23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Diskuse k článku

PENZE: Šanci reformovat jsme už prošvihli

Kabinet například avizoval, že jedním z reformních opatření má být zvýšení důchodového věku na 68 let. Čímž by došlo k zajímavému časovému paradoxu – pro velkou část našinců by totiž najednou platilo, že čím jsou starší, tím mají do důchodu dál.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Diviš 3.3.2023 9:13

Socialismus byl neschopný stát s některými celkem schopnými občany, držený násilím.

V současnosti, jací občané, taková vláda, takový stát.

Má-li stát neschopné vedení a zatížení sociálními parazity, zřejmě si to občané přejí, nebo nic lepšího neumí.

M. Kanda 3.3.2023 7:59

Ono to chce se trochu rozhlédnout po světě, odkud čerpají důchodci své příjmy. U nás je totiž prakticky jediným zdrojem jejich příjmů stát. A právě tato stoprocentní závislost je problém a navíc je to světová rarita (spolu se Slovenskem).

Jinde takovou závislost nenajdete. Např. v Německu nebo Rakousku čerpají důchodci od státu cca 70% svých příjmů a zbytek mají z úspor nebo investic. V Holandsku nebo v USA je to méně než padesát procent.

Stát prostě není schopen zajistit důchodcům úplně vše. A s rostoucím počtem sůchodců to bude čím dál horší. Nečasova reforma, která činila první krok správným směrem, byla následůjící vládou zrušena. Je to škoda, protože dnes (po 11 letech) už mohla nést první ovoce. A na další takovou reformu už není čas.

Proto nezbývá, než si v produktivním věku zařídit svůj vlastní "důchodový fond". Bez soukromého investování to prostě nepůjde. Každý je svého štěstí strůjcem.

L. Hančar 3.3.2023 8:09

Já jsem vedle hromadění majetku a zkušeností prcoval usilovně na tom nejtradičnějším zdroji pohody v důchodovém věku. A to se mi zadařilo dokonce 3x ( kluk-holka-kluk ).

V. Církva 3.3.2023 8:14

Tak to snad Aston v článku píše. Když budete mít 3 násobný plat jako Holanďani nebo Němci, budete investovat. Někdy v 90kách to bylo pro většinu lidí u nás nemožné.

Když přebytky nemáte, nebudete investovat. Smaozřejmě, posledních řekněme 15 let to u nás šlo, teď to zabíjí drahé energie.

Teda nebavím se o horních 20 procentech, ty aso mohly a mohou investovat vždycky.

M. Kanda 3.3.2023 8:59

Investovat můžete i menší částky z menšího platu. Jde jen o ochotu odepřít si část spotřeby současné ve prospěch spotřeby budoucí. Nikdo na tom není tak špatně, aby neměl na víc než pouhé biologické přežití.

Až narazí státní rozpočet na dluhovou brzdu a bude nutné vytvářet vyrovnané rozpočty, pak zapomeňte na nějakou valorizaci a i to málo našetřené vám najednou bude dobré.

P. Vychodil 3.3.2023 9:20

další ekonomický mudrc...a do čeho investovat, řekněme průběžně po dobu 20ti let ? mě napadá jedině zlato, po drobkách, postupně sliju do cihličky, a cihlička k cihličce...

V. Církva 3.3.2023 11:08

Dobrá, malé částky by samozřejmě spořit mohl každý, taky jsem v 90 kách platil důchodové, asi 150 denně. Problém je, co si za to za 40 let koupíte.

Takže investovat do něčeho co pokryje inflaci a je to i stabilní. Nebo to kombinovat. To je ale ruleta, ne zajištění na stáří.

Mohl jste před 3 lety investovat do bitcoinu, ale jestli jste je neprodal, už ztrácíte a osobně bych to nechal padnout. Dobrý nápad jsou nemovitosti. 150kč měsíčně znamená že musíte jít do nějakého hoĺortu. Fondy na investice do nemovitostí, družstva. V 90kách to byla "jistota" jak zůstat bez peněz, dnes je to riziko velké.

Nemáme prostředí abychom se mohli na podobné investice spolehnout.

Takže jsme u původního. V ČRusíte investovat do něčeho co máte sami v ruce. Můžete nakoupit nemovitosti. Ale na to potřebujete hodně peněz. a to má těch 20..30 procent lidí.

P. Diviš 3.3.2023 9:42

Není to stát, ten jen organizuje. Jsou to ti, kteří pracují.

