9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

OZE: Potřebný zázrak neexistuje

Mnoho vlád v západním světě se zavázalo k „nulovým čistým“ emisím uhlíku v blízké budoucnosti. USA i Velká Británie tvrdí, že toho dosáhnou do roku 2050.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 1.3.2024 7:15

Autor napsal: "...

Existuje jedna technologie, která může zajistit levné a spolehlivé dodávky elektřiny s nízkými emisemi: jaderná energie. Zájem o jadernou energii roste, protože si stále více lidí uvědomuje, že je bezpečná a spolehlivá. Pokud by se podařilo přesvědčit regulační orgány a veřejnost, že moderní elektrárny jsou ze své podstaty bezpečné a že nízká úroveň jaderného záření není nebezpečná, mohla by jaderná energie poskytovat veškerou levnou elektřinu s nízkými emisemi, kterou svět potřebuje, po stovky nebo tisíce let.

Kdybychom však měli stoprocentní jadernou zálohu pro solární a větrné elektrárny, větrné a solární elektrárny bychom vůbec nepotřebovali.

Větrné a solární elektrárny jsou ve skutečnosti zcela zbytečné."

Taková je pravda. Výjimkou jsou oblasti bez elektrifikace, kde má ekonomický smysl využívat OZE v ostrovním (na rozvodné síti s JE nezávislém) provozu, protože připojení na centrální systém dodávek el. energie by byl extrémně drahý. Takových míst je ale v ČR velmi málo, naopak v rozlehlých USA nebo Číně tomůže být významná část území státu. To však není žádný racionální důvod k hlásání ;-O nesmyslů o totálním přechodu na OZE, jak vidíme u zmagořených technicky negramotných politiků EU např. v Německu a v ČR...

M. Kocián 1.3.2024 8:11

R^

L. Novák 2.3.2024 9:48

Kolapsem uhlí ve volebním roce 2025 hrozí dokonalá bouře v energetice i ekonomice Česka Milan Smutný (1.3.2024)

https://medium.seznam.cz/clanek/milan-smutny-kolapsem-uhli-ve-volebnim-roce-2025-hrozi-dokonala-boure-v-energetice-i-ekonomice-ceska-49442