4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

PENÍZE: Řídili jsme stát jako firmu až do hořkého konce firmy

Poslední dny a týdny byly ve znamení echtovního praskání cenové bubliny na finančních trzích. Padalo, co mohlo. Ceny zboží a služeb dál rostly. Recese se přibližovala.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ganaur 1.7.2022 7:54

R^R^R^!

J. Ganaur 1.7.2022 7:53

To se nám to hoduje, když nám lidi půjčujou.....;-D;-D;-D

J. Ganaur 1.7.2022 7:52

Dvě poslední věty z vašeho příspěvku udělaly ideologický blábol!:-P

J. Nevrkla 1.7.2022 7:47

A zavinili to především ekonomové, kteří vytvořili Moderní monetární teorii, podle které je možno neomezeně emitovat hodnotou nekryté peníze, pokud inflace nepřesáhne určitou mez. Nakupilo se to a teď se dostanou na hodnotu, která jim náleží. A ukáže se, co je pro život nezbytné - jídlo, suroviny, energie. Rusko nebude zemí, která směřuje k ekonomickému kolapsu. Budeme si muset rychle zvyknout na roli prosebníka a zapomenout na roli mentora, budeme k smíchu.

J. Moravec 1.7.2022 6:09

Zajímavé. Jen přemýšlím, co nám tím paní Šichtářová chtěla sdělit.

Že my obyčejní střadatelé jsme tak neschopní? Že my ekonomové jsme tak neschopní, nebo tak schopní, protože vidíme mnohem dál než ti ostatní? Že banky jako vždy dělají špatná rozhodnutí? Že je špatné řídit stát systémem MD D tedy jako fungující firmu? Kdo za to může, že jsme tam kde jsme? Že za to může Babiš? Mnoho otázek.

J. David 1.7.2022 4:01

Něco za cibuli, něco za křen, něco zaplatíme, něco zapřem... Tož tak.

Z. Koutecký 1.7.2022 1:52

No, paní Šichtařová, máme přece už novou vládu, která snad stát jako firmu neřídí, spíše bych řekl, že se vrací k vyzkoušeným metodám vládnutí let devadesátých, akorát že už není moc co prodávat a tunelovat, akorát se dá sem tam něco ukrást. Pokud tím "naše" myslíte počínání vás ekonomů, tak je to v pořádku. Většina z nás totiž tomu moc nerozumí a na burzách asi nespekuluje. Nakonec vzestup a recese, inflace, krachy bank, pády na burzách, jsou běžné jevy objevující se semo tamo v kapitalismu, jak nás učili ve škole. Kdysi si občas nějaký neúspěšný burzián prostřelil lebku, dneska nemusí, daňoví poplatníci mu ztráty obvykle zaplatí. Solidarita nebo "too big to fail". Jinak už třicet let posloucháme, že na všechno finance budou, jen na důchody nebudou a každá vláda tak chce zachránit státní finance nějakou důchodovou reformou. Nic nového pod sluncem. Tak něco vy ekonomové proti tomu ekonomickému marazmu vymyslete, je to přece váš byznys.

K. Machala 1.7.2022 1:49

Pak je tu ještě možnost, že nejsou nevzdělaní a hloupí, ale nenažraní a ponáspotopističtí, nemají-li děti, jak je módou. Méně pravděpodobné, že to způsobili nevzdělanci nebo ponáspotopisti mezi politiky. Covidismus ukázal, že politici jsou spíš polobezmocné loutky, že hlavní slovo má jiná skupinka. A z toho vyplýva možnost, že je to schválně, na přeformátování systému. Bez trochy konspirací to totiž moc nedává smysl. Vytvořit megakrizi, aby se mohl objevit zachránce na bílém koni?

F. Žůrek 1.7.2022 0:37

Vážená, příčinou je: dávat peníze za ne-práci...