzdorocísaři a vojska pak namísto s barbary válčila mezi sebou.

Na tom nic nemění fakt, že z dlohodobého hlediska rozpad říše, která neměla podporu poddaných, nakonec vedl k chaosu a zaostalosti na minimálně 500 let.

P. Hlosta 29.1.2014 10:50

Re: Naskýtá se otázka, zda stát vůbec

Ona ta Římská říše skončila v podstatě na dluhy. Nebylo už kde brát a nebylo čím financovat. V soukromé ruce jistě bylo dost, ale systém neměl. Jak potom legie mohly udržovat vazaly v poslušnosti, kde brát nové a co novým slíbit? Občané Říma se prodávali do otroctví, aby umořili svůj dluh, Řím sám dlužil, kam se obrátil. Říše nemohla mít podporu a ni svých, ani cizích. Jistě tehdy už existovaly hypotéky, úvěry, bankovnictví v kompletní podobě. Nebyla ale jistina pro věřitele. Loupit vazalům? Nebylo čím financovat ty loupeže a loupežné podrobování dalších částí tehdejšího světa stálo také na financích té doby.

Základem je, že někdo musí zasít a sklidit, aby se dalo s tím vyprodukovaným obchodovat. Zotročit všechny produkce schopné přinese vždy rozklad systému. Všeho do času!

V. Vaclavik 29.1.2014 11:14

Re: Naskýtá se otázka, zda stát vůbec

Ale kdyby to ti poddani vzali do rukou, nemuselo by to k tak dlouhemu chaosu a zaostalosti vest... doufejme, ze Ukrajina je zacatek konce.

M. Prokop 29.1.2014 10:10

V tom to je:

"Tyhle specifikace jsou dle prvních kontaktů s firmami zabývajícími se zabezpečovací technikou napsány na tělo jednomu konkrétnímu typu kamer, jejichž cena se pohybuje v hodnotách nad 70 000 Kč bez DPH. "

K získání osobního prospěchu likvidováno další odvětví.

R. Langer 29.1.2014 10:03

Je to všechno proto,

aby se zlikvidovala i ta zbývající střední vrstva, která by mohla cukat. Potom už nastoupí reálný korporátní fašismus/socialismus.

R. Langer 29.1.2014 10:04

Re: Je to všechno proto,

Řešením je přejít do šedé zóny, a na stát se vy*rat. Brzy to s podnikáním bude stejné jako za totáče.

P. Vaňura 29.1.2014 10:45

K mému výše umístěnému příspěvku

Dioklecián pro svou vládu potřeboval obrovské daně, ale daňoví poplatníci pak raději rušili živnosti a utíkali pryč. Aby zajistil výběr daní, zrušil Dioklecián nakonec veškerou svobodu aby připoutal lidi ke svému bydlišti, resp. příslušnému daňovému úřadu. Dokonce NUTIL zámožné občany, aby organizovali výběr daní a případný nevýběr hradili ze svého!