J. Černý 3.3.2023 7:56

ODS chce prostě prosadit svou mantru a to soukromé penzijní fondy. Kde by si její zasloužilí členové desítku let lebedil ve správních radách a pak by vám řekli, že bohužel zkrachovali Náš systém si vede velmi dobře, i když živí 15% parazitů. Těch je třeba se zbavit.

V. Petr 3.3.2023 15:52

R^R^R^

P. Hák 3.3.2023 7:52

Jak padlo i v článku, nejlepší šanci udělat smysluplnou důchodovou reformu měla Nečasova vláda. Jenže ODS a TOP09 chtěly hlavně naštvat opozici a zlikvidovat Věci veřejné. Postup při realizaci reformy byl doslova idiotský - buď nepochopili, že na něco tak zásadního a dlouhodobého potřebujete konsesus, nebo si mysleli, že nejlepší cesta k dohodě je vztyčený prostředník, nebo ve skutečnosti žádnou dohodu nechtěli a chtěli "je" jen naštvat. Tehdy jsem volil ODS v bláhovém domnění, že se bude chovat zodpovědně, vláda se ale chovala jako tlupa rozjívených provokujících fracků. To byl konec ODS tak, jak jsme ji znali. Fialová agónie je už jen důsledek.

V. Církva 3.3.2023 7:50

Ano, celkem dobrý článek. Jen bych přidal i další a dokonce příčinný problém.

Nejdražší nemovitosti v EU, nebo dokonce Evropě. Mladí s Miliony Chvilek zaplnili Prahu prý v počtu skoro milion kvůli odporu k Babišovi.

Neměli by zaplnit demonstracemi aby měli kde bydlet? To znamená aby přišel někdo s programem který se na to zaměří s dlouhodobou strategií. Třeba konkurence - zjednodušit byrokracii pro výstavbu, zdanit třetí a další bydlení, zakázat nákup nemovitostí zahraničním subjektům. Pohlídat korupci ve stavebnictví u státních zakázek, což by snížilo ceny stavebních prací obecně. Pravda jedna z hrůz příchází z EU - příkaz stavět pouze pasivní/nízkoenergetické domy. Tam je třeba lobovat, nadávat, vyjednat výjimku...Určitě by se našly i další možnosti a nestály by státní kasu skoro nic. V každém případě by pak bylo jednodušší mít rodinu a děti i nepotřebovat tolik peněz na stáří.

Samozřejmě aby bylo víc dětí to nestačí. Jde o záležitost kulturní. Tam je řešení místo obdivu k 40 pohlavím gendrismu a homosexualistické lobby preferovat odpovědnost a rodinu.

No a pak samozřejmě řešit i ten důchodový systém. Nicméně spořit na důchod když jsou nestabilní finance, jak i Aston ukazuje, znamená obrovské ztráty, proto jsem byl zastánce průběžného systému.

J. Černý 3.3.2023 7:50

Žádný systém se nedá rozumně reformovat, když v něm máte 15% parazitů. Takový systém ve světě není.

Jediné řešení je zvláštní pojišťovna pro OSVČ a to i ve zdravotnictví a bude klid.

V. Petr 3.3.2023 12:35

OSVČ platí alespoň něco. Parazité na dávkách neplatí nic a ještě zatěžují státní rozpočet. To tu nebylo ani za komunistů!

J. Rybník 3.3.2023 7:34

No, když to počítáte u lidí, kteří šli do důchodu v 60 letech a nemáte tam ty, kteří odejdou v 65, tak vám nevyjdou objektivní čísla. Věk dožití totiž zjistíte tak za 40 let, jakmile odejdou do důchodu ročníky 1965 plus.

J. Kasenčák 3.3.2023 7:33

Zvýšit důchodový věk administratívně neznamená že lidský organismus to snese. V 68 vygeneruje víc invalidních důchodcu s kerými se ješte v modelové situaci dnes nepočíta. :-).

P. Hák 3.3.2023 7:40

Já myslím, že se počítá s tím, že ti lidé prostě zemřou nebo budou zemřeni. Stačí privatitizovat a zdražit zdravotní péči a uzákonit euthanasii.

J. Karlík 3.3.2023 7:32

Možná bychom se mohli podívat, jak to funguje ve vyspělých zemích, kam bychom se chtěli počítat. A stanovit si priority. Údajně byl ještě nedávno přebytek, ale vláda, místo aby to uložila, tak to utratila snad za silnice. Dnes je nedostatek, tak odrbeme bezbranné. Co takhle začít hospodařit? Není na penze, ale do armády nacpeme miliardy, přestože to snad ani nemohou utratit? Ale to ne, my přeci zodpovědně, ve stavu legislativní nouze, kterou jsme si sami (vláda) zavinili, za bílého dne okrademe báby a dědky. A poplácáme se po ramenou, jak jsme to zase jednou zaplácli.

P. Hák 3.3.2023 7:39

Silnice a drahé zbraně bych nesrovnával bych nesrovnával. Silnice aspoň podpoří ekonomiku a v dalších letech ponesou peníze - je to investice. Letadla s vysokými provozními náklady budou peníze naopak polykat.

V. Kučer 3.3.2023 7:51

Vlády to nacpaly do grýndýlu a fotovoltaika na každou střechu nebude levná záležitost.

V. Církva 3.3.2023 8:10

Ano, je pravda, že ještě před ca 15 lety byl důchodový systém v přebytku a ty se rozpustily. možná se za to radši měly platit příspěvky na rodiny s dětmi, nebo efektivní investice, ty tehdy ale nebyly - silnic ani železnic se moc nepostavilo, přitom železnice byly příšerně dotovány.

Co se týká zbrojení, 2 procenta se snést dají. Zbrojit ale Evropa už nechtěla a nezbrojila! Zbrojit se musí kvůli Rusákům a dalším primitivům v zahraničí. Kdyby byl svět na úrovni ČR, Rakouska, Skandinávie, zbrojit se nemusí vůbec!

Pravda teda je, že je téměř zbytečné se proti těm primitivům bránit armádou, když si tuto 5 kolonu importujeme do Evropy a v případě Číňanů Evropu vyprodáváme.

Rusáci válčí, Číňáci kupují, Arabáči válčí, kupují a stěhují se do Evropy.

J. Strakoš 3.3.2023 5:43

Ale koho by voliči měli volit? Kdy a kde někdo volil stranu prosazující třeba GreenDeal? (Možná Zelení?)

I dnešní divadelko k důchodům je pouhým divadýlkem - být strany prohozeny, děje se to samé. To už není debata, ale pouhé zviditelňování před skupinami voličů. (7 hodinový projev - vážně?)

M. Pecina 3.3.2023 6:35

Skutečnou pravici skoro nikdo nevolí.

P. Hák 3.3.2023 7:36

V posledních volbách strany prosazující GD volila většina občanů. Ty strany se dnes sdružují v 5K. Že ODS předstírala, že je proti GD, je věc druhá. Z jejího chování a rétoriky se ale dalo docela snadno vyčíst, že co Brusel hlásá, svaté pro ni jest. Nemluvě o tom, že chtěla jít do koalice JEDINĚ se stranami extrémně probruselskými.

Ano, Babiš by na GD kývl taky. Ono je ANO "proruské" a "protievropské" jen v hlavách a ústech voličů Pětikolky. Ale to nic nemění na tom, že plná ústa keců o "Evropě" měli Fiala a spol.

P. Hák 3.3.2023 7:37

Pardon - většina občanů, jejichž hlasy nepropadly.

K. Machala 3.3.2023 2:28

První opatření by mělo být zastavit inflaci, k čemuž je nutné zastavit grýndýl a dotlačit Německo k otevření zavřených jaderek. Jinak to nedáme.

R. Langer 3.3.2023 5:31

Ano! ;-€

L. Kuča 3.3.2023 7:20

Ano, to by byl dobrý začátek, ale jak chcete ty tlupy nadšených greendealerů uzemnit a na jejich činnost navázané firmy odtrhnout od erárního cecíku? Navíc by to byl jen první krok a dále bychom museli nějakým fakt spolehlivým auditem vytřídit ideálně všechny nepotřebné předpisy a zlikvidovat je, tedy i na ně navázaná úřednická místa. A pak to nejhorší: začít pracovat na mentalitě lidí tak, aby nevnímali péči věnovanou dětem jako přítěž. To by znamenalo bojovat proti dlouhé desítky let budovanému hedonizmu. Mission impossible.

P. Hák 3.3.2023 7:43

Ono nejde jen o hedonizmus, ale i o hodnotový žebříček zejména žen. Odmítat děti je pro mladé holky in, to slyším docela často. Že prý je to otroctví a tak. Přitom se ženy v naší společnosti mají tak dobře a mají tolik práv, kolik nikdy neměly...

Na druhou stranu vidím poslední dobou více mladých maminek, tak se to možná trochu láme k lepšímu.

S. Ševeček 3.3.2023 8:41

R